Başarının sırrı çeviklik

Tarık Altuncu, iş dünyasının yetiştirdiği en başarılı profesyonellerden biri. Çalışma hayatına küçük yaşlarda babasının fabrikasında üretim kısmında başlayan Altuncu, şuan Sampa Yönetim Kurulu Başkanı olarak iş hayatına devam ediyor.

info@karadenizekonomi.com / 30.05.2022

Başarının sırrı çeviklik

Karadeniz Ekonomi Dergisi ‘’Başarılı iş insanları’’ dosyasında gençlere başarılı olmanın sırlarını verdi. Türkiye’nin yetiştirdiği önde gelen profesyonellerden biri olarak gösterilen Altuncu, hızlı ve etkili kararlar vermenin önemine değiniyor ve ‘’Yanılmaktan ve hata yapmaktan asla korkmam. Çeviklik yani İngilizce’deki adıyla Agility, günümüz liderlerinin en çok ihtiyacı olan özellik, bunu kazanmak için elinizden geleni yapın’’ diye konuşuyor.

Samsun’da faaliyet gösteren ve ağır ticari parçalarda 160’tan fazla ülkeye kapı aralayan SAMPA Otomotiv, alanında önemli bir marka olmayı başardı. Şirket bu yıl yapacağı 30 milyon dolarlık yeni fabrika yatırımı ile yüzde 40 büyümeyi hedefliyor. Bununla birlikte 200’den fazla yeni ürünü, ürün grubuna ekleme hedefinde olan şirket 2021-2022 için toplam 15 milyon liralık Ar-Ge yatırımı gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yılı 200 Milyon Euro ihracat ile kapatan şirket yurtdışında da önemli girişimleri mevcut. Birçok ülkede açtıkları depo ve ofislerle ihracatlarını büyüten Sampa, 10 milyon dolarlık Ar- Ge merkezi ve yaklaşık 4 bin çalışanıyla gelecek hedeflerini yüksek tutuyor. Samsunlu iş insanı Tarık Altuncu’nun başkanlık yaptığı Sampa Otomotiv,150 bin metrekarelik entegre fabrika yerleşkesinde 13 entegre fabrikası ve 3500 çalışanı ile yedek parça üretiminde dünyanın en büyük ikinci firması olarak gösteriliyor. Tarık Altuncu’nun önderliğinde Türkiye’de sektör lideri olan Sampa,10 yıllık projeksiyonlarında 26 yeni fabrika ile ithalatın önünü kesip, milli teknoloji ve güçlü sanayi vizyonuna katkıda bulunmak istiyor. Şirket, ciro olarak da 2 milyar doların üstünde ihracat hedefliyor.

SAMPA, cirosunun yüzde 93’üçünü yurt dışı operasyonlarından elde eden Türkiye’nin globalleşme konusunda en hızlı yol alan şirketlerinden biri... Yurt dışı serüveni 26 yıl önce başlayan bir marka olarak şu anda büyüme stratejisiyle lider oldu. Başarının mimarı Sampa Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Altuncu, hızlı ve etkili kararlarla doğru adımlar attığını söyledi. Yanılmaktan ve hata yapmaktan korkmadığını da ifade eden Altuncu, fırsatları gözeten, hızlı aksiyon alan ve yaşadıkları olumsuzluklardan ders çıkaran biri olduğunu söyledi. Dünyanın önde gelen şirket yöneticilerinin, her geçen gün değişen iş dünyasına adapte olmak için gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini belirten Altuncu, başarıda en kritik unsurun, çeviklik olduğunu söyleyerek, “Yanılmaktan ve hata yapmaktan asla korkmam. Akıllı kişi, aynı hatayı iki kere yapmaz, dolayısı ile ilk ve son yapılan hata en değerli ve etkili öğrenme metodudur” dedi.

 

“Yaptığın işi sevmelisin”

Başarılı olabilmek için yapılan işi sevmek ve iyi bilmek gerektiğini söyleyen Altuncu, “Her şeyden önce yaptığın işi sevmelisin, onu çok iyi, en iyi sen bilmelisin. Dünyada bu iş nasıl yapılıyor, en iyiler kim, oraya nasıl ulaşılır, aklında bunlar olmalı. Kendine inanmalısın, hata yapmaktan korkmamalısın ama yanında güvendiğin çalışkan ve adanmış bir ekibin de mutlaka olmalı. Değişikliklere uyum sağlama kabiliyetini ve zorluklara direnme yeteneğini de sürekli geliştirmelisin” diyerek açıkladı.

 

“Hata yapmaktan çekinmeyin”

Genç girişimcilere hata yapmaktan çekinmemelerini tavsiye eden Altuncu, “Yeteri kadar çalıştığınızdan emin olun, iyi bir ekip kurun ve onları da motive edin. Engeller hep çıkacaktır, en önemlisi engelleri öngörebilmek ve akıllı yön değişiklikleri ile gemiyi yüzdürme azmini sürdürmektir. Bunun için de bulunduğunuz sektörü ve dünyadaki gelişmeleri çok yakından takip etmelisiniz. Çeviklik yani İngilizce’deki Agility, günümüz liderlerinin en çok ihtiyacı olan özellik, bunu kazanmak için elinizden geleni yapın” ifadelerini kullandı.

 

ASEL GÜRSOY

KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar