Ülkemiz fındık dikim sahalarının verimliliğinin artması gerekiyor.

Durak Fındık A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak "Son 10 yılımızı yatırım yaparak büyüyeyrek geçirdik. Ülkemizin 2023 ihracat hedefi için fındık dikim sahalarında verimliliğin artması gerekiyor."

info@karadenizekonomi.com / 2.08.2014

Ülkemiz fındık dikim sahalarının verimliliğinin artması gerekiyor.

Fındık sektörü’nün köklü firmalarında Durak Fındık A.Ş Fındık sektöründe son 10 yılını devamlı yatırım yaparak ve büyüyerek geçirdi.Fındık sektörü ve Durak fındık A.Ş ile ilgili olarak Kadir Durak şu açıklamaları yaptı:

Dünya’nın en fazla fındığını üreten ülkemiz de son 5 yıldır rekolte düşüklükleri yaşanıyor.Bunun nedeni ülkemiz fındık dikim sahalarında verimliliğin düşmesi ve yaşlı fındık dallarının gençleştirilmesi gerekiyor.Özellikle ülkemiz de Ordu,Giresun,Trabzon bölgelerimiz de fındık dikim sahalarında verimliliğin artması ve yaşlı fındık dallarının gençleştirilmesi gerekiyor. Bu nedenle ülkemiz de iyi tarım uygulamalarına tüm kesimelerin destek olması gerekiyor.2014 yeni sezonu öncesi fındık rekoltesi konusunda çok bilgi kirliliği oluştu.Türk Fındık iharcatcıları olarak ülkemiz de bu yıl 500-550 bin ton arası bir rekolte bekliyoruz.Batı bölgemiz de fındık rekoltesi çok iyi durumdadır.2014 sezonu don olayı Doğu Karadeniz bölgesinde yaşanmasaydı ülkemiz de fındık rekoltesinin en çok olduğu yıl olarak tarihe geçeçekti.Ülkemiz fındık sektöründe 2014 fındık sezonu öncesi İtalyan çikolata devi Ferrero firmasının Türkiye de Oltan firmasını satın almasının özellikle ülkemizde iyi tarım uygulamalarıyla ülkemiz fındığında verimi ve kaliteyi artıracağına bu satışın sektöre olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.Durak FındıkA.Ş olarakdevamlı olarak yatırım yapmak ve büyümek vizyonumuzun ve misyonumuzun gereğidir.Yeni yatırımlarımız her yıl olduğu gibi bu yılda devam edecektir.Yeni Soğuk hava depoları kurduk diyen Durak fındık A.Ş yönetim kurulu üyesi Kadir Durak firma hakkında şu bilgileri verdi.

1960 Durak Fındık merhum Sn. Mehmet Ali Durak tarafından kardeşleri ile birlikte %100 aile şirketi olarak Ordu’nun Ünye ilçesinde kurulmuştur.

1969 Almanya’ya ilk direk ihracat gerçekleştirilmiştir.

1979Şirketimizin kurucusu Sn. Mehmet Ali Durak hakkın rahmetine kavuşmuştur. %100 aile şirketinin başına oğlu Sn. Hasan Basri Durak geçmiştir.

1991 Terme/Samsun’da ikinci fındık kırma tesisi kurulmuştur. Proje üretim ortağı olarak Organik Çiğ Fındık üretimine başlanmıştır.

2001 Akçakoca cinsi fındığı ile üretim çeşidini artırmak amacıyla Hendek/Sakarya’da üçüncü fındık kırma tesisi kurulmuştur.

2004 ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası alınmıştır.

2006 Uluslararası gıda şirektelerinin öncülerinden Cargill firmasının Hendek/Sakarya’daki Fındık İşleme Entegre tesisi satın alınarak yüksek kalitede işlenmiş fındık ürün portföyüne eklenmiştir.

Entegre Tesiste yapılan yenilemeler:

·Soğuk Hava Deposu (2500 mt)

·Entegre tesisi ve depoları tamamiyle mantolanmıştır.

·İkinci füre hattı

·1 yeni Lazer ayıklayıcı (Entegre Tesis)

·4 yeni Lazer ayıklayıcı (Kırma Tesisleri)

·Paletleme alanında ortam ısısı kontrolü

·Yükleme alanının kapalı alan haline getirilmesi

·Dış alanların tamamen yenilenmesi

2007 TÜV RHEINLAND firmasından ISO 22000: 2005 (Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı) HACCP sertifikası alınmıştır.

2008 TÜV RHEINLAND firmasından BRC A–Seviyesi sertifikası alınmıştır. Kendi projemiz ile Organik Çiğ ve İşlenmiş Fındık üretimi (1200 ton/yıl).

2010 Istanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre TL 201.032.021,- ile Türkiye’nin 2. büyük fındık firması ve 295. büyük firması haline gelinmiştir.

2010 Hendek’teki kırma tesisinde 2400 m2’lik son sistem ve yüksek teknolojili ayıklama tesisi ve ara depo kurulmuştur.

·2 Ayıklama Hattı (130-150 ton/gün):

·2 Taş Ayırıcı

·4 SEA Sesli Ayıklayıcı

·4 Lazer Ayıklayıcı

·2 Manuel Ayıklama Bantı

Entegre Tesiste yapılan yenilikler:

·3. Lazer Ayıklayıcı

·3. Zar Ayırıcı

·Ayıklama bantlarının tamamiyle paslanmaz çelik bantlara dönüştürülmesi

·Tüm elevatörlerin yenilenmesi

2011 Terme/Samsun’daki kırma tesisinin üretim ve depolama kapasitesi %35 artırılmıştır.

2011 Istanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre TL 364.891.188,- ile yine Türkiye’nin 2. büyük fındık firması ve 211. büyük firması olunmuştur.

2012 TÜV RHEINLAND firmasından ISO 14001 Çevre Yönetim sertifikası alınmıştır.

2012 4000 m² üretim alanı inşaa edilip ikinci fırın ve ikinci kıyma hattı devreye alınmıştır.

2012 Istanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre TL 347.107.712,- ile yine Türkiye’nin 2. büyük fındık firması ve 242. büyük firması olunmuştur.

2013 Entegre tesisine, 1700 m²’si soğuk hava deposu olan, 6000 m²’lik ilave bir depo eklenmiştir.

2013 Füre üretim kapasitesini %100 artıran üçüncü füre hattı kurulmuştur.

2013 Üçüncü kavurma hattı devreye alınmıştır.

2013 Ünye Fiskobirlik Fındık Kırma Tesisi (21.000 m², 10.000 m² kapalı alan, 15.000 ton depo) satın alınmıştır.

Misyonumuz

Türk fındığını en iyi kalitede işleyip tüm dünyaya tanıtmak ve tattırmaktır.

Vizyonumuz

Müşteri odaklı hizmet vermek,
Hizmeti zamanında, eksiksiz ve hasarsız ulaştırmak,
Topluma, doğal çevreye ve insanlığa yararlı olmak,
Kalite yönetim sistemi titizlikle uygulamak ve kendi içimizde sürekli iyileştirme ve geliştirme faaliyetlerini sürdürmek,
Daima referans olarak gösterilen ve firmalar tarafından tercih edilen bir şirket olmak,
Bu ilkelerin sürekliliğini sağlayıp mutluluğunu müşterilerimizle işverenimizle ve çalışanlarımızla paylaşmaktır.

Çevre Politikamız

DURAK FINDIK SAN. VE TİC. A.Ş. olarak bizler; yöneticisi, çalışanları ve tedarikçisi ile hep birlikte işletmemizde yapacağımız etkin ve başarılı çalışmalarla çevreyi koruyabilmek adına üzerimize düşenleri yapmaya kararlıyız. Ancak bu şekilde, gelecek nesillere sağlıklı yaşanabilir bir doğa bırakabilme çalışma ve gayretlerine katkıda bulunabileceğimizin bilincindeyiz. Bu amaçla DURAK FINDIK ENTEGRE işletmesinde gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyet, ürün ve hizmetlerimizde çevre boyutlarını yönetirken aşağıdaki niyet ve prensipler olanaklar ölçüsünde uygulanır;

1.Çevre yönetimi ile ilgili yürürlükteki yasalar, tüzükler, mevzuatlar ve prensipler benimsenip uygulanır.

2.Çevreye zarar vermeyecek ve kaynak kullanımında tasarruf sağlayacak uygun teknoloji ve yöntemler araştırılır,takip edilir ve uygulanır.

3.Ortaya çıkması tamamıyla engellenemeyen atıkların yaratacağı kirliliğin önlenmesi için atık miktarlarını ve bu atıkların olumsuz etkilerini azaltıcı tedbirler uygular

4.Çevrenin korunması için sürekli gelişme anlayışıyla çalışmalar yapılır.

5.İşyerinde (ve toplumda) eğitim ve katılım yoluyla çevre bilinci arttırılır.

6.Çevre ile ilgili faaliyetler TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemine uygun olarak düzenlenir ve geliştirilir.

7.Uluslararası ve ulusal pazarda vazgeçilmez olabilmek için kalite ve çevre anlayışı alınan akredite belgelerle desteklenir.

ETİKETLER;
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar