Tekstilde maliyet yüzde 45 arttı

Kot üretiminin fason imalatçı firmalarından Akbaş Tekstil, Fatsa Organize Sanayi Bölgesi’nde ünlü markalara üretim yaparken bir yandan yetişmiş eleman açığı diğer yandan artan maliyetlere karşın üretimini artırma kararlılığında…

info@karadenizekonomi.com / 31.07.2019

Tekstilde maliyet yüzde 45 arttı

Karadeniz Bölgesi’nin tekstil üslerinden biri olan Fatsa Organize Sanayi Bölgesi’nde YILTEKS Tekstil için dış pazara yönelik kot üretimi gerçekleştiren Akbaş Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Akbaş, artan maliyetlere karşın şövalyeliği elden bırakmamaya kararlı görünüyor. Ömrünün 35 yılını tekstilin içinde geçiren, işin işletmecilik kısmında da 15 yılını geride bırakan Akbaş, sektörün sorunlarını değerlendirirken öncelikle yetişmiş eleman sıkıntısına vurgu yaptı. Deneyimli tekstilci, “300 kişilik bir istihdam kapasitemiz var. Bu rakamın ancak yarısını kullanabiliyoruz. Çünkü yetişmiş eleman ihtiyacımız çok fazla. Kot üretiminin penye üretiminden en önemli farkı daha deneyimli, özverili ve kalifiye eleman açığının olmasıdır. Biz çalışanımızı üretim bandına hemen sokamıyoruz. Çünkü yaptığımız iş belli bir disiplin gerektiriyor” derken diğer yandan atan maliyetlere dikkat çekti.

Asgari ücrete yapılan artışın bize yüzde 45 oranında maliyeti var

Akbaş, “Her ne kadar göz ardı edilse asgari ücrete yapılan artışın bile bize yüzde 45 oranında maliyeti var. Ayrıca her kur artışı ekstra maliyet demek. Gider maliyetlerimiz her yıl artarken gelirlerimiz düşmeye devam ediyor. Buna rağmen şövalyeliği elden bırakmadık, 300 kişiyi hedefledik. Bu sayıyı dört kişi ile çarparsanız bin 200 kişiye ulaşır. İstihdamda öndeyiz ama diğer taraftan bir sorunlar yumağı ile uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bürokrasi ilişkileri zorlaştırıyor

Türk ekonomisinde genel olarak yaşanan sorunların çözümünde teşviklerin önemine değinen Akbaş’a göre hiçbir şey yapılamıyorsa çözüme yönelik konuşulmalı. Akbaş, “Teşvikler artırılmalı daha farklı kolaylıklar getirilmeli. Bunları konuşarak aşabilmeliyiz. Bürokrasi ile ilişkilerde anlaşılamamaktan şikâyetçiyiz. Bizi dinlesinler. Birbirimize daha yakın olursak daha birbirimizi daha iyi anlayacağımıza eminim.” REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar