Validen örnek bahçede açıklama

“Bir randıman 50 milyon lira”

info@karadenizekonomi.com / 6.02.2019

Validen örnek bahçede açıklama
  • ·Fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için uygulanan örnek bahçesini inceleyen Vali Seddar Yavuz, “Fındıktaki 1 randıman artışı 50 milyon, dekar başı 10 kg bir artışla yaklaşık 300 milyon TL civarında bir ek gelir sağlıyor” dedi.

Perşembe ilçesinde bağlı Doğan mahallesinde, Ahmet Ak isimli üreticinin bahçesinde yapılan örnek budama çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Seddar Yavuz, fındıkta verimliliği artırmaya yönelik çalışmalarla ilgili İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz’dan ve Proje Koordinatörü Ömür Duyar’dan bilgi aldı. Vali Seddar Yavuz örnek budama yapılan fındık bahçesinde yaptığı incelemenin ardından yaptığı açıklamada, Ordu’nun en önemli geçim kaynağının fındık olduğunu söyledi. Yavuz, üreticinin teşvik edilmesi ve örnek bahçe uygulamasının son derce önemli olduğunu söyledi.

Üretim miktarını artırmamız gerekiyor

Vali Seddar Yavuz konuşmasının devamında, örnek bahçelerin yaygınlaştırılması için 2019 yılı içerisinde Valilik tarafından destekleneceğini ifade ederek, örnek bahçe uygulamasıyla elde edilecek rekolte artışının çiftçilerin refahını yükselteceğine vurgu yaptı. Vali Yavuz “Bana teknik elemanların verdiği bilgilere göre bir randıman artışı 50 milyon, dekar başı 10 kg bir artışla yaklaşık 300 milyon TL civarında bir ek gelir sağlıyor. Dolayısıyla sadece bizim hesap ettiğimiz zaman, tüm bal üretimlerinden elde ettiğimiz gelirden daha üstünde bir gelirden bahsediyoruz. Dolayısıyla elimizdekinin önce en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Bugün 1 dekar alandan 85 kg alan bir çiftçimizle, aynı alandan 300 kg alan çiftçimizin rekabet edebilmesi elbette mümkün değil. Dolayısıyla bizim her hâlükârda üretim miktarını artırmamız gerekiyor. Bunu yapabilmemiz için de, biraz önce teknik arkadaşlarımızın da ifade ettiği gibi, gerçekten bu işi fennine ve tekniğine uygun yapmak gerekiyor” diye konuştu.

Yılmaz: 120 bini aşkın çiftçi fındık tarımı yapıyor

Programda İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz da bir konuşma yaparak, fındıkta verimliliği ve kaliteyi artırmaya yönelik birçok projenin uygulandığını söyledi. Yılmaz, “İlimiz tarım arazilerinin% 89'unda 120 bini aşkın çiftçimiz tarafından fındık tarımı yapılmaktadır. İlimiz için bu kadar önemli olan fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla birçok proje ve çalışma yürütmekteyiz.” dedi.

HABER MERKEZİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar