Türkiye'de Zorunlu Deprem Sigortası Primleri Yükseldi: İşte Yeni Fiyatlar ve Detaylar

Ülkemiz, deprem riski taşıyan bir coğrafyada bulunmasıyla bilinir. Bu nedenle, deprem sigortası ülkemizde hayati bir önem taşır.

info@karadenizekonomi.com / 3.06.2024

Türkiye'de Zorunlu Deprem Sigortası Primleri Yükseldi:  İşte Yeni Fiyatlar ve Detaylar

 

 

1999 Gölcük depremi gibi travmatik deneyimler, deprem sigortasının gerekliliğini bir kez daha vurgulamıştır. Bu bağlamda, 2024 yılı için zorunlu deprem sigortası prim tutarları yeniden belirlenmiş ve artırılmıştır.

Yeni Prim Tutarları ve Detaylar

Zorunlu deprem sigortası primleri, risk gruplarına göre belirlenmiştir. 2024 yılı itibarıyla, asgari prim tutarları şu şekildedir:

Birinci Grup: 979 TL

İkinci Grup: 869 TL

Üçüncü Grup: 739 TL

Dördüncü Grup: 693 TL

Beşinci Grup: 521 TL

Altıncı Grup: 370 TL

Yedinci Grup: 252 TL

Ayrıca, Deprem Afet Sigortası Kurumu (DASK) tarafından bir konut için sağlanabilecek maksimum teminat tutarı da 640 bin liradan, 1 milyon 272 bin liraya yükseltilmiştir. Sigorta bedeli hesaplamalarında metrekare birim maliyetleri kullanılmakta olup, betonarme yapılar için bu tutar 6 bin lira, diğer yapılar içinse 4 bin lira olarak belirlenmiştir.

İşletme Sahipleri ve Konut Sahiplerine Öneriler

Tiryaki Sigorta işletme sahibi Cantürk Tiryaki, zorunlu deprem sigortasının kapsamına ve dışında bırakılan binalara ilişkin, ‘’Kamu kurumları, ticari ve sınai binalar, henüz tamamlanmamış binalar ve köy yerleşim alanları gibi alanlar zorunlu deprem sigortası kapsamı dışında yer alırken, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar kapsama dahildir’’dedi.Ayrıca, konut sahiplerine yönelik konut sigortasının da önemli bir güvence olduğu belirten Tiryaki, ‘Yangın, deprem, hırsızlık gibi olaylara karşı koruma sağlayan bu poliçeler, güvenlik ve huzur arayışında önemli bir rol oynuyor.Yapılan bu düzenlemelerin detayları ve getirileri konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi büyük önem taşıyor. Bu sayede, depremlere karşı daha sağlam bir güvenlik ağı oluşturulabilir ve vatandaşların güvenliği sağlanabilir’’dedi.

 

Asel GÜRSOY

 



 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar