Resmi İhracat Rakamları Dikkate Alınmalıdır

İstanbul Fındık İhracatcı Birliği Başkanı Ali Haydar Gören “Fındık sektöründe resmi ihracat rakamları dikkate alınmalı borsa tescil rakamlarına bakmak gerekir”.

info@karadenizekonomi.com / 2.08.2014

Resmi İhracat Rakamları Dikkate Alınmalıdır

Piyasayı yanıltmak üreticiye ve sektöre zarar verir. İhracatcı Birlikleri olarak bilimsel rekolte açıklıyoruz. 2014 rekoltemiz bilimsel olarak 514 bin tondur.

İstanbul Fındık İhracatcı Birliği yönetim kurulu başkanı Ali Haydar Gören Türk fındık ihracatcısı olarak bilimsel olarak fındık rekoltesini açıkladıklarını fındıkda resmi ihracat rakamlarını ve borsa tescil rakamlarını dikkate almak gerekir,Türk fındık ihracatcısı olarak fındık da 2014 rekolte beklentimiz bilimsel olarak 514 bin ton kabukludur,diyerek şu açıklamaları yaptı:

Bilimin yönlendirdiği bir çağda yaşıyoruz ve rekolte tahmini de bilimsel bir çalışmadır. Gerek fındıkta gerekse diğer tarım ürünlerinde rekolte tahmini için bilimsel yöntemlerin dışında bir yönteme ihtiyaç yoktur.

Biz İhracatçı Birlikleri olarak yıllardır bu çalışmayı son derece bilimsel yöntemlerle yapıyor, piyasaya açıklıyor ve sezon sonunda tahminlerimizin tutmuş olduğunu gururla görüyoruz. Zira esas aldığımız kriter mutlak olarak bilimsel metotlardır.

Karadeniz ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliklerinin oluşturduğu Sektör Kurulunca açıklanması kararlaştırılan 2014 ürünü rekolte tahmini 514.000 tondur. Kamuoyuna deklare ediyoruz.

Bilimsel yöntemlerle oluşturulması gereken rekolte tahminlerinin, piyasayı düzenlemek maksadıyla manipüle edilmesinden kimseye hayır gelmez. Yanlış hesap Bağdat’tan, yanlış rekolte tahmini mutlaka piyasadan döner.

Düşük rekolte tahmini kısa vadede birilerini yanıltsa da orta vadede, fındık fiyatını yükseltmez. Diğer yandan, yüksek rekolte tahmini de fındığın fiyatını düşürmez. Bu tür spekülasyonlar arz ve talep ilişkisinde zamanlama krizi yaratır. Oysa ki, bu tür sun’i krizlerin kimseye fayda sağlamadığı da aşikardır.

Yanlışın başta fındık üreticimiz olmak üzere fındığın tüm paydaşlarına en ufak bir hayrı yoktur. Spekülatif rakamlar üzerine kurulu beklentiler spekülasyona inananlar için hayal kırıklıklarına ve iktisadi yıkımlara, dönüşür. Piyasa uzun ve orta vadede spekülasyonla yönetilmez.

Fındık üreticisini spekülasyonla korumaya kalkmak ihtiyacı olmayana hasta muamelesi yaparak, lüzumsuz bir ilacı yutturmaya benzer. Bu tür ilaçlar iyi olanı hasta etmekten başka bir işe yaramaz.

Bu konuda Devletimiz adına her türlü fındık alım satımında tescil görevini yapan Ticaret Borsalarının müstahsil satışları kaydı ve ilgili mevzuata göre İhracatçı Birlikleri kaydına girme zorunluluğu olan resmi ihracat rakamları baz alınmalıdır

Uzun vadede sektördeki tüm paydaşların katılımı ve ortak akılla hareket edilerek kalite ve verimliliği esas alan sektör adına uzun vadeli sürdürülebilir ve izlenebilir bir sistem kurulmalıdır

Bugün geldiğimiz noktada rekolte tahmini ile oynayarak piyasaları düzenlemeye çalışmak, 2014 Türkiyesi’nde kabul görmeyecek bir davranıştır. Rekolte tahmininde spekülasyon yoluyla, fındığın paydaşları arasında gerilim ve çatışma çıkartmak çok eski moda bir reflekstir.

Türkiye fındık sektörü üreticisinden sanayicisine ihracatçısından nihai tüketicisine kadar büyük bir zincirdir. Bu zincir, birbirini besleyen bir bütündür. Bu zincirin halkaları arasında her türden oynamaya kalkmak zincirin tamamının parçalanmasına sebebiyet verecektir.

  • Amacımız günlük ve sığ politikalar yerine uzun vadeli tüm paydaşların yüzlerinin güleceği planlamalar yapmak olmalıdır.

Tabloda yıllar boyunca spekülasyonla gerçek arasındaki, farkı görebilirsiniz.

Bu vesile ile her yıl büyük bir isabetle tahmin yapan Ziraat Mühendislerinden müteşekkil değerli ekibimizi, sayın Sn. Şenel Öztürk‘ün şahsında tebrik ediyoruz.2014 Fındık rekoltesi ihracatımıza yetecektir.


2014 Yılı Rekolte tablosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Rekolte tahmini ve gerçekleşen rekoltelere ait tablolara buradan ulaşabilirsiniz.

ETİKETLER;
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar