“Konuta yatırım yapma zamanı”

OMDER Başkanı Titiz, konutların eski maliyetlerle satıldığını, yılbaşından sonra fiyatlarda yüzde 45 maliyet farkı yaşanacağını o yüzden konut almak isteyenlerin bu zaman aralığını değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 28.10.2019

“Konuta yatırım yapma zamanı”

Konutlar eski maliyetlerle satılıyor

Faizlerin 0,99’a düşmesi ile birlikte konut sektöründe bir kıpırdanma meydana geldiğini belirten Ordu Müteahhitler Derneği (OMDER) ve Titiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Titiz konut almak isteyenler için bu zamanların tam sırası olduğunu söyledi. Titiz, “Şu an tam konut alma zamanı hatta yatırım bile yapılabilir. Çünkü konutlar eski maliyetlerle satılıyor.  İnşaat sektöründe zamlar nedeniyle yüzde 45 maliyet farkı yaşıyor. Yeni başlanan projelerde bu fark yansıyacak, ayrıca yılbaşından sonraki projelerde daire başı 30 bin lira gibi otopark bedeli çıkacağı için fiyatlarda pahalı olacak.” dedi.

Binalar bitiyor ama prosedürler bitmiyor

Prosedürlerin müteahhitlerin işlerini çok zorlaştırdığını ifade eden Titiz, ‘binalar bitiyor ama prosedürler bitmiyor ‘ diyerek şöyle konuştu; “Yüzde 80 anahtar teslim verdiğimiz dairelerimize elektriği bağlanmış bir şekilde müşteriye teslim ediyorduk ama yeni gelen YEDAŞ müdürümüzden sonra artık elektrik bağlatamıyoruz. Binalara şantiye elektriği vermek durumunda kalıyoruz. Sıkıntımız şu bizim oturum süreçlerimiz hemen alınabilen bir süreç değil bina bittikten sonra ortalama 6 ay gibi süren bir süreç. Asansör ruhsatları, SSK ilişkilerini kesme gibi prosedürler var. Son dönemde yaşadığımız en büyük sorunlardan biride asansör ruhsatları, asansörden biz 970 tane madde ile inceleniyoruz. Ama bazı iller 200 madde ile denetleniyor. Ortak bir denetleme süreci olmalı. Ayrıca asansörlerde güvenlikle ilgili maddeler olmalı ama binanın içindeki sorunların asansör maddelerinin içine konulmaması gerekiyor.” diye konuştu.

Devlet kentsel dönüşümü cazip hale getirmeli

Kentsel dönüşüm konusuna da değinen Titiz, “Biz deprem ülkesiyiz, kentsel dönüşüm kesinlikle olmalı. Devlet bir dönem kentsel dönüşümü rahatlattı.  Müteahhitler kentsel dönüşüm projelerinde belediye ve devlet harçlarından muaf olduğu için kentsel dönüşüme yöneldi. Ama sonra kaynaklar azalınca tekrar harçlar alınmaya başladı ve müteahhitler kentsel dönüşüm projelerine yönelmekten vazgeçti. Yeni arsayı yapıp daha fazla kazanılıyorsa kimse eskiyi yıkıp insanlarla ve prosedürlerle uğraşmak istemez. Kentsel dönüşüm prosedürleri de müteahhitleri yoruyor. Devletin kentsel dönüşüme cazip hale getirmesi lazım ki müteahhitler yeni arsayı alıp yapmaktansa eski binaları yıkıp yenisini yapsınlar. Altınordu Belediye Başkanı Aşkın Tören bazı bölgelerde kendi çalışmalarının olduğunu, çalışmalar sonucunda müteahhitler derneğine bunu sunacağını söyledi. Bizim Subaşı, Yenimahalle ve  Bucak yeşili az olan mahallelerimiz. Oralarda çarpık bir yapılaşma var o yüzden bu mahallelerin kesinlikle belediye bünyesinde kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu. HABER MERKEZİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar