22.10.2024
Sermaye piyasaları rahatladı. Bir süredir üzerlerinde dolaşan, nasıl bir vergi yağdıracağı belli olmayan kara bulutlar dağıldı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz 'Borsa vergisi gündemimizde yok. Borsa ve kriptoya vergi konusu bir dönem tartışıldı ve gündemimizden düşmüş oldu.' açıklamasıyla yüreklere su serpti.
Açıklamayı işin asıl sahibi olan, ekibinin hazırladığı vergi paketiyle gündemimize taşıyan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yapmaması biraz garip karşılandı.
Herhalde yurt dışında olduğu için yapamadı.
Cevdet Yılmaz'ın açıklamasına yine de şaşırdığımı belirtmeliyim. Piyasalar da şaşırmış görünüyor .
Ekonomi medyasını izlemeye çalışan birisi olarak benim izlenimim piyasaların hem borsa hem de kripto varlıklarının vergilenmesi fikrine alıştığı yönündeydi.
Jargonla söylersek, piyasalar bu fikri satın almıştı!
Daha önce gündeme gelen işlem vergisine şiddetle karşı çıkıyorlardı. İşlem hacmini düşüreceği eleştirileri yapılıyordu.
O günden bugüne süregelen tartışmalara, açıklamalara bakılırsa borsada kazanç üzerinden vergi kesintisi pek soğuk karşılanmıyordu.
Kim bilir, belki de 'istesek de istemesek de vergi gelecek, gelecekse kazanç üzerinden olsun' kabullenişiydi.
Ne de olsa Mehmet Şimşek'in 'Vergilendirilmemiş alan bırakmayacağız.' ifadeleri güçlü bir kararlılığı yansıtıyordu.
Kamuoyunun borsanın vergilendirilmesine yönelik desteği de düşünülürse vergiden vazgeçilmesi olasılığı düşük görülüyordu.
Düşük de olsa gerçekleşti!
Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın ‘kriptoya verginin gündemlerinden düştüğü’ ifadesinin ise konuyu açıklığa kavuşturduğunu söylemek zor.
Önceki vergi paketinde önerilen işlem vergisinden vazgeçildiği açık, bunu anlıyoruz. Ama kriptonun vergisi bununla bitmiyor ki.
Sermaye Piyasası Kanuna göre kripto varlıklar 'gayri maddi hak' sayılıyor. GVK kripto varlıklara ilişkin değilse de genel olarak gayri maddi haklardan elde edilen gelirlere ilişkin ayrıntılı hükümler içeriyor.
Gayri maddi hakların kiralanmasından elde edilen gelirler gayrimenkul sermaye iradı, devrinden elde edilen gelirler değer artış kazancı olarak vergilendiriliyor.
Kripto varlıkların gayri maddi hak olarak vergilendirilip vergilendirilmeyeceği hayatımıza girdiği ilk günden bu yana tartışılıyor.
Cumhurbaşkanı yardımcısının açıklamasıyla bu tartışmaların biteceğini söyleyemeyiz.
Kaldı ki, konunun KDV yönü de ihmal edilecek gibi değil.
Blockchain Türkiye Platformu'nun 'Kripto Varlıkların Vergi, Muhasebe ve Denetim Yönünden İncelenmesi Raporu vergi konusunun ne denli karmaşık, çok boyutlu sorunlar içerdiğini ortaya koyuyor. Kapsamlı, çok isabetli düzenleme önerileri yapıyor.
Vergi konularının arafta kalmasına alışığız. Yıllarca eylemsiz kalıp, sonra bir anda sanki bugün ortaya çıkmış gibi üzerine atlanılan çok örnek bulunuyor.
Kripto varlıkları vergileriz, vergilemeyiz. Ama belirsizlik içinde bırakamayız.