Fındık Yağı Fiyatları Uçtu

''Bu denli yüksek bir fiyat artışı tüm dengeleri sarstı''

info@karadenizekonomi.com / 22.12.2014

Fındık Yağı Fiyatları Uçtu

Türkiye’nin en büyük fındık yağı üretici Ordulu Çotanak’ın sahiplerinden Selçuk Altaş “Bu yıl fındık çok az. Bu da yağın fiyatını etkiledi. Yüzde 100’lük bir artış var. Ürünümüz rafta kalmasın diye kar etmeden ürünü satıyoruz''diye konuştu.

Çok değil 40-45 gün önce 5’lik fındık yağı 46 lirayken şimdilerde 89 lira.Fındık yağı fiyatları genelde zeytinyağı fiyatları ile paralel bir seviyede seyreder. Ancak, şimdilerde iki tür yağ arasındaki fiyat farkı makası ciddi ölçüde açılmış durumda. Türkiye’de iç piyasada satılan fındık yağının yüzde 90’ını Ordu’da üretim yapan Çotanak Yağ yapıyor. Kalan yüzde 10’luk kısımda ise Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Fiskobirlik’in ürettiği yağlar bulunuyor. Kuruluşu 70 yıla dayanan Çotanak markası ise 4 yıldan bu yana Altaş Grup bünyesinde.

FİYAT 4,5 LİRADAN 15 LİRAYA ÇIKTI

Yıllık cirosu 150 milyon TL olan, 140 kadar çalışanı bulunan Altaş Yağ Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Altaş’a, fındık yağın daki artışla ilgili açılamalar da bulundu.

Selçuk Altaş, bugün yaşanan fiyat artışının temelinde 28-29 Mart gecesi yaşanan don olayının olduğuna dikkat çekerek “O gece yaşanan don, kayısı gibi fındığı da vurdu. 1.1 milyon ton beklenen rekolte 400 bin ton oldu. Hali hazırda piyasaya gelen fındık 300 bin ton. Kalan 100 bin tonda gelecek mi gelmeyecek mi belli değil. Durum böyle olunca kabuklu fındığın fiyatı da arttı. Kilosu 4.5 lira olan fındık 15 liraya çıktı. Bu denli yüksek bir fiyat artışı tüm dengeleri sarstı” dedi.

''Ürünümüz Rafta Kalmasın Diye Kar Etmeden Satıyoruz''

Altaş, aylık 100 tonun üzerinde fındık yağı ürettiklerini söz konusu ürünü market zincirlerine verdiklerini ifade etti. Altaş, stokta bulunan fındığın yavaş-yavaş azalması ile yağ fiyatlarının da yukarı yönlü harekete geçtiğini ifade etti. Altaş “Bizim yağ sektöründe kâr marjı yüzde 2-5 arasında değişiyor. Daha önce 40 liradan satılan yağı şimdilerde 80 liradan satıldığı için ‘çok para kazanıyorsunuz’ diyenler oluyor.Ürünümüz, rafta kalmasın; sattığımız mal raftan düşmesin diye şu sıra kâr etmeden ürünü veriyoruz. Sineye çekiyoruz mecburen.” şeklinde konuştu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar