Fındık Rekoltesine Uydudan Neşter Çözüm

Fındık İhracatcıları Olarak Uydu Yöntemiyle Kök den Çözüm Üreteceğiz

info@karadenizekonomi.com / 26.07.2014

Fındık Rekoltesine Uydudan Neşter Çözüm

Karadeniz fındık ve mamülleri ihracatcı birliği yönetim kurulu başkan vekili Dursun Oğuz Gürsoy ülkemiz de tarım ürünleri arasında en fazla döviz girdisisağlayan fındık ürününde 4 ayrı rekolte açıklaması ülkemize ve fındığımıza zarar veriyor,Fındık ihracatcıları olarak uydu yöntemiyle kök den çözüm üreteceğiz diyerek şu açıklamaları yaptı:

‘’Fındık’da açıklanan 4 ayrı rekolte sektöre zarar veriyor.Kafaları karıştırıyor.Bunun çözümü de uydudan geçiyor en iyi çözüm bu’’diyerek konuyla ilgili detayları anlattı.

Fındıkta farklı rekolte açıklamaları yeni bir durum değil. Bu farklı açıklamalar yıllardan beri geliyor. Daha önceki yıllarda da bir rekolteye dört farklı tahmin yapılmıştı. Özellikle ihracatçı kesimi ile tarım kesiminin rekolte tahmininde bariz farklıklılar göze çarpıyor. Bu rekolte yanılgısına iki durum neden oluyor. Bunlardan birisi dikili alanlar konusunda halen bir birliktelik yok. Örneğin resmi kayıtlarımızda yaklaşık 695 bin hektar arazide fındık dikili olarak görülüyor ama bizim yeni tespitlerimizde fındık dikili alanlarda ciddi büyüme var. Bu nedenle rekolte çalışması sırasında bu durum yanılmalara yol açıyor.Bu rakamın acilen yeniden güncellenmesi gerektiğini düşünüyoruz" diyen Gürsoy;

İkinci sebep ise ocaklardaki dal sayısı. Rekolte sayımı sırasında bir ocakta 4-5 dal olarak hesap yapılıyor. Halbuki ocaklardaki dal miktarı ortalama 7-8 civarında. Bu durum da rekolte konusunda yanılgılara yol açıyor. Saydığımız bu iki sebepten dolayı her yıl tahmini rekolte farklı çıkıyor ifadelerini kullandı.

Farklı rekolte tahminlerine kesin neşter vurulması için fındık tanıtım toplantısında yeni bir karar aldık. İstanbul dahil 14 ilde fındık dikili arazilerin uzaydan algılama yöntemiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızı da proje ortağı yaparak yeniden alanların tespiti için çalışma başlattık. Yani fındık dikili alanları uzaydan yeniden belirleyeceğiz ve rakamları böylelikle güncellemiş olacağız. Fındıkta tahmini rekolte farklılıklarını uydudan tespitle sona erdirmeyi hedefliyoruz. Bazı uydu şirketleri ile görüşmeye başlandı ve pazarlıklarımız sürüyor. Temennimiz önümüzdeki sezondan evvel bu çalışmayı tamamlayarak kayıtlarımızda bulunan dikim arazilerine yönelik rakamları güncellemek. Eğer bu rakamlar yeniden belirlendiği takdirde rekolte farklılıkları ve çatışması sona erecek.

Biz fındık dikili alanını uydudan yeniden belirlediğimiz takdirde tartışmalar ve kafa karışıklığı otomatikman ortadan kalkacaktır. Çünkü bu tartışmaların kimseye yararı yok. Piyasada hem içeride hem de dışarıda farklı rekolte tahminleri kafa karıştırıyor. Bunların yanı sıra iki kesim arasında, üretici ve ihracatçı kesimi arasında husumet doğuruyor. İnsanlar bu kurumlara farklı gözle bakmaya başladı. Netice itibarıyla biz aynı gemideyiz. Doğruyu bulmak bizlerin hedefi olmalıdır. Bu bakımdan bu rakamları daha bilimsel metotlara oturtarak önümüzdeki yıllarda bu sorunu çözeceğiz.Ülkemiz de 2014 yeni fındık sezonun da 514 bin ton fındık rekoltesi bekliyoruz.Bu rakam ihracatımıza yetecektir şeklinde açıklamada bulundu.

ETİKETLER; Dursun Oğuz Gürsoy
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar