20.01.2019

​DOKAP

DOKAP aracılığıyla bölgemizin kalkınması ve gelişmesi amacına yönelik olarak 2014-2018 yılları arasında 20 milyar lira gibi ciddi kaynak aktarılarak Doğu Karadeniz Bölgesi’ne önemli projeler kazandırıldı. 2003 yılından bugüne kalkınma ajansının bünyesinde olan çok değerli bir isim olan Yusuf Mengi, yeni dönemde DOKAP başkanı olarak atandıktan sonra Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak kendisiyle çok güzel bir röportaj gerçekleştirdik. Başkanın yeni dönem için anlattıkları beni çok heyecanlandırdı. Bugüne kadar bölgede çok önemli işler yapmış olan DOKAP, kamu-özel kuruluşlar ve sivil toplum dahil tüm paydaşların ortak aklı ile yürütülen diğer plan ve programlan da dikkatle izliyor. Bölgesel gelişme hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olarak kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini sağlamakla kalmıyor bölgesel gelişmeye yönelik ajansa tahsis edilen iç ve dış kaynaklı fonların, bölge plan ve programlarına uygun olarak kullanılmasına da öncülük ediyor. Bölgenin kaynak ve olanaklarını tespit etmek, ekonomik ve sosyal gelişmeyi hızlandırmak, rekabet gücünü artırmaya yönelik araştırmalar yapmak ve de yapılan araştırmaları desteklemek de faaliyetleri arasında yer alıyor. Bir başka açıdan bakıldığında da ajanslar, bulundukları bölgelerin tanıtımına da katkı sağlıyorlar. Onuncu Kalkınma Planı’na baktığımızda (2014-2018) ve 2023 vizyonu doğrultusunda yürütülen çalışmalarla, bir taraftan ekonomimiz güçlenirken diğer taraftan insanımızın hayat standartları yükseltilerek sosyal ve bölgesel gelişmenin daha da hızlanacağına inancımız artıyor. Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illeri için kurulan DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP BKİ), DOKAP uygulamalarını yerinde koordine etmek gibi bir önceliğe sahip. Kalkınma projelerinin uygulandığı illerdeki yatırımların gerektirdiği araştırma, planlama, programlama, projelendirme, izleme, değerlendirme ve koordinasyon hizmetlerinin yerine getirilmesi suretiyle bölgenin kalkınmasını hızlandırmak amacıyla faaliyetlerini yürütüyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi, eski çağlardan günümüze dek önemli kültür ve ticaret merkezlerinden biri olagelmiştir. Tarihi İpek Yolu’nun önemli liman merkezlerinden biri olarak birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Zengin tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra sahip olduğu eşsiz doğal güzellikleri ile de önemli bir merkezdir. DOKAP Bölgesi’nin Karadeniz Havzası ve Kafkasya ülkelerine olan komşuluğu, bölgenin önemli bir ticaret koridoru olmasına imkân tanımaktadır. DOKAP Eylem Planı, bölgeyi bütün olarak ele alan, bölgenin potansiyelini bölge insanı ve Türkiye için azami düzeyde faydaya dönüştürecek bir plan niteliğindedir. İnanıyorum ki; Eylem Planı, turizm, tarım, ulaştırma, ticaret ve lojistik alanlarında önemli potansiyele sahip olan DOKAP Bölgesi’nde ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve istihdam artışı sağlayarak, bölgede yaşayan vatandaşlarımızın refah ve huzurunun artırılmasına vesile olacaktır. DOKAP yeni başkanı Yusuf Mengi’ye ve ekibine yeni dönemde başarılar diliyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar