Fındık Sektörüne Güven Veren Bir Kurum Kazandırmalıyız

Ordu ekonomisinin geleceği parlaktır

info@karadenizekonomi.com / 3.10.2014

Fındık Sektörüne  Güven Veren Bir Kurum Kazandırmalıyız

Murat GÜRSOY'la KARADENİZ Ekonomi Programını'nın Altaş TV de ki dün akşam ki konuğu Sanset Sagra Ordu Şube Müdürü Teoman Önsel 'di.Murat Gürsoy'un sorularını cevaplayan Önsel önemli açıklamalar da bulundu..

*Türk Fındık Sanayi Aradığı Fındığı Rahatlıkla Bulabilmelidir
*Fındık Sektöründe Fiyatlar Arz ve Talebe Göre oluşuyor
*Ziraat Odaları Ülkemiz Fındık Dikim Sahalarında Verimi Artırmaktadır.

Sanset Sagra Ordu şube müdürü Teoman Önsel yaptığı açıklamalar da öne çıkan haber detayları arasında ''Ziraat Odaları ve Türk Fındık İhracatçısının yaşadığı  sıkıntılar ve fındıkta rekolte konuları ağırlık kazandı..

Önsel'in dün akşam ki konuşmasından satır başları;

 Türk Fındık sanayi ülkemizde 50 bin aileye iş, aş, istihdam sağlıyor. Ülkemize 2 milyarlık bir döviz girdisi sağlıyor. Ülkemizde sanayi kuruluşları ve Avrupa aradığı Fındığı ülkemizde sıkıntı çekmeden Bulabilmelidir.Önsel. Ziraat Odaları Fındık da her şeyin Fiyat olmadığını görerek, Türk Fındık ihracatını, sanayicini hedef almaması, suçlama yapmaması gerekir.Fındık Fiyatları ülkemizde arz ve talebe göre oluşuyor.Herkez buna saygı duymalıdır.Ülkede Fındık dikim sahaların da verim düşmüştür, son 10 yılın rekolte ortalaması 500 bin tondur. 

Üretimi artırmayı , üreticimizi bilinçlendirmek Ziraat odalarının görevidir. Fındık sektöründe düzenleyici bir kurumu kazandırmayı başarmalıyız. Fiskobirlik üreticiye güven vermiyor.Bu görevi güven veren yeni bir Üretici kurumu yapabilir. Bu kurum çok rekolteli yıllarda Fındıkda arz fazlasını depolamalı az rekolteli yıllarda Piyasaya Fındık sürmelidir.

Ülkemizde Fındık sektöründe dengeler devamlı değişiyor

Ülkemizde Fındık sektöründe yaşanan sermaye yetersizliği bir çok Firmanın sektörden çekilmesine yol açmıştır.Son yıllarda bu gelişmeler arttıkça ülkemizde Fındık sektöründe yabancı Firmaların yatırımlarını artırmıştır. Özellikle izlenen yanlış politikalar dünyanın bir çok yerinde Fındık dikilmesine yol açtı.Fındık da Fiyat istikrarını sağlamalıyız. Çok rekolteli bir yılda veya az rekolteli bir yılda birileri kazanıp birileri kayıp etmesin.Doğu Karadeniz Bölgesinde Fındık verimi artırılmalı ve yaşlı Fındık dalları gençleştirme yapılmalıdır. Bu görev Ziraat odalarına düşüyor. Fındık da herşey Fiyat değildir. 

Ordu ekonomisinin geleceği parlaktır.Havalimanı, Karadeniz-Akdeniz yolu projesi, Çevre yolu projesi Ordu ilimize başta turizm olmak üzere her alanda yatırım almasını sağlayacaktır. Karadeniz bölgemizde tren yolu projeside mutlaka hayata geçirilmelidir. Ordu ilimiz mutlaka Limana kavuşması, Ordu Üniversitesi devamlı olarak büyütmeliyiz. 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar