Cobot’lar ile yeni nesil gıda sektörü

İş birliğine dayalı robotlar (cobot) gıda, içecek ve tarım sektöründeki firmaların iş süreçlerini maksimum seviyede kolaylaştırıyor.

info@karadenizekonomi.com / 1.08.2022

Cobot’lar ile yeni nesil gıda sektörü

Universal Robots uzmanlığıyla tasarlanan robotik kollar gıda ve içecek üretimine en iyi uyumu sağlayarak, üretim, işleme, paketleme, paletleme, etiketleme, alma-bırakma ve dağıtım uygulamalarının çeşitli aşamalarında verimlilik sunuyor.

Gıda, içecek ve tarım sektöründe Universal Robots cobat’ları günde 24 saat çalışabiliyor ve şirketlere kesintisiz verimlilik sağlıyor. Gerektiğinde iş süreçlerinde ve uygulamalarda tekrar konumlandırılabilen ve yeniden programlanabilen kolaboratif robotlar, çalışanların tekrara dayalı işlere bağlı yaralanma riskini azaltmaya da yardımcı oluyor. Özellikle de paketleme gibi daha ağır işlemler için operatörlerin görevlerinin yeniden tanımlanmasını desteklerken, daha sağlıklı ve daha ergonomik bir çalışma ortamı yaratılmasına yardımcı oluyor.

ÜRETİM PAKETLEME- PALETME UYGULAMALARINDA VERİMLİLİK SAĞLIYOR

Universal Robots Türkiye&MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, cobot’ların hızlı kurulumu, uygun maliyeti, kolay programlama, hafif ve kompakt yapıları ile fiyat ve kalite rekabet avantajı sunduklarını belirterek, “Cobot’lar, 360 derece hareket kabiliyetiyle üretimde paketleme-paletleme-etiketleme, makine besleme, kalite kontrol, boyama, çapak alma, zımparalama ve cilalamaya, ark kaynağı, yapıştırma-dağıtma, montaja kadar başarıyla yer alabiliyor. Verimlilik artışı ile birlikte, hızlı yatırım elde edilmesini sağlayan cobot’lar yüzde 500’e varan üretim artışlarıyla başarı hikayelerinin yazılmasında büyük oranda rol sahibi oluyor” ifadelerini kullandı. Gök, kolaboratif robotların paketleme-paletleme ve etiketleme hatlarının otomatikleştirilmesi, güvenlik koruması gerektirmeden çalışanlarla yan yana çalışabilmesi ve kolay programlanması özelliklerinin de altını çizdi

“6 SAAT SÜREN GEÇİŞ SÜRESİNİ 20 DAKİKAYA İNDİRMEYİ BAŞARDILAR”

Vejetaryen ve gurme ürünler üreten lider üreticilerinden Atria Scandinavia’nın cobot’ları tercih ettiğini hatırlatan Kandan Özgür Gök konuşmasına şöyle devam etti: “Kuzey Avrupa’nın yirmi dört saat hizmete gereksinim duyan genel amaçlı market ile perakende zincirleri için vejetaryen ve gurme ürünler üreten lider üreticilerinden Atria Scandinavia, Skene’de bulunan dört fabrikasından birinde, tesisin 30 çalışanının çoğu Universal Robots’un sunduğu üç robot kolu ile yan yana çalışıyor. Etiketleme, ambalajlama, karton katlama ve paletleme gibi süreçleri için başlangıçta 3 adet UR5 cobot kurdu. Önceden herhangi bir kullanım deneyimi olmayan mevcut çalışanlar tarafından programlanabilen ve maksimum çalışma kapasitesi kullanabilecekleri bir otomasyona ihtiyaçları vardı. Universal Robots’un UR5 cobot’ları sayesinde her üretim hattının teslimat için saatte ortalama 228 ürünü hazırlamasını sağlayarak optimize ettiler, karton fire oranını yüzde 25 azalttılar ve 6 saat süren farklı ürüne geçiş süresini 20 dakikaya indirmeyi başardılar.”

10 DÖNGÜDE ÇALIŞAN COBOT KULLANIMIYLA DÖRT KAT KAPASİTE ARTIŞI

Günde milyonlarca yumurta işleyen İtalyan Cascina Italia’nın üretim tesislerinde paketleme-paletleme ve etiketleme uygulamalarında Universal Robots UR5 cobot’u kullanarak esnek üretim imkânına kavuştuğunu ve operasyonel verimliliği artırdığını vurgulayan Kandan Özgür Gök, “Kolaboratif robot, işçileri, büyük ölçekli dağıtım için devasa paketler hazırlamanın zahmetinden kurtardı. Cascina Italia, pnömatik tutucu ile donatılmış bir UR5 cobot, dokuz katmana kadar oluklu kasaları yüklemek için yumurta paketlerini nazikçe alır ve kolilere yerleştirir. Manuel yüklemeyi ortadan kaldırmaya ek olarak, şirket saatte 150 kutudan saatte 300 kutuya kadar bir kapasite artışı kaydetti. Cascina’nın her biri dakikada yaklaşık 10 döngüde çalışan bir UR5 cobot ile donatılmış dört dolum hattı ile kapasite artışı 4 katına çıktı. Ayrıca UR5’in bir diğer faydası olan risk analizleri sonrası bariyersiz çalışma sayesinde işçiler ve cobot üretim hatları üzerinde yan yana çalışabiliyor” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar