Süt zammı etiketlere yansımaya başladı: Yarım kilo peynir 80 lira civarında

15 Mayıs’ta çiğ süte yapılan yüzde 32’lik fiyat artışı süt ürünlerine yansımaya başlarken zamdan en çok peynirler nasibini aldı. Peynirlerde yüzde 40’a varan artışlar yaşanırken, satıcılar giderlerinin yükseldiğini ancak müşterilerin azaldığını açıkladılar.

info@karadenizekonomi.com / 20.06.2022

Süt zammı etiketlere yansımaya başladı: Yarım kilo peynir 80 lira civarında

Süt ve süt ürünlerine gelen zamlardan dolayı sektörde daralma yaşanırken satıcılar da müşterilerin azaldığından ve karlarının düştüğünden şikâyet ediyorlar. Ay sonunda gelmesi beklenen ikinci zam ise satıcıları daha da tedirgin ediyor.

Vatandaşların artan fiyatlardan dolayı peynire talebinin azaldığını söyleyen Durhan Gurme Satış Personeli Burhan Akagündüz, “Vatandaşlar gelip, etikete bakıyor ve geri gidiyor. İşler yüzde 80 düştü, satışlar azaldı. Günde 1 bidon tulum satarken şimdi 4 günde 1 bidon satabiliyorum” dedi.  Fiyatların eskiye nazaran çok arttığına dikkat çeken Akagündüz, “Yayla peyniri 65 Türk lirasıydı şuanda 85 TL. Deri tulum 95’ti şuanda 135 TL. Bidon tulum peyniri 80 liraydı şuan 130 TL. Keçi tulumu 85 liraydı şuanda 135 lira” diyerek açıkladı. Satıcıların da fiyatlardan dolayı mağdur olduğunu belirten Akagündüz, süt ve süt ürünlerine yeni bir zam geleceğini de söyledi.

Gelen zamlardan dolayı satışlarının düştüğünü söyleyen Kahvaltı Diyarı İşletme Sahibi Deniz Arslantürk, “Geçen yazdan bu zamana kadar süt ve süt ürünlerine zaten %150 zam geldi. Yakın tarihte bir zam daha geleceği konuşuluyor. Zam oranı ay sonunda %200’e yaklaşacak. Geçen sene 50 TL’ye sattığımız peyniri şimdi 150 TL’ye satıyoruz. Satışlarımız düştü, eskiden 1 kalıp peynir alan yarım kalıp alıyor. Müşteri sayımız, ciromuz belki aynı kalıyor ama kar oranımız düşüyor. Bu durum sadece çiğ süte gelen zamla da alakalı değil aslında, şekere zam geldiğinde şekerli tüm ürünlere, yağa zam geldiğinde zeytin grubuna zam geliyor” dedi. Enerji maliyetlerinin de fiyatları etkilediğini de sözlerine ekleyen Arslantürk, “Bu kısır döngü enerji maliyetlerini kontrol altına alınmadığı sürece devam edecek. Şuan enerji maliyetlerimiz dolara bağlı, dolar artınca da maliyetler artıyor. Ne olacak bilemiyoruz. Zaten en minimum kar marjlarıyla satıyoruz, ona rağmen çok fazla satamıyoruz” açıklamalarında bulundu.

 

YAREN KAYA

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar