Yüksel: “Merdiven altı yapılan çalışmalar büyük zarar veriyor”

Demir, Çelik, Metal sektöründe faaliyet gösteren Veliefendioğlu firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Yüksel Karadeniz Ekonomi’ye yaptığı açıklamada fiyat artışından etkilenmemek için iş piyasada üretimin arttırılmasına dikkat çeken Yüksel, merdiven altı yapılan çalışmaların sektöre büyük zarar verdiğini, devletin yapacağı denetimle haksız rekabetin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 8.11.2021

Yüksel: “Merdiven altı yapılan çalışmalar büyük zarar veriyor”

Enerji maliyetlerinin devamlı olarak yükseldiği bir dönemde metal sektöründe son dönemde girdi fiyatlarının artması üretim maliyetlerini yükselttiğini ifade eden Yüksel; “Fiyat artışından etkilenmemek için yurtiçi üretim artırılması genel olarak sektörün beklentisidir. Sektörün en önemli sorunlarından bir tanesi merdiven altı yapılan çalışmaların sektöre büyük zarar vermesidir. Bu yapılar yatırımlar yapmış, vergisini sigortasını ödeyen istihdam yaratan firmalara zarar veriyor. Devletin haksız rekabetin önüne geçmek adına merdiven altı kayıt dışı yapıları sıkı denetlemesi gerekiyor” dedi.

“Çin ve Amerika arasındaki rekabet sektöre büyük zarar veriyor”

Sektörün yüksel enerji girdileri ve haksız rekabet altında ezildiğini devletin haksız rekabetin önüne geçmesi için denetimleri arttırması gerektiğini ifade eden Yüksel; “Kayıt dışı denetimlerle önlenebilir. Diğer taraftan Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 2018 yılından beri devam eden çelik ve alüminyum gümrük vergisi anlaşmazlığında uzlaşı sağladı. ABD pazarında AB’li ve Türk üreticiler karşısında yüzde 25 vergi avantajı sağlayacak. Çelikçilerimiz AB’li firmalara karşı rekabet şansını kaybedecek. Buna karşın AB pazarında zaten kotamız olduğu için bizim açımızdan pazarda yararlanma şansımız da olmayacak. Bu kararla gelişmiş ülkelerin kendi aralarında serbest ticaret yollarını açmıştır. Bizim gibi ülkelere karşı da korumacılık duvarlarını yükseltmeye devam ediyorlar. Bu durumda bizim de yerli sanayimizi dış etkilerden ve haksız rekabetten korumamız gerekir. Çin’in müdahalesi hurda ve cevher fiyatlarının son günlerde hızla yükselmesine neden oldu. Bu süreçte talepteki artış da hız kesmedi. Yeterli girdi sağlanmaması ve bazı üretici firmaların stoğa yönelmesi, talebin de artması ile birlikte fiyatları yükseltti. Bu artış tüm metal ürünlerinde fiyatların yükselmesine neden oluyor. Fiyatlardaki dengesizlik tüm piyasayı olumsuz etkiliyor. Tüketiciler daha pahalı ürün almak zorunda kalıyor” açıklamalarını yaptı.

“İç piyasanın ihtiyacını karşılamak için mesai yapılıyor”

Ülkelerin ekonomilerini teşviklerle destekleyerek çarkların hızlı dönmesini sağladığını söyleyen Yüksel; “Bu durum da üretimi artırdı ve metal ürünlerine talebi yükseltti. Önce ürün fiyatları arttı ve bununla beraber hurda ve cevher fiyatları da yükseldi. Ayrıca Çin’in ihracatında teşvikleri kaldırması bu artışta etkili oldu. Bu fiyat artışlarının tüm sektörlere yansıması oluyor. Türk çelik üreticileri, iç piyasadaki talebi karşılamak için yoğun mesai harcıyor. Çelik ürünlerinde ilk çeyrekte ihracat yüzde 35 düştü, ithalat ise yüzde 30 arttı. Bu da gösteriyor ki, üreticilerimiz daha çok iç piyasaya çalışıyor” dedi.

“Bakır ve alüminyum talebi daha da artacak”

Endüstriyel metallerde fiyat artışı emtiaları arasında önde geldiğini söyleyen Yüksel; “Özellikle bakır tüm sanayi dallarında kullanılmasıyla fiyatı rekor düzeyde yükseldi. Bu fiyat artışları girdi maliyetlerini yükseltiyor ve tüketiciye kadar ürünlerin fiyatları da artıyor. Artan hammadde fiyatlarından daha az etkilenmek için hammaddenin Türkiye’de üretilmesi gerekir. Türkiye’de çıkan hurdanın Türkiye’de kalması ve işlenmesi son derece önemlidir. Bütün ülkeler hammaddeyi kendi sınırları içinde tutmak için bir çabaya gösteriyor. Çin çelik ürünlerinde iç piyasasını özendirmek için 146 çelik ürününe uyguladığı yüzde 13’lük teşvik mahiyetindeki ihracat vergi iadesini kaldırdı. Bu da dünya çelik fiyatlarını artırdı. Bu arada karbon emisyonlarının azaltılması çabaları, elektrikli araçlara geçiş trendi, bakır ve alüminyum gibi metallere olan talebi daha da artıracak. Tüm bu gelişmeler karşısında metal fiyatlarının bir müddet daha artışına devam edebilir” şeklinde konuştu.

Veliefendioğlu, 21 yıldır metal sektöründe faaliyet gösteriyor

2000 yılından bu yana kurucuları Zeki Yüksel, Zühtü Yüksel tarafından Ordu’da demir çelik, sac, profil satışı, sac kesim ve büküm hizmetleri ile faaliyetlerini sürdüren Veliefendioğlu Metal A.Ş. kısa zamanda büyük firmalara hizmet verir hale geldi. Firma; inşaat sektörü, makine imalatı, ağır sanayi ve birçok sektörün ihtiyaç duyduğu demir çelik malzemelerinin tedarikini yapıyor. Firma bünyesinde sac kesim, sac büküm, sac silindirik büküm, kombine makas, CNC plazma makineleri ile sacdan ara mamul imalatı yapıyor.  Tecrübeli ekibi ve teknik kadrosuyla 2 bin metrekare kapalı alanda hizmetlerini sürdüren firma çelik konstrüksiyon, köprü, köprü korkulukları, tünel iksa demiri, çevre korkulukları imalatı ve montaj işlerini yürütüyor.  

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar