26.05.2025

Bafra'nın Türkiye makası olmuş dondurmalarını yaratan ustaların Malatyalı olduklarını öğrenince hayatın sürprizlerle dolu olduğunu bir kez daha anladım.
Dondurma, lezzetli bir yiyecektir.
Kış aylarında da tüketilir ama özellikle yazın kavurucu sıcaklarında tadına dondurmanın doyum olmaz.
Dondurmayı ilk defa, çocukluğumun geçtiği Aşağıçinik'te ailemizin eniştesi Rahmetli Hüseyin Cambaz'ın evinin önünde tatmıştım.
Rahmetli Cambaz Enişte, dondurmayı yazıdaki evinde yapar satardı.
Aralarında benim ve Abimin yanı sıra, Çayleyik, Sepetçilr, Berişta ve hatta Yavuzlar mahallelerinin çocukları olarak, yamaçta kurulmuş mahallelerimizden, yaklaşık 2 kilometre kadar yürüyerek, Cambaz eniştelerinin yazıdaki evinin önünde kuyruk oluştururduk.
Cambaz Enşite de dondurma yapmanın inceliklerini Malatyalı ustalardan mı öğrendi bilmeme ama Sinop'tan Hopa'ya kadarki yerleşim yerlerine dondurmayı tanıtan ustalar, yıllar önce Malatya'dan, Bafra'ya günler süren yolculuğun sonunda gelmişler.
Hasan Koç'un babası Hüseyin Koç gibi mesela.
Bafra'nın ülke genelinde bilinen çok sayıda dondurma markası var.
Ki;
Bunlardan biri de Hasan Koç ve Eşi'nin çeşitli meyveleri kullanarak lezzetlendirdiği Özkaymak dondurmasıdır.
Bafra dondurmasının bilinen diğer markalarından de Balkaymak'tır.
Balkaymak markasın, Güneş'te çalıştığım yıllarda Hürriyet'in Bafra muhabirliğini yapan Rahmetli Ural Güzeloğlu tarafından yaratıldığını bilirdik ancak,Balkaymak'ın yaratıcılarından biri de, Ural Abi'nin o yıllardaki ortağı Battal Usta imiş.
Bu arada farklı bir bilgi de, Maraş dondurmalarının ustalarının da aslında Malatyalı olduklarına dair bilgidir.
Ki;
Dondurma ustalarının tamamına yakınının da Malatya'nın Hekimhan ilçesinden olmaları da farklı bir detay olarak ortaya çıkıyor. Tıpkı Özkaymak dondurmasının yaratıcıları Naile ve Hasan Koç'un Hekimhan'dan yıllar önce Bafra'ya göç etmiş ailelerin fertleri olmaları gibi.
NAİLE KOÇ 250 USTA YETİŞTİRMİŞ
Bu arda Naile Koç, Milli Eğitim'e bağlı Halk Eğitim Merkezinden diplomalı Usta Öğretici olarak her yıl 25 dolayında dondurma ustası yetiştiriyor.
Ki;
Naile Koç, Usta 10 yıldır Usta Öğretici olarak 10 yıl kadar hizmet verdiği için süre boyunca 250 dolayında dondurma ustası yetiştirmiş oldu.
Kimi meslekler vardır ki; bazı yörelerde yaşayanlarca rağbet görür.
Pastacıların Çamlıhemşin, Eflani ve Arnavut kökenli olmaları gibi
Tıpkı hamam tellaklarının genellikle Tokat'ın Reşadiye ilçesinden ülke geneline yayılmış olmaları gibi yani.
Dondurmacıların da Hekimhanlı olmalarını da böyle bir nedene bağlamak da pekala mümkün sanırım..