Kriz tam olarak bitmedi

Tamamı ihracat olmak üzere İngiltere ve AB ülkelerine yıllık 20 milyon dolar civarında ciroya ulaşan Tera Giyim’in iki tepe yöneticisi Mithat Cabılar ve Seda Kut, sayın Cumhurbaşkanımız Londra’da keşke “ekonomiyi ben yöneteceğim demeseydi” dediler.

info@karadenizekonomi.com / 6.06.2018

Kriz tam olarak bitmedi

İstanbul Beylikdüzü’nde Beysan Sanayi Sitesi’ndeki fabrikanın dışında ilk fabrikasını 2011 yılında Ünye’de kuran, 2018 yılı başında da Ordu Organize Sanayi Bölgesi’nde üçüncü fabrikasını açan, toplamda 550 kişiye istihdam sağlayan Tera Giyim’in iki başarılı ortağı Cabılar ve Kut ile Türkiye ekonomisi üzerine Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundular. Ekonomide oldukça kırılgan bir süreçten geçtiğimizi vurgulayan ortakların önceliği Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın İngiltere ziyaretinde söyledikleri oldu. “Cumhurbaşkanımız İngiltere gezisinde söylediklerinin son süreçte etkili olduğunu düşünüyoruz. Bizce; orada yaptığı konuşmada ekonomiyi ben yöneteceğim dememeliydi. Sonrasında bu yaşadıklarımız meydana geldi. Çünkü Avrupalı bizim gibi bakmıyor olaylara. Açıkçası bir kriz bekleniyordu ama bu kadar hızlı olması kimsenin beklediği bir şey değildi. Bunu atlattık mı? Bizce kriz tam anlamıyla bitmedi.”

Belirsizlik devam ediyor

Dövizde olası artışların tekstil sektörünü geçmişte olumlu etkilediğinin altını çizen Kut ise günümüzde yaşananları şöyle özetledi: “Eskiden hammadde ve hizmet alışverişleri daha çok TL ile yapılıyordu. Daha sonra iplikçisi, kumaşçısı, boyahanecisi genel anlamda bazı fiyatlarını dövizle vermeye başladı. Bir de ithalat oldukça fazla arttı. Pamuğunu kendi üreten bir ülke olan Türkiye şimdilerde pamuk ithal eder duruma geldi. Pamuk ithalat rakamları yüzde 70 civarında ve genellikle ABD pazarından alınıyor. Uzakdoğu’dan dantel, broş, boncuk geliyor. Yani bize kumaş satan iplik satan aksesuar satan ülkeler dolar bazında fiyat verdiği için girdi maliyetlerinin büyük bir kısmı dövize endeksli olduğu için eskisi kadar olumlu yansımıyor. Kur artışı fiyat istikrarını değiştiriyor. Gün içinde fiyatlar sürekli değişiyor hatta bazı firmalar fiyat vermekten kaçınır hale geliyor. Seçim ve sonrasına dönük belirsizlik hakim görünüyor. Belirsizliğin olduğu yerde yatırım bekler. Şimdi bunu yaşıyoruz ülke olarak.”

Yaklaşan seçimlerin etkisi

Seçimin cari açığa olası etkisini değerlendiren Cabılar, “Seçim ekonomisi ister istemez uygulanacak. Bu kaçınılmaz görünüyor. Hatta bunu en az kullanan belki de Ak Parti iktidarı olmuştur. Oysa biz içinde bulunduğumuz sarmaldan çıkmak için öncelikle tasarruf etme noktasında olmalıyız. Cari açığın tanımı çok basittir. Ürettiğinizden fazlasını tüketmeyeceksiniz. Şimdi popülist politikalarla emekliye her iki bayramda 1.000’er lira ikramiye verilecek. Bunun elbette ekonomiye katkısı olacaktır. Ama cari açığı mutlaka düzeltmek durumundayız. Bir anlamda sistem oylanacağı için diğer seçimlerden daha farklı görüyor iktidar tarafı, o nedenle bugünkü uygulama pek de garip gelmiyor” dedi.

Dünya markalarına üretim

20 yılda tekstil mümessilliğinden imalatçılığına evrilen sonrasında ihracatla taçlanan Tera Giyim’in tepesindeki iki isim, şimdilerde H&M, Coast, Dorothy Perkins, Salisbury gibi İngiltere’nin orta üst gelir grubuna mal üreten bir kuruluşun başında olmaktan büyük gurur duyarlarken, açıklamalarında sanayici kimliklerini önde tutmakta kararlı olduklarını yansıtan ifadeler kullandılar. “Sanayiciler emlak işine yönelmemeli, sanayiciler sanayiden elde ettikleri kazancı rant ekonomisine aktarmamalı. Herkes kazandığını kendi işine yatırırsa üretim gücü daha da artar ve ülke ekonomisi daha kısa sürede toparlanır” diyen iki ortak Ordu ve Ünye’deki yatırımları için de şunları söylediler:

100 elemana ihtiyacımız var

“Tera Giyim, daha büyük üretim kapasitesine ulaşabilmek için 2011 yılında Ünye’de kesim, dikim, ütü-paket departmanlarına sahip üretim tesisini kurmuş, ardından 2018 yılı Ocak ayında Ordu OSB’de inşa edilen akıllı binasıyla verimli ar-ge çalışmaları, kaliteli iş gücü ve çevreci yapısıyla gelişimine devam edip, ülke ekonomisine yaptığı katkıyı her geçen gün arttırmıştır. Üç farklı lokasyonda 550’yi aşan istihdam sayısına sahibiz. Ordu ve Ünye’de kısa zamanda firmaya karşı oluşan aidiyet duygusunu yakaladık ve doğru tercih olduğunu düşündük. Ordu’da zorlanmadık hatta şimdi Ordu’da iş yapacak eleman ihtiyacımız çok fazla. Ordu için dikişi bilen, tekstilden anlayan 100 kişilik eleman açığımız var. Umarız kısa zamanda bu eleman ihtiyacımızı karşılarız.” 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar