Global pazarın üç yerli oyuncusundan biri

0,64 faiz oranıyla konut kredisi kullananların inşaat sektöründeki stokları tüketmesiyle pandemi döneminden güçlenerek çıkan ısı yalıtım sektörü, bugünlerde en yoğun günlerini yaşıyor. Sektörün güçlü temsilcilerinden Porpoint Genel Müdürü Şahin ise, “Eldeki stokları bitirdik ve yeni inşaatlar için malzeme talepleri geldi. Özellikle yasakların kalktığı ilk dönemde ise talep yetiremediğimiz zamanlarımız da oldu.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 20.10.2020

Global pazarın üç yerli oyuncusundan biri

Henüz 32 yaşında genç bir işadamı olan Porpoint Genel Müdürü Akın Şahin, yapı kimyasalları ve mantolama sektörüne ve firmalarının geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İstanbul Okan Üniversitesi Muhasebe ve Finansal Yönetim Bölümü mezunu olan ve Porpoint firmasını henüz üniversite öğrenimi gördüğü dönemlerde 2010 yılının sonlarında İstanbul’da kuran Şahin, işe daha küçük çaplı pencere dışı söve denilen süslemelerin üretimi ile başlamış bir girişimci. Okul sonrası memlekete geri dönüşle 2013 yılında Ordu’da kendilerine ait yerde tesisleşen firma, zaman içinde üretim çeşitliliği ile büyümeye başlar. Mantolama malzemeleri üretimi ve satışı, yapı kimyasalları üretimi ile giderek büyüyen tesis, işlem hacmi ile Karadeniz Bölgesi’nin öncü firmalarından biri haline gelir. Sektör içindeki pek çok paydaş tarafından tanınıyor olması sayesinde global ölçekteki büyük firmalara fason üretim yaparak gelişimine devam eden tesislerde dış cephe mantolama ürünleri, yapı kimyasalları, fayans yapıştırıcıları, sıvalar, baskı beton ve su yalıtım malzemeleri üretimi yapılıyor.

Kur 10 lirada sabitlensin

“Mantolamayı yasal bir zorunluluk olarak görmekle birlikte ısı kaybını önlemesi ve dışa bağımlılığı azaltması açısından tasarruf anlamında önemli bir bulduğunu söyleyen Şahin, dolar kurundaki önlenemez yükselişe özellikle vurgu yaptı. Başarılı işadamı, “Dolardaki yükselişten en çok etkilenen firmalardan biriyiz. Bütün hammadde dolar ve euroya endeksli. Türk lirasını sadece kum ve çimentoda kullanıyoruz. Ancak orada da hammadde dolarla geldiği için dolaylı olarak yine dolara bağlı bir işimiz var. Dolardaki yükselişle bugün müşteriye bir fiyat verdiğimizde müşteri bir hafta sonra aynı fiyat beklentisi ile geliyor ancak bu pek mümkün olmuyor. En büyük sıkıntıyı biz yaşıyoruz kar marjının çoğunu kur farkı ile aşağıya çekiyoruz. Bu kur daha artacak ama geleceği son noktada sabit kalsın. Bu 10 lira da olabilir ama o noktada sabit kalsın. Planlamalar ona göre yapılır.” dedi.

Pandemi süreci

Süreci, “Salgının tüm dünyayı etkisi altına aldığı 2020 yılında pandemi dolayısıyla çok duraksadığımız anlar oldu” diye özetleyen Şahin, “Buna rağmen inşaat sektörü hiç durmadı. Yüzde 0,64 faizlerle konut satışları patladı. Herkes eldeki stokları bitirdi ve yeni inşaatlar için malzeme talepleri geldi. Özellikle yasakların kalktığı ilk dönemde talep yetiremediğimiz zamanlarımız da oldu” derken geleceğe yönelik hedeflerini ve yaşadıkları sorunları da şu sözlerle dile getirdi: “Yapı kimyasalları ve yalıtımda her geçen gün daha da büyüyoruz. Bir kırma eleme tesisi kurduk taş kırıyoruz. Bu taşı mikronize haline getirip çeşitli ürünler elde ediyoruz. Ordu genelinde taş sorunu var. Giresun ve Fatsa bölgesinden alınıyor. Ancak burada sürekli tedarik sorunu var. Islak ve nemli olduğunda sıkıntı yaşanıyor. İlk başta bunu çözmek için taş ocakları arayışlarımız var.”

 

Porpoint Kutu Kutu Kutu

Yaşa Grup Ltd Şti’nin bir markası olan Porpoint, belli başlı kurumsal firmaların ana bayilikleri ile Samsun’dan Artvin’e kadar olan alanda satış yapmaktadır. 50’si fabrika bölümünde kalanı tali işlerde olmak üzere 120 kişilik bir istihdam sağlamış olan işletme 2010 yılında 2 bin metrekarelik arazide 500 metrekare kapalı alanda faaliyetine başlamıştır. Burada ilk olarak özel kesim strafor ve paketleme, söve, yalıtım ve dekorasyon amaçlı dış cephe kaplama plakaları üretmiştir. 2012 yılı mayıs ayından itibaren ürün gamını genişleterek bugün 3 bin 500 metrekare kapalı alanda pazarda aranılan ürünlerin imalat ve satışını yapmaktadır.

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar