Bentaş Bentonit: Yıllardır verdiğimiz emek BOTAŞ ve AKSA’nın yanlış politikaları yüzünden heba ediliyor!

Doğalgaz birim fiyatlarının 5 ayda 1,56'dan 5,31 TL’ye yükselmesi sanayi üretimi yapan birçok şirketi olumsuz etkiledi. Pet sektöründe faaliyet gösteren Bentaş Bentonit’in Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ömür, doğalgazda özellikle sanayi kullanımına yönelik zamların ilave yatırımlarının önüne geçtiğini belirterek tüm dünyada hammadde, enerji ve dolayısıyla doğalgaz fiyatlarının üç dört kat arttığına dikkat çekti.

info@karadenizekonomi.com / 27.12.2021

Bentaş Bentonit: Yıllardır verdiğimiz emek BOTAŞ ve AKSA’nın yanlış politikaları yüzünden heba ediliyor!

Serbest rekabetin olduğu ve ana girdilerin birim maliyetlerinin eşitlendiği konjonktürde, BOTAŞ'ın aynı oranda sanayicilere maliyet yansıtmasında  bir sorun olmadığını ancak, hane halkı kullanımında sosyal adalet gereği verilen sübvansiyonun sanayicilerin sırtına yüklenmesinin uluslararası rekabet gücünü düşürdüğüne vurgu yapan Turgay Ömür; “Tüm sanayicilerin gazı aynı birim fiyatından kullanması bir nebze anlayışla karşılanabilir fakat mevcut üretim tesislerinde  sanayicilerin doğalgazı 4,2 TL birim fiyattan kullanırken, yeni devreye aldığı ikinci tesisinde kapasite artışına giden bir firmanın doğalgazı  5,25 TL’den kullanması kabul edilebilir bir durum değil. Yani sanayici 2. tesisi kurduğu için cezalandırmış oluyorsunuz. Bu üretim ve istihdam ekonomisine destek değil köstektir’’ dedi.

Yatırım yapan sanayici resmen cezalandırılıyor

350 kişiye istihdam sağladıklarını ve 70 ülkeye ihracat yaptıklarını aktaran Ömür, yeni yatırımları için takdir görmeyi beklerken doğalgaz fiyatlarıyla cezalandırıldıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Amacımız iyi yetişmiş bireyler olarak, bu ülkeye döviz kazandırmak. Bu yılki ihracatımız 4 üretim tesisi ve 14 paketleme hattıyla 30 milyon Euro’ya ulaştı. Yıllardır verilen tüm emeklerimiz BOTAS ve AKSA’nın yanlış fiyatlandırma politikası nedeniyle heba ediliyor.3 yıl öncesine kadar Fatsa OSB’de taşıma doğalgaz ile üretim yapılırken, önemli yatırım yüküne girilerek boru gazına geçilmesinden dolayı, eli kolu bağlanarak yeni tarifeyle cezalandırılmak çok anlamsız geliyor. Firma olarak 4 üretim hattımız varken ve 5. ve 6. hatları 1 yıl içinde devreye almayı planlarken bu haksız uygulama karşısında, haksız rekabete maruz kaldığımızı bilerek neden yatırım yapalım veya risk alalım? Bu planlanan yatırımlar tamamlandığında mevcut 350 istihdama ek 150 çalışan ve 15 milyon Euro daha ilave döviz geliri katkısı sunmak varken şu an sadece firma olarak değil, Türkiye olarak hepimiz vazgeçmiş olmuyor muyuz! BOTAŞ’ın uygulamaya koyduğu yeni tarife yanlışından bir an önce vazgeçmesi, tüm sanayiciler için adil bir uygulama olacaktır."

MURAT GÜRSOY /KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar