Olam Progıda 2016 yılında 5 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor

Özongun''Bu yıl fındıkta en büyük sorun kalite ve çürük olayı''

info@karadenizekonomi.com / 5.11.2015

Olam Progıda 2016 yılında 5 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor

Türk fındığının Avrupa’ya satılmasında en önemli etkiye sahip Sanayi kuruluşlarından biri olan Olam Progıda, fındık piyasasındaki fiyat dalgalanmalarının önüne geçmenin en iyi formülünün lisanslı depoculuk olduğunu söyleyerek,Türk fındık sektörünün bu anlamda kendi Lisanslı depolarını oluşturduklarını söyledi.

Sanayi kuruluşlarının fındıklarını kendi oluşturdukları Lisanslı depolarda stokladıklarını vurgulayan Türkiye Olam Progıda Başkanı Ufuk Özongun şöyle konuştu;''Ülkemiz ‘de eskiden TMO ve FKB kanalıyla fındık stokları oluşturulmaktaydı.Şimdi ise fındık sektörünün sanayi kuruluşları kendi Lisanslı deposunu kurma yoluna gitmiştir.Bizde Olam Progıda olarak  Ordu ve Giresun aynı zamanda Batı Bölgesinde kendi Lisanslı depomuzu başarılı bir şekilde  hayata geçirdik.Fındığın bol olduğu dönemlerde depolarımıza stoklarımızı oluşturacağız.Bu bizim için hem kalite garantisi olacak, hemde fiyat dalgalanmalarına karşı kendimizi güvence altına almış olacağız''dedi.

Fındık Enflasyonunu Lisanslı Depoculuk Önleyecek

Ufuk Özongun Özel sektörün Lisanslı depoculuk konusunda çok daha bilinçli olduğunu belirterek şu açıklamaları yaptı.

''Fındıkta serbest piyasaya geçildikten sonra en büyük sorun, ürünün fazla olduğu yıllarda çiftçinin fındığı nerede saklayacağı konusudur. Bunun için Lisanslı depoculuğun biran önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Lisanslı depoculuk hayata geçtiğinde çiftçi fındığını belge karşılığı buraya verip, fiyat yükselene kadar saklayabilecek ve fındığının ucuza gitmesini önleyecek. Lisanslı depoculuk için TOBB bir şirket kurdu ancak girişim bir türlü gerçekleşmedi. Özel sektör Lisanslı depo konusunda çok daha bilinçlidir.Sanayi kuruluşlarımız ihracatcılarımız fındıkta gerekli çalışmaları pozitif anlamda yerine getirmeye ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar yapmaya devam ediyor''dedi.

Bu yıl fındıkta en büyük sorun kalite ve çürük olayıdır

Türkiye Olam Progıda Başkanı Ufuk Özongun ''Dünya fındık üretim ve ihracatının yüzde 70’ten fazlasını elinde bulunduran Türkiye, yeni ihracat sezonunun ilk iki ayında 604 milyon dolarlık fındık ihracatı gerçekleştirdi.İnanıyorum ki bu 2015 yılı ihracatı en az 260 bin ton iç fındık olarak gerçekleşecektir.Dış ve iç tüketimde ülke olarak çok önemli gelişmeler sağladık.Türkiye iç piyasasında iç tüketim 150 bin ton kabuklu olmuştur.İstikrar çok büyük önem arz ediyor.Bunun için her yıl kaliteli ve bol rekoltenin önemi,çok büyüktür.Üreticinin bilinçli olması, fındık fiyatlarının bu yıl belli bir seviyede tutmaya devam etmektedir.Bu yıl fındıkta en önemli sorun maalesef kalite ve çürük olaylarıdır.Kaliteye ve daha fazla üretime eskisinden çok daha fazla önem vermeliyiz''diye konuştu.

Progıda Olam ,Türkiye'nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşunun 119.sırasında yer alıyor

Dünya fındık üretim ve ihracatının yüzde 70'ten fazlasını elinde bulunduran Türkiye, yeni ihracat sezonunun ilk iki ayında 604 milyon dolarlık fındık ihracatı gerçekleştirdik.Buna göre 1 Eylül-31 Ekim 2015 tarihleri arasındaki iki aylık süre içinde 61 bin 698 ton fındık ihracatı gerçekleştirildi. Bu ihracatın karşılığında 604 milyon 280 bin dolar döviz girdisi elde edildi. Gerçekleştirilen ihracatın 48 bin 886 tonu AB ülkelerine, 4 bin tonu AB dışındaki Avrupa ülkelerine, 6 bin 666 ton deniz aşırı ülkelere, 3 bin 262 tonu diğer ülkelere ihraç edildi. Geçen yıl aynı dönemde 44 bin 823 ton fındık ihracatı gerçekleştirilmiş, 487 milyon 824 bin dolar döviz girdisi elde edilmişti.

2015 İhracat hedefi 350 Milyon Dolar

Doğu Karadeniz de ve Batı Karadeniz bölgesinde yatırımları artırmaya devam ediyoruz diyen Progıda Olam Türkiye Başkanı Ufuk Özongun, Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu içinde,üretimden satışlara net 751.018.057 TL Ciro ile 119’cı sırada girdiklerini belirterek, hedeflerinin çok büyük olduklarını söyledi.

Progıda’nın devamlı olarak yatırım yaptığına dikkat çeken Özongun, 2015 ihracat hedefinin 350 milyon dolar olduğunu söyleyerek Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz Bölgesinde ise ihracatlarını yüzde 129 arttırdıklarını söyledi.

Fındıkta çocuk işçiliğine son verecek projeler düzenliyoruz

Olam Progıda Türkiye temsilcisi Ufuk Özongun Olam Tarım'ın Türkiye’de atağa geçtiğini belirterek şunları söyledi;''Türkiyede fındık başta olmak üzere diğer sektörlerde de önemli yatırımlar yapmaktayız.Sadece fındık sektöründe 750 kişilik istihdam bulunmakla beraber 2015 yeni sezonu için Doğu 

Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgesinde de önemli yatırımlar gerçekleştirdik.Türkiye içinde pazar payımızı artırmak için çalışmalarımızı son süratle hızlandırdık''Doğu Karadeniz’de ve Batı Karadeniz’de çok önemli yatırımlar yaptık.Türkiye’de Fındık sektöründen çocuk işciliğin fındık sektöründe önlenmesi adına fındığın yetiştiği Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz’de sürekli çocuk işciliği önleme toplantıları yaptık.Yapmaya devam edeceğiz.Aynı zamanda Olam Progıda olarak ülkemiz fındık dikim sahalarında verim kalite artsın diyerek bilinçli üretim için verimlilik projelerini ülke genelinde yürütmekteyiz.

2016 yılında 5 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyoruz

Özongun son olarak yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu: “Ürünlerimizin yüzde 95’i ihracata gidiyor. İhracat yaptığımız ülkelerine başında Almanya geliyor. Belçika, İtalya, Avusturya, İsviçre ve Ukrayna bulunuyor. İhracatta iddialı olduğumuz bir diğer pazar ise Ortadoğu’dur. Avustralya pazarını önemsiyoruz. Ortadoğu pazarında daha da etkin olmaya yönelik bazı stratejiler geliştireceğiz. Hindistan ve Çin yani Uzakdoğu’da da etkinliğimizi artırmaya başladık. Buna paralel olarak ihracatımızı yüzde 40 büyütmeyi hedefliyoruz. İhracatımızı yüzde 30 artırmaya planladığımız için mevcut hatlarımız yetersiz kalacak. Bu yüzden üretim kapasitesini artırmaya yönelik bazı yatırımlar yapmayı planladık ve başarıyla tamamlanma aşamasına geldi. Çünkü dolardaki kur değişikliği nedeniyle ihracat paylarımızın düşebilme ihtimali var. Ama önümüzdeki dönemde ihracatımızı miktar bazında artırmaya devam edeceğiz. 2016 yılında ek yatırım olarak 5 milyon dolarlık yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu yatırım ile birlikte üretim kapasitemiz yüzde 25 artacak."

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar