MDF ihracat yasağı mobilya sektörünü olumlu etkileyecek

Mobilya sektör temsilcileri sektörde ham MDF ve yonga levhaya gelen ihracat yasağının iç piyasayı olumlu etkileyeceğini açıkladılar.

info@karadenizekonomi.com / 29.04.2022

MDF ihracat yasağı mobilya sektörünü olumlu etkileyecek

Uzun zamandır piyasada bulunamayan ve yüksek fiyatıyla gündemde olan ham MDF ve yonga levhanın ihracatıyla ilgili yeni bir karar alındı. Alınan karara göre mobilya sektörünün ana girdilerinden ham MDF ve yonga levhaya ihracat kısıtlaması artırıldı. 13 Nisan’da başlayan uygulama kapsamında, bu alanda üretim yapan firmalar kapasitelerinin yüzde 100’ünü iç piyasaya verecek.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Giresun Marangozlar ve Keresteciler Odası Başkanı Mehmet Köse; “Bu kararın hem iç piyasada hem de ihracatta rahatlama yaratacağını düşünüyorum” dedi.

MDF’de ihracat yasağının gelmesinin ilk nedeninin iç piyasadaki hammadde sıkıntısı olduğunu söyleyen Köse, “MDF’lere gelen zamlar ve elbette ki ürün tedarikindeki sıkıntılar ihracat yasağını getirdi” şeklinde konuştu.

Gelen ihracat yasağının iç piyasayı olumlu etkilediğinden bahseden Mehmet Köse, “Mobilya sektörünü olumlu etkiledi. Mobilya sektörü, Türkiye’ye katma değer katan önemli sektörlerden biri. Fakat geçen yıldan beri mobilyacılar özellikle sunta ve MDF ’de ham madde sıkıntısı yaşıyordu. Geçen seneden beri 11 kez zamlarla karşı karşıya kaldı, bir de ürün bulmakta zorlanıyordu. Ham madde üreticilerinin yaptığı orantısız ihracattan dolayı içerideki mobilya üreticisi ham madde bulmakta zorluk yaşıyordu. Hammadde üreticilerinin önceliklerinin iç pazardaki mobilya üreticileri olması gerekiyor. Bu kararın hem iç piyasada hem de ihracatta rahatlama yaratacağını düşünüyorum” açıklamalarında bulundu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar