"Fındık Sektöründe Belirsizlik Son Bulmalıdır"

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, fındık sektöründe yaşanan belirsizliğe dikkat çekerek, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin stoklarındaki geçmiş sezon fındıklarının satışına yönelik manipülasyonların son bulması için resmi bir açıklama yapılması gerektiğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 9.11.2023

 

Başkan Çakırmelikoğlu açıklamasında: "2023 sezonu ürününün beklentinin altında çıkması fındık sektöründe taşları yerinden oynattığı görülmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 84 TL olarak açıkladığı Giresun kalite fındık fiyatı serbest piyasada bir anda 110 TL üstüne yükselmesi sonucu birçok tüccar ve sanayicimiz bu rakamlardan ürün almış, ancak yurtdışı kartel firmalarının 80 TL civarı fiyat sınırlaması sonucu işletmelerimiz mağdur olmuştur. Taraflı tarafsız birçok kesimce geçen sezonun yarısı ürün beklenen 2023 yılı için piyasanın baskılanması ise akla Toprak Mahsullerinin elinde bulunan geçmiş dönem ürünlerini getirmektedir. Her ne kadar piyasaya fındık satışı olmayacak yönünde yapılan yüzeysel açıklamalar bulunmasına rağmen ilgili bakanlık ve kurumun (TMO) en kısa zamanda net bir beyanat ile süreci noktalaması şarttır. Aksi taktirde ülkemizin en önemli ihracat kalemi olan fındıkta serbest piyasa fiyatının baskılanması münasebetiyle ciddi zarar edilmesi söz konusudur. Bu kapsamda Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yapılacak net açıklama ile ‘ 2024 sezonu daldaki fındık rekoltesi tespit edilene kadar fındık satışı söz konusu olmayacaktır’ üretici ve tüccarımızın önü bu beyanla açılmalıdır." ifadelerine yer verdi.

Çakırmelikoğlu, 2023 sezonu kabuklu fındık ihracatının 100 bin tona yaklaştığını belirterek, geçmiş sezon ürünlerinin düşük fiyatlarla satılmaması için ilgili kurumun net bir açıklama yapması gerektiğini vurguladı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar