Fındık sektöründe istikrar şart

Koray Ticaret sahibi Yüksel Göl, fındık sektöründeki en büyük sıkıntının istikrarsızlık olduğunu ve oluşan fiyatların istikrarsız bir şekilde değişmesiyle üreticisinden ticaret grubuna kadar tüm sektörün zarar gördüğünü ifade etti.

info@karadenizekonomi.com / 24.03.2021

Fındık sektöründe istikrar şart

Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulunan Göl, dünyanın en büyük fındık üreticisi olan Türkiye’nin fındıktaki kazanımlarını korumak zorunda olduğuna işaret ederek bu bağlamda Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun son üç yıldır fındık fiyatlarını sezon öncesinde açıklamasının Türk fındığına değer kattığını söyledi. Göl, “böylece üreticinin ve ticaret grubunun kazanması, ülkeye ihracatçı kanalıyla daha fazla döviz girmesi sağlanmıştır. Burada eksikliğini hissettiğimiz kısım istikrar tablosunu koruyamamış olmamızdır. ABD’nin bademde yaptığı gibi fındık da dolara endekslenirse ve üzerine enflasyon oranında fiyata artışı yapılsa kimse mağdur olmaz. Ülke olarak fındıkta verimliliği, kaliteyi ve üretimi artırmalıyız. Böyle olursa inanıyorum ki yakın gelecekte ülkemizin fındık üretimi 1 milyon tonu geçer ve 500 bin ton iç fındık ihracatı da hayal olmaz.”

Beklenti 280 bin ton ihracat

Yüksel Göl, yeni sezon öncesinde yaşanan küresel ısınma ve iklim değişikliğinden tüm sektörler gibi fındık sektörünün de etkilendiğini sözlerine eklerken ihracat beklentisini de 280 bin ton olarak açıkladı. Başarılı işadamı, “son 10 yılın rekolte ortalamasına baktığımızda 650 bin tondur. Fındıkta hava şartlarının sonucunu Tarım Bakanlığı ortaya koymalı sektörü resmi olarak bilgilendirmelidir. Fındıkta yüksek rekolteli yılları geride bıraktık. İklim değişikliği noktasında gerekli tedbirleri her sektörde olduğu gibi fındık sektöründe de alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Fındık ihracatında son durum

Fındık ihracatında son durumlara baktığımızda Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) verilerinden derlenen bilgilere göre, geride kalan 6 aylık zamanda 100'ün üzerinde ülkeye fındık ihraç edildi. Türkiye 1 Eylül 2020 - 28 Şubat 2021 döneminde 159 bin 439 ton fındık ihracatı karşılığında, 1milyar 124 milyon 964 bin 555 dolar gelir sağladı.2019-2020 sezonunun aynı döneminde ise 219 bin 960 ton ürün satışı yapılmış, 1 milyar 435 milyon 489 bin 346 dolar gelir elde edilmişti. Türkiye'nin en fazla fındık ihraç ettiği ülkeler sırasıyla İtalya, Almanya ve Fransa oldu. İtalya'ya 37 bin 60 ton satıştan 278 milyon 632 bin 501 dolar kazanç sağlandı. Bu ülkeyi, 35 bin 450ton fındık ihracatı karşılığı 239 milyon 536 bin 232 dolar ile Almanya ve 10bin 230 ton fındık karşılığında elde edilen 73 milyon 148 bin 373 dolar gelirle de Fransa izledi. Türkiye, geçen sene en az fındık satışını Nepal'e yaptı. Bu ülkeye gönderilen fındık miktarı sadece 1 kilogram olurken, 1 dolar gelir elde edildi. Nepal'i 19 kilogram ile Mozambik ve 20 kilogramla da Nijer takip etti. Son yıllarda Türkiye'nin en büyük fındık pazarlarından biri haline gelen Çin'e bu sezonun 6 ayında 5 bin 590 ton ürün gönderilirken, karşılığında da 43 milyon doların üzerinde kazanç sağlandı.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar