Destekler için ihtiyaçlar iyi belirlenmeli

Karadeniz Ekonomi Digital Platformları’nda genel yayın yönetmenimiz Murat Gürsoy’un yayınına katılan Sinerji Teknoloji Danışmanlık sahibi Hakkı Özkan, özellikle Avrupa Birliği fonları ile ilgili az bilinenleri anlattı.

info@karadenizekonomi.com / 27.04.2021

Destekler için ihtiyaçlar iyi belirlenmeli

Karadeniz Ekonomi Digital Platformları’nda genel yayın yönetmenimiz Murat Gürsoy’un yayınına katılan Sinerji Teknoloji Danışmanlık sahibi Hakkı Özkan, özellikle Avrupa Birliği fonları ile ilgili az bilinenleri anlattı. “Yurt dışındaki Avrupa Birliği fonları aracılığıyla birçok KOBİ’ye uygun danışmanlık ve destek hizmeti alınabileceğini söyleyen Özkan, firmaların bu desteklerden yararlanabilmesi için öncelikle yapılması gerekenin iyi bir analiz çalışması olduğuna vurgu yaptı. “Firmaya uygun stratejiler geliştirip ona göre reçeteler belirlenmeli” diye konuşan Özkan’a göre dikkat edilmesi gerekenler şunlar: “Firmanın ihtiyacının ne olduğu iyi belirlenmeli ve o ihtiyaç doğrultusunda proje yazılmalı. Yani hibe almak öncelik olmamalı. Yapılan analizler sonrasında işletmelerin doğru yönlendirilmesi esastır. Aksi takdirde yani yanlış reçete ile yola çıkılırsa o yatırımın tamamlanmama ihtimali çok yüksek olur.”

Trabzon kökenli bir firma olmasına rağmen Kayseri, Sivas, Aksaray, Giresun ve Ordu’dan da danışanları olduğunu söyleyen Özkan, “her işletmenin muhasebecisi olduğu gibi yetkin bir danışman firması da olmalıdır. KOSGEB desteklerinden yola çıkacak olursak KOSGEB’in yeni girişimcilik adı altındaki destekleri var. Bu destekten yararlanabilmeleri için firmaların yatırımı daha kurmamış olması lazım. Onun için öncelikle bizim gibi danışman firmalarla görüşüp hangi alanlarda hangi yerde, hangi bölgede nasıl yatırım yapılacaksa bu türden net bilgilere ihtiyaç vardır? Ve daha pek çok ayrıntı… İşletme sahibinin kadın mı erkek mi? olduğundan tutun da hangi ekipmanlar alınacak, nerede kurulacak, proje içerisinde yer alması gereken faaliyetler neler, bütçesi nelerden oluşmakta? Tüm bunların bilinmesi gerekiyor. Yani süreç çok iyi yönetilmeli. Evrak veya iş planlarının hazırlanmasına rağmen ilgili destek kurumuna sunulamayabilir veya çok küçük eksikliklerden dolayı mevzuat açısından projelerin olumsuz şekilde sonuçlanması mümkün olabiliyor. Dolayısıyla bu işleri yönetebilmek adına ya kendi bünyelerinde yetkin uzmanlaşmış bir personeli eğitip iş ve işleyişleri yaptırması gerekiyor ya da dışarıdan yetkin bir danışmanlık firmasından bu hizmetlerden yararlanması gerekiyor” uyarılarında bulundu.

Sinerji Teknoloji Danışmanlık

Faaliyetlerine Sanayi Bakanlığı’nın "tekno girişim sermayesi desteği" kapsamında sunmuş olduğu projenin destek alması ile başlayan Sinerji Teknoloji Danışmanlık Şirketi, 500 proje arasından 16’ncı sırada yer alması ile bir başarı öyküsü yazmayı bilmiştir. O günden bu yana geçen 10 yıl boyunca Trabzon Teknokent’te yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarında kazandığı sadece deneyim olmamış, çevresindeki firma ve kişilerin kendileri için proje yazmaları konusunda taleplerin gelmesiyle işletmenin bilinirliği artmıştır. Trabzon kökenli bir firma olmasına rağmen Kayseri, Sivas, Aksaray, Giresun ve Ordu’dan da danışanları olmasının altında yatan en büyük etken de budur. Kobilere, kamu kurum ve kuruluşlara yönelik projeler yazmaya başlayan Sinerji Teknoloji Danışmanlık, firmaların hibe desteği alarak yeni tesisler kurmasına ya da mevcut işletmelerin gelişmesine katkı sağlamayı ilke edinmiştir. Aralarında KOSGEB, TKDK, Kalkınma Ajansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Destekleri (Bölgesel Teşvikler) ve Kırsal Kalkınma Yatırım destekleri gibi pek çok başlıkta danışmanlık hizmeti vermeye başlamıştır.

 

 

.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar