Ordu’dan Tutam Çay keyfi

Tutam Çay 52 ülkeye ‘TEA STİR’ markası ile Çay satışı yapıyor. Tutam, 'kalem çay' ile dünya markası olmayı hedefliyor

info@karadenizekonomi.com / 17.06.2014

Ordu’dan Tutam Çay keyfi

Tutam Çay ettiği kalem çay ile dünya markası olma yolunda çalışmalarını sürdürüyor. Aile grup şirketlerinde ki çay işletmeciliği faaliyetlerini 2005 yılında devralan iki kardeş Bahadır ve Oğuzhan Yıldırım, kökleri 1986 yılına dayanan tutam çay markasını 2006 yılında şirket haline getirerek çay sektöründe çığır açacak kalem çay ürününü piyasaya çıkarttılar. Şirketin genç temsilcilerinden Bahadır Yıldırım, “Tasarım tescil belgesi ile ürünlerini koruma altına alan tutam çay ilk yıllarda türkiye pazarında ki satışlarını kısa zaman içinde yurt dışına açarak önemli bir ilerleme kaydetmiştir. 2008 yılında kanada ya yapılan ilk ihracat iki kardeşe hem cesaret vermiş hem de ürünün satışında pazarın ne kadar geniş olabileceğini göstermiştir” dedi. Takip eden yıllar içerisinde Norveç, Arnavutluk, Almanya ,Arap ve Körfez ülkelerine, Rusya, Tayvan, Uruguay ve toplamda 8 distribütör ile 52 ülkeye TEA STİR markası ile ürün satışı yapıyoruz, diyen Yıldırım, dünya’da karşılaştıkları rakipleri ile aralarında ürünün doğallığı ve çeşitliliği bakımından fark olması TEA STİR markasını ön plana çıkarttığını söyledi.

HEDEF 2014 YIL SONUNDA KAPASİTEYİ 30 MİLYON ADETE ÇIKARMAK

“İlk yıllarında aylık kapasitesi 1,5 milyon adet olan Tutam Çay, yaptığı yatırımlarla kapasitesini aylık 10 milyon adete çıkarmıştır. Fabrikasını 1100 m2 kapa alan olan Ordu Organize Sanayi bölgesine taşıyarak yatırımlara devam etmiş ve 2014 yılı sonuna kadar yeni yatırımlarla kapasitesini aylık 30 milyon adete çıkartmayı hedeflemiştir. Bu sayede mevcut müşterilerinden gelen siparişleri daha hızlı teslim edecek ve yeni pazarlara giriş imkanı bulacaktır. Çayda katkı maddesi yoktur.IFS markasını firma mart sonunda almıştır..Toplamda 8 çeşit çay var.Siyah,Earl Grey,Kuş burnu,yeşil çay,elma çayı,papatya,nane liman çayı tutam çay’da yeni hedef 2015-2016 iç pazara ağırlık vermek olacaktır.Hali hazırda görüşmeleri yapılan Meksika ve Brezilya pazarları 2014 yılı ilk çeyreği içerisinde anlaşmayla sonuçlanacak ve ürün gönderimi başlayacaktır. Almanya da bin 200 metre kare depolama alanı satın alınarak, distribütörü ile Avrupa pazarına buradan sevkiyatlar yapmaya başlamıştır.”

SEKTÖRDE HAKSIZ REKABET VAR.

Türkiye çay sektöründe AR-GE çalışmaları yetersizdir.Tutam çayın kullandığı siyah çay yurt dışından ithal ediliyor.Sebebi yerli çayın eksrat oranının düşük olması bu noktada ithal edilen çaya eksrat ödenen yüzde %45 vergi çayın ihracatından sonra iade alınmıyor.Bu da dünyada ki rakiplerin karşısında tutam çayı dezavantaja uğratıyor.Haksız rekabet söz konusudur.

ETİKETLER;
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar