Karadeniz Akdeniz Otoyolu’nda sona doğru

Bir buçuk asırlık bir hayalin gerçek olmasına ramak kaldı. İlk olarak Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz döneminde gündeme gelen, ikinci Abdülhamit döneminde ise projesi çizilen eski adıyla Dereyolu, şimdiki adıyla Karadeniz-Akdeniz Otoyolu’nda sona gelindi. Pandemi koşullarının tüm yatırımları engellediği son süreçte zaman zaman aksamalar olsa da çalışmaların hız kesmediği yolun Ordu-Mesudiye arasındaki 10 kilometrelik kısmının sadece ince işçiliği kaldı.

info@karadenizekonomi.com / 28.04.2021

Karadeniz Akdeniz Otoyolu’nda sona doğru

 

Anadolu ekonomisini olumlu yönde etkileyecek olan Karadeniz-Akdeniz Otoyolu projesinin hayata geçmesiyle Karadeniz, Bölgesi, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz'in ticaret limanına dönüşecek. Yaklaşık 50 ili yakından ilgilendiren projenin maliyeti 1 milyar liranın üzerinde olması bekleniyor. Otoyol, Rusya, Gürcistan, Ukrayna gibi ülkelere Ordu üzerinden yapılacak ithalat ve ihracatta da önemli rol oynayacak.

İşte bir buçuk asırlık hayalin gerçekleşmesine sayılı haftalar kala projeye ilişkin görüşler:

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı M. Hilmi Güler

“Kent ihracatına ivme kazandıracak”

“Tamamlanma aşamasına gelen Karadeniz Akdeniz Otoyolu, Ordu'nun Akdeniz Bölgesi’ne ulaşımını kolaylaştırmasının yanı sıra, Rusya ve Gürcistan gibi Karadeniz'e kıyısı olan ülkelere kent üzerinden ihracatta önemli rol üstlenecek olmasını önemsiyorum. Karadeniz-Akdeniz Yolu'nda çalışmalar hummalı bir şekilde sürüyor. Bu yol tamamlandığında 50 civarında ilin ihracatı ve ithalatı Ordu ve Mersin'den yapılacak. Ayrıca Sivas ve Kayserili vatandaşlarımız şehrimize yakın ilgi gösteriyorlar. Böylece hem Sivas'ın ve Kayseri'nin hem de arada bulunan illerin aynı zamanda liman kenti konumuna geleceğiz. Akdeniz’i dolaşan bir geminin üç günde erişebileceği mesafeyi 6 saate indirmek hem zaman, hem yakıt tasarrufu, hem de buradan ihraç edilen sebze veya meyvelerin bayatlamamasını için büyük bir avantaj sağlanmış olacaktır.”

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin

“Tünellerin yapımı tamamlandı sıra ince işçilikte”

“Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan müthiş projenin Ordu ili sınırları içerisinde yer alan 10 kilometrelik kısmında inşaatları biten tünellerin iç donanımları tamamlanıyor. Beton asfalt dökülmesiyle tamamen bitecek olan yolun yaz aylarında açılacağına inanıyorum. Kalan kısmı tamamen otoban olan yolda 6 saatte İskenderun’a inmek mümkün olacak. Aynı şey onlar için de geçerli tabi ki. Güzergâh üzerinde yolu doğrudan kullanacak 6 ilin yanı sıra dolaylı olarak 51 il daha bu yoldan yararlanacak. Burada Kayseri, Kahramanmaraş, Gaziantep ve İskenderun gibi önemli sanayi şehirleri var. O iller de aynı duyarlılığı gösteriyorlar. Hatta onlar bizden daha fazla istiyorlar. Bunu oda başkanı mevkidaşlarımdan duyuyorum. Çünkü onların Karadeniz limanlarına 6 saatte ulaşıp dünya pazarına satacakları katma değerli o kadar fazla ürünleri var ki. Ukrayna, Rusya, Romanya, Bulgaristan ve Kafkas ülkeleri müthiş bir pazar. Düşünün ki İskenderun’dan 10 milyar dolarlık ihracat rakamlarından bahsediyoruz. Bizim de dünya pazarlarına ulaştıracağımız fındık, kivi, bal ve kafes balıkçılığı gibi ürünlerimiz var.  Bu da tabi Ordu ve Giresun için yeni bir liman ihtiyacı doğuruyor.”

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken

İllerin ekonomisi önemli katkıları olacak

" Ordu’nun Mesudiye ilçesi çıkışında bulunan 10 kilometrelik yolun tamamlanmasıyla Karadeniz-Akdeniz Otoyolu’ndan iki saat gibi kısa bir sürede limana ulaşacağız. OSB’lerde üretilen mallarımızın doğrudan limana gidebilmesi için Mersin veya Adana’ya inmek zorundayız. Sadece biz değil tüm çevre illerin tamamı bundan faydalanacak. Dolayısıyla çevre illerin birbirine sahip çıkması lazım. Ötekileştirmeden birbirimizin arkasında durarak illerimizi tanıtmamız lazım. Yaklaşık iki yıl önce Sivas TSO ile Ordu TSO arasında imzaladığımız “kardeş oda protokolü” de bu amaca hizmet etmekteydi. Yolun tamamlanmasıyla bu kardeşlik diğer illeri kapsayarak daha da pekişecektir. Bu yakınlaşma illerin ticaretine ve ekonomik gelişimine önemli katkılar sunacaktır.” REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar