Erçal Group, Hollanda'da fındık ve otomotiv sektörlerinde yatırıma gidiyor

Erçal Group Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Erçal, "Hollanda'da kurduğumuz fındık ve otomotiv şirketimiz için Venlo şehrinde, 10.000 metrekare otoban kenarında arazi satın aldık" dedi.

info@karadenizekonomi.com / 19.06.2023

Erçal Group, Hollanda'da fındık ve otomotiv sektörlerinde yatırıma gidiyor

Şirketin 2023 yılı ile ilgili proje ve çalışmalarıyla ilgili konuşan Erçal Group Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Erçal, "2023 Yılında ise inşaat yatırımlarımız olacak devam edecek. Bunlar İzmir Bornova ve İstanbul Çatalca'da DOD (Doğuş Oto Değerlendirme) showroom ve ofis inşaatı, Ordu Kumru da Fındık Fabrikası Entegre ek binası ve Fındık Deposu ile Samsun Atakum sahilde şirketimize ait olan 3.100 metre- kare arsa üzerine işyeri, home ofis projelerini sayabiliriz" ifadelerini kullandı.

HOLLANDA’YA YAPILAN YATIRIMLA BİRLİKTE FINDIK İHRACATINDA KOLAYLIK SAĞLAYACAK

Hollanda'da yapmış oldukları yatırım sayesinde Erçal Fındık'ın Avrupa'ya daha hızlı ulaşacağını belirten Erçal" Erçal Group olarak, 2023 yılının 2. Yarısı için yatırım programımız. Samsun DOD haricinde yeni şube olarak İstanbul Çatalca, İstanbul Sancaktepe ve İzmir Bornova DOD (Doğuş Oto Değerlendirme) 2El Kurumsal Otomobil Bayiliğini almış olup bu marka için showroom yatırımları yapmaktayız. Bu yıl için planladığımız yurt dışı yatırımlarımız faaliyete geçecek. Hollanda'da kurduğumuz Fındık ve Otomotiv Şirketimiz için Venlo şehrinde, şehir merkezine 5 kilometre, Almanya sınırına 6 kilometre mesafede olan 10.000 metrekare otoban kenarında arazi satın aldık. Bu arazide, Türkiye'de ürettiğimiz fındıkların Avrupa'ya satışı için depo ve pazarla- maya yönelik ofis ile yine 2El Ağır Vasıta için bir alan oluşturacağız. Bu yatırım planımız gerçekleştiğin- de, grubumuzun yurt dışına açılım sürecini daha da hızlandırarak, Erçal Fındığın Avrupa ülkeleri- ne doğrudan satışını kolaylaştıracaktır. Ağır vasıta ve iş makineleri 2Elde Avrupa'dan Avrupa'ya ve yine Avrupa'dan diğer dünya ülkelerine ihracatımızı, çok daha kolay hale getireceğine inanıyoruz" diye konuştu.

ERÇAL GROUP OTOMOTİV VE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DE ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATIYOR

Otomotiv ve inşaat sektörlerin- de de var olduklarını ifade eden Erçal, "Sigorta Aracılık Hizmetleri ve Şirket Yönetimi de plazamız- da değerli müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor. Samsun'da farklı bir alanda 2. el ağır vasıta ve iş makineleri satış birimimiz olan Erçal Kamyon-Tir Pazarı TRUCKS lokasyonumuz mevcut olup ile bu alanda İstanbul Sancaktepe. Çatalca şubelerimiz ile Ankara Yeni Mahalle ve İzmir Bornova'da da şubelerimiz bulunmaktadır. Bunların yanında Otomotiv alanında ayrıca BMC ağır vasıta olarak Samsun ve İzmir lokasyonlarında Satış Bayiliği ile Tırsan Treyler satış bayiliği de Ankara lokasyonunda AFT Otomotiv olarak Erçal Group bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. İnşaat sektörün de ise gurubumuz butik konut ve endüstriyel projelere odaklanmış olup bu güne kadar Ordu Kumru ilçesinde Fındık Fabrikası ve Entegre Tesisi ve ofis bloğu, Zonguldak Alaplı da Fındık Fabrika- si ve ofis bloğu, Samsunda Erçal Plaza, Ordu Fatsa'da 500 adetlik kapalı otopark ve alışveriş merkezi Samsun Atakum da lüks konut projesi "Atakent Sahil Konaklamaları', Samsun Atakum'da İkiz Villa projesi, İstanbul Çekmeköy'de Konut Projesi "Som Gardenya ile Ordu Kumru ve Samsun'da irili ufaklı birçok apartman projelerine imza atmıştır" şeklinde konuştu.

“OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ FİYAT ARTIŞLARI MUHTEMELEN DEVAM EDEBİLİRİ”

Son olarak 2022 yılında tüm grup faaliyetleri olarak güzel bir yıl olduğunu dile getirdi. Erçal son yıllarda ticari araç ve otomobile olan talebin artmasıyla ilgili şunları söyledi: "Özellikle pandemi sürecine rağmen ülkemizin üst üste ekonomik büyümeye devam etti. Türkiye'de yıllık ortalama 1.000.000 adede kadar çıkan satışların 5 yıl boyunca ortalama 700.000 adetlerde kalması yaklaşık 1.500.000 adet aracın ötelenmiş talep olarak son 3 yılda ticari araçlara ve otomobile olan talebi arttırdı. Sıfır araç üretiminde çip tedariki ve Avrupa'da enerji krizinden dolayı otomotiv sanayine tedarik sağlayan onlarca firmaların üretimlerini durdurmaları ile Ukrayna-Rus savaşından kaynaklanan bu ülkelerden yapılan parça tedariklerinde sorun yaşanması üretim yapan tüm otomotiv ve ticari araç markalarında mecburen üretimin aksamasına yol açtı, halen de devam ediyor. Bu nedenle ülkemizde talep tam manası ile karşılanamamakta. Son üç yıldır, daha önce bu denli görülmemiş fiyat ar- tışları nedeni ile otomobil ve ticari araçlar yatırım aracı haline geldi. Fakat bu kadar fiyat artışı beraberinde ciddi derecede araç fiyatların- da köpük oluşturdu, 2. el araç fiyatları sıfır bayi fiyatlarının üzerinde satılmaya ve alıcı bulmaya halen devam ediyor. Eninde sonunda arz ve talep dengesi oluştuğunda bu köpük eriyecektir. Bu talebin ve fiyat artışlarının araç üretiminin talebi karşılayana kadar 2-3 yıl boyunca devam edebileceği de muhtemeldir.”

SAMSUN’DA YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Erçal, Samsun’un her açıdan avantajı olduğunun altını çizerek yatırımlara devam edeceklerini söyledi. Erçal, "Samsun sosyo-ekonomik olarak hak ettiği noktada henüz değildir. Bu kadar artıları, potansiyeli olan bir şehir olmasına rağmen; ticaret, sanayi, tarım ve turizm açısından mesafe alması gereken yolu halen var. Benim şahsi kanaatim ise Samsun'un gelecek 10-15 yılda çok fazla ivme alarak, ulusal ve uluslararası yatırımcılar tarafından cazibe merkezi ola- cağıdır. Yeter ki bu konuda yerel ve genel yöneticiler yatırımcıların önünü açarak, onlara destek vererek her türlü altyapının oluşmasını sağlasın. Samsun'u seviyoruz ve yatırım yapmaya devam edeceğiz. Samsun, hem çalışanlar hem de ticaret ve sanayicileri için gerçekten de yaşanılabilir bir şehir. Ben bu mecradan hem yatırım yapmak isteyen, hem de yerleşip yaşamak isteyenleri ısrarla Samsun’a davet ediyorum” dedi.

Anadolu'nun en büyük şirketi listesinde 9 basamak yükseldi

2021 yılı verilerine göre 2022 yılında Erçal Fındık Oto San Ve Tic. A.Ş her yıl ISO tarafından belirlenen üretimden satışlarda "Türkiye'nin ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşları" listesinde bir önceki yıla göre 88 basamak yükselerek 468. sırada yer almıştır. CAPITAL dergisi tarafından belirlenen Türkiye'nin 500 Büyük Özel Şirket listesinde 433. Sırada. FORTUNE dergisi tarafından belirlenen "Türkiye'nin En Büyük 500 Şirketi" listesinde 46 basamak yükselerek 297. sırada, yine EKONOMIST dergisi tarafından yayınlanan "Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi listesinde 9 basamak yükselerek 127. sırada yer almıştır.

2023'te 25 milyon dolarlık ihracat hedefi

2022 yılı ihracat rakamlarından bahseden Erçal, 2023 rakamlarıyla ilgi de"5 farklı şirketi bünyemizde barındırmakta olup merkezimiz Samsun olmak üzere Ordu, Zonguldak, İstanbul, Ankara, İzmir şehirlerinde ve 8 ayrı lokasyonda faaliyet gösteriyoruz Ordu-Kumru ve Zonguldak-Alaplı’da Fındık Fabrikaları mevcut olup Kumru Fabrikada ayrıca fındık entegre tesisimiz mevcuttur. Son 3 yılda tesislerimizin mevcut üretim kapasitelerini 4 katına çıkaran yatırımlar yaptık. Bu tesislerimizde yıllık 70.000 ton kabuklu fındık, entegrede de 20.000 ton iç fındık işleme kapasitesi bulunmaktadır.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar