Bölgenin en büyük seramikçisi…

Demir fiyatları arttı, müteahhitler zorda

info@karadenizekonomi.com / 29.08.2017

Bölgenin en büyük seramikçisi…
  • ·Ordu ve Giresun merkezli faaliyet gösteren Hacıoğlu Grubuna bağlı Ege Seramik bölge distribütörü Aykan İnşaat’ın yönetici ortağı İsmail Aydın, Ordu’da inşaat sektörünün son dömemlerde çok hızlı geliştiğini söyledi.

Aykan İnşaat yöneticisi ve şirket ortağı İsmail Aydın, inşaat sektörünün dönemsel olarak sıkıntıda olduğunu da hatırlatarak, “Önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerimiz var ama inşaat sektörü olarak biraz muğlak ve kaygan bir zemin üzerindeyiz” şeklinde yorumladı.

Aydın şirket olarak Hacıoğlu Grubunun bir parçası olan Aykan İnşaatın merkezinin Ordu olduğunu belirterek grup olarak fındık, petrol, petrol nakliyesi, inşaat ve inşaat malzemeleri ile otomotiv sektörlerinde faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Samsun-Trabzon arasında bir numara

“Aykan inşaat seramik alanında Samsun, Trabzon arasındaki en büyük hem showrooma sahibir. Ve en büyük toptan satış noktasıyız. Bahçe mobilyaları, restoran cafe mobilyaları konusunda büyük bir potansiyele sahibiz. Ege Seramik grubu vitrifiye, duşakabin, ankastra gibi oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahibiz.”

Ege Seramik sektörün öncüsüdür

“Ege seramik 1972’de faaliyete geçmiş bir şirket 1992’den bu yana halka açık oldukça Türkiye’nin bu konuda en büyük gruplarından bir tanesi seramik piyasasında ege seramik yenilikçi ve sürekli yenilenen yapısıylada gidderekte büyüyen bir grup diğer markalardan öne çıkan neyi var derseniz ege seramikte 2009 yılında dijital teknolojiyi Tükiye’ye ilk getiren Ege Seramiktir. Seramikte dijital baskı sistemini ilk Ege Seramik getirmiştir ve şuan Türkiye’nin seramik üreticisi pozisyonundaki firmalar içerisinde en fazla çeşit alternatifli ürüne sahip firmasıdır. Dediğim gibi yenilikçi yapısı ve ar-ge yatırımları vardır. Ege Seramik bu alanda büyük bir ihracatçıdır. Seramiğin artık girmediği yer yok yatak odasında da seramik çalışması yapılıyor, Tabi alışılagelmiş tuvalet, banyo gibi bölümler vardı. Ama şimdi evin tamamı seramik kaplanabiliyor.”

Yetişmiş eleman ve usta sıkıntısı var

“Piyasanın çok büyük bir eksikliği yetişmiş eleman konusudur. Sektör, biraz usta çırak yöntemi ile eskiden gelen yöntemlerle şu an ustalar hizmet veriyorlar. Fakat diyelim ki bir ay piyasada usta sıkıntısı başlıyor çünkü fındık sezonu olduğunda hepsi fındığa gidiyorlar ikincisi işini bilerek yapan usta sayısı az sektörün önemli sıkıntılarından bir tanesi kalifiye usta sıkıntısıdır.”

Büyük şirketlerle iş yapıyor

“Biz Ordu ve Giresun’un önemli müteahhitleri ile iş yapıyoruz. Örneğin Gezmişler inşaatın Afta İnşaat’ın Novada alışveriş merkezleri projelerinde, Adalı, Kırmancı, Günhan Yapı’nın projelerinde hep Ege Seramik kullanılmıştır. Zaman zaman Yücadağ inşaatın projelerine iş yaptık. Yani belli bir kalitenin üzerindeki inşaatlarda Ege Seramik’i görürsünüz.”

Piraziz’de kendi projemiz var

“Kendi inşaatımıza da başladık şuan temel seviyesindeyiz. Piraziz de 48 dairelik özel bir projeye başladık özel ve çıtayı biraz yukarıda tutan bir proje kapalı yüzme havuzlu kapalı otoparklı saunalı ve benzeri bir yaşam alanı şeklinde projemiz var üç dönüm alan üzerine kurulu denize nazır hoş bir proje. İnşaat sektörü mevcut iktidar döneminde çok hızla gelişti ve büyüdü. Sektöre büyük destek verildi. Fakat Ordu’da son dönemde daire satışları oldukça sıkıntılı. Belli bir kalitenin üzerinde; belli bir çizgisi, yaşam alanı, otoparkı olan ve site mantığı ile yapılmış daireler talep ediliyor.”

Demir fiyatları aşırı arttı

“Standart tip dairelerde çok ciddi bir durgunluk var. Son dönemde demir inanılmaz yükseldi. Demir fiyatlarının yükselmesi inşaat maliyetlerini etkiliyor. Müteahhitler çok ciddi sıkıntıda. Ürünün bulunamama sıkıntısı da var. Şirketler yeni proje yapmakta tereddüt ediyor. Mevcut projelerini bitirmeye çalışıyorlar. Şimdi gurbetçiler var, piyasayı gurbetçiler ayakta tutuyor. Fındık sonrası kurbanla gelen sürecin bir beklentisi var. Fındık para ederse elde edilecek gelir ile yatırım yapılacak. Kurban satanların kurbandan ettiği gelirle yatırım yapacak diye beklentiler var. Sektör olarak biraz kaygan bir zemin üzerindeyiz, diyebilirim.”

Ordu güzel bir şehir, daha da gelişecek

“Ordu’yu nasıl bir şehir diye sorgularsak Ordu turizm ve eğitim şehri olmalı. Ordu endüstri şehri değil. Fındığın dışında yaratacağımız bir endüstri yok maalesef. Giresun da hiç yok. Demek ki turizm, eğitim ve sağlık şehri olabiliriz. Ordu ve Giresun’da iki tıp fakültesi yerine birlikte tek bir tıp fakültesi olsa daha iyi olurdu. Ordu büyükşehir statüsü ile gelişmesine devam ediyor. İstanbul’da inşaat sektöründe fiyatlar çok yükseldi. Duyumlarımıza göre büyük firmalar Ordu’dan yer alıp inşaat yapmak istiyorlar. İstanbul’da artık arsa fiyatları daire fiyatlarını çok yükseltiyor. Ordu güzel bir şehir. Ordu’nun insanları iyi insanlar, eğitimli insanlar. Fanatik bir yapıya sahip değiliz. Ilımlı bir şehiriz. Bu şehre güzel şeyler katmak güzel projeler yapmak lazım inanıyorum önümüzde ki yıllarda ordu için daha olumlu şeyler olacak diye düşünüyorum.

Kendi projelerimizi yapmak istiyoruz

“Firma olarak kesinlikle inşaat sektöründe ilerlemek istiyoruz, inşaat malzemeleri satışı tamam ama kendi özel projelerimizi yaparak gelişmek istiyoruz.”

Murat ATABEYOĞLU/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar