Türkiye Un Sektörü, Tarihi İhracat Rekorunu Kırdı

Türkiye, 2023 yılında gerçekleştirdiği 3 milyon 663 bin ton un ihracatıyla dünya tarihindeki en yüksek un ihracatını gerçekleştirerek yeni bir rekora imza attı.

info@karadenizekonomi.com / 8.02.2024

Türkiye Un Sektörü, Tarihi İhracat Rekorunu Kırdı

IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, bu başarıyı değerlendirirken Türkiye’nin pandemi, savaş gibi zorlu koşullara rağmen un sektöründe lider konumunu koruduğunu belirtti. Ulusoy, 2024 yılında da 3,5 milyon tonun üzerinde un ihracatı beklediklerini ifade etti.

Sektördeki Zorluklar ve Başarılar

Ulusoy, sektörün karşılaştığı zorluklardan bahsederken Ukrayna’daki limanlardan sevkiyat probleminin çözülmesine rağmen Kızıldeniz bölgesinde yaşanan olaylara dikkat çekti. Bununla birlikte, sektörün ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre %22 artışla 344 bin ton un ihracatı gerçekleştirdiğini vurguladı. Temel gıda olmanın avantajını vurgulayan Ulusoy, gıda talebinin ertelenemeyeceğini ve bu durumun sektöre güç kattığını belirtti.

İklim Krizi ve Tarım

Ulusoy, sektörün önemli gündem maddelerinden birinin iklim krizi olduğunu vurguladı. Son üç yılda Türkiye’deki tahıl üretiminin yağış eksikliği nedeniyle düştüğünü belirten Ulusoy, ancak bu yılın yağışlarının normallerin üzerinde olduğunu ve buğday üretim beklentilerinin yükseldiğini ifade etti. Tarım teknolojilerinin gelişimi ve kullanımının verimliliği artırdığını söyleyen Ulusoy, drone’ların ürün ilaçlamada, blockchain gibi teknolojilerin ise depolamada kullanılmasının önemine dikkat çekti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar