Olam Progıda Türkiye Başkanı Ufuk Özongun ''Yeni Hedef 400 Milyon Dolar İhracat''

Progıda Olam 352.032.044 milyon dolar ihracat yaptı,sektöründe İstanbul’da ihracatta ilk sıraya oturdu.

info@karadenizekonomi.com / 19.01.2016

Olam Progıda Türkiye Başkanı Ufuk Özongun ''Yeni Hedef  400 Milyon Dolar İhracat''



İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, geleneksel olarak her yıl açıkladığı en fazla fındık ihracatı yapan firmalar listesini yayınladı.Geçen yılda listede birinci olan Progıda, bu yılda ipi göğüsleyerek listelerde ilk sırada yerini aldı.

Dünyanın önde gelen çikolata ve şekerleme firmalarına işlenmiş fındık tedarik eden ve yerel çerez segmentinde “Fındıkçı’’ markasıyla bilinen Progıda 

Olam bu yıl 400 milyon dolarlık ihracat yapmayı hedefliyor. Geçtiğimiz yılı 352.032.044 milyon dolar ihracatla kapatarak, İstanbul Fındık ihracatı birliğinde en fazla ihracat yapan birinci firma sektörde yerini aldı.Konuyla ilgili konuşan Progıda Olam Progıda Olam şirketin Türkiye Başkanı Ufuk Özongun, “İstanbul Fındık ve Mamülleri İhracatçı Birliği listesinde  yaptığı ihracatla firmamız ilk sırada yerini aldı. Yapacağımız yeni yatırımlarla bu birinciliğimizi ve liderliğimizi her yıl devam ettiriceğiz '' dedi. Yatırımlarından ve ihracat hedeflerinden de bahseden Özongun,şunları söyledi “Yeni hedef 375-400 milyon dolarlık ihracat.Bunu hedeflerken fındık fiyatlarının ne olacağı yada  fındık rekoltesinin ne olacağı elbette önemlidir.Progıda Olam olarak yatırımlarla büyümeye devam ediyoruz.Türkiye’de önemli bir pazara sahibiz. 900 kişi’ye yakın istihdam sağlıyoruz. Her geçen gün yatırımlarımız ve hedeflerimiz hızla olarak ilerliyor. En son Kocaeli’de natürel bir tesis yaptık ,devamlı olarak Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz Bölgesinden sürekli yatırım içindeyiz.Türkiyede fındık dikim sahalarında verimin ve kalitenin artması adına devamlı olarak verimlilik ve kalite toplantılarımızı fındık üreticilerimizle ve tedarikcilerimizle yapmaya devam ediyoruz''diye konuştu.

Progıda Olam Türkiye Başkanı Ufuk Özongun serbest piyasa ekomoisinin önemine de vurgu yaparak,şunları ifade etti. Fındık Serbest Piyasa Ekonomisinde Cumhuriyet tarihininin tüm rekorları kırılmış ülkemize rekor döviz girdisi sağlanmış ,rekor ihracat Avrupaya yapılmış,üreticimize de hükümet tarafından Cumhuriyet tarihinin en yüksek destekleme ödemeleri yapılmıştır ve yapılmayada devam ediliyor.Ülke olarak fındık sektöründe büyük kazanımlar fındığın 2009 yılından itibaren serbest piyasa ekonomisine bırakılması ve üreticimize sürekli istikrarlı bir şekilde destekleme ödemeleri yapılarak ortaya çıkmıştır.Artık popülist politikalardan,fındığı siyasete alet etmekten eski alışkanlıklardan vazgeçmek gerekiyor.Eskiye dönüş tüm kazanımları heba etmemize yol açar,ülke olarak üretimdeki liderliğimiz ihracatta sürerken ,dikim sahalarında verimi ve kaliteyi artırarak bu istikrarlı başarılı tabloyu korumalıyız.2023 yılında daha fazla üreten bir ülke olarak 1 milyon kabuklu üretimi sağlıyarak 5-6 milyar dolar ülkemize döviz sokacağımız günler yakındır.Biz yeterki popülist politikalardan uzak duralım verimi ve kaliteyi artıralım.Ülkemiz sanayicisi,ihracatcısı çok önemli fedakarlık yapmaya devam ediyor,bunu çok iyi görmeliyiz..

Progıda Olam Türkiye Başkanı Ufuk Özonugun Progıda olam Olarak devamlı üreticilerimizle fındık dikim sahalarında verimin ve kalitenin artması için üreticimizi bilinçlendirme toplantıları yapmaktayız. ülkemizin fındık pazarında söz sahibi olmayı devam ettirebilmesi için; %80’nin ihraç edildiği Avrupa ülkelerinin talep ettiği “ Gıda güvenliği ve Sürdürülebilirlik” konularında ciddi çalışmalar yapması gerektiğine değindi. 30 yıldır ciddi bir altyapı ve bilinirliğe sahip Progıda Olam olarak, sektörün gelişmesi için üzerimize düşen görevi yerine getirebilmek adına üretici ve tedarikçilerimize destek olmaya devam edeceklerini bildirdi. Ayrıca, Türkiyenin tarımda rekabet edebilmesini sürdürebilmesine katkı sağlamak adına, Uluslararası ticaret yaptığımız firmalarımız ile şirket stratejisi olarak benimsediğimiz Uluslararası standartlarda ürün tedariği konusunda, önümüzdeki yıllarda da çalışmalarına devam edeceklerini aktardı. Toplantıya katılım gösteren bütün tedarikçilere teşekkür etti ve fındık üretiminde kaliteyi arttırmaya yönelik bu sürece katılımlarının ne kadar değerli olduğunun altını çizdi.

Fındık piyasasındaki değişikliklere dikkat çeken Özongun, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kansorejen madde olarak kabul ettiği aflatoksinin, Dünya rekoltesinin ortalama %70’ini karşılayan Türkiye’nin fındık ihracatına olan olumsuz etkisinden de bahsetti.

OLAM Türkiye Başkanı Ufuk Özongun’un kanuşmasının ardından OLAM sürdürülebilirlik Müdürü Asude Süleymanoğlu OLAM Türkiye’nin sürdürülebilirlik konusundaki projelerini ve sektör stratejileri arasında yeralmaya başlayan “Fındıkta Sürdürülebilirlik” hakkında şu açıklamaları yaptı:

Dünya çapında 70 Ülkede, 20 Milyar Dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmış Olam Grup olarak; sürdürübilir bir tarım için farklı ülkelerde ve ürünlerde de çalışmalar yaptıklarını, fındıkta sürdürülebilirlik kavramının henüz çok yeni olduğunu ve son üç senedir fındıkta sürdürülebilirlik ve çocuk işçiliğiyle mücadele konularında uluslararası firmalar tarafından da desteklenen, Ülke tarımına ivme kazandıracak, markalaşma yolunda katkıda bulanacak çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

OLAM Türkiye’nin yürütmekte olduğu projelerin farkındalık yaratması için “PROfındık” adı altında bir de Facebook sayfası açtıklarını, bu sayfa aracılığı ile yapılan çalışmaları tedarikçilere, tüketicilere ve sektördeki diğer firmalara farklı kanallardan ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Toplantıda; OLAM Türkiye’nin sürdürülebilirlik programının hedeflerinden bahseden Süleymanoğlu; bu hedeflere ulaşma yolunda stratejik ortaklık ve tedarikçi kapasitelerinin geliştirilmesinin önemli rol oynadığının altını çizdi. 2014 yılı fındık hasat sezonunda toplamda 724 üreticiye ulaştıklarını , 2015 fındık hasat sezonunda bu sayının 1907’ye çıktığını belirtti.

2015 fındık hasat sezonunda köylerde düzenlenen mobil işçi eğitimleri ile toplamda 760 mevsimlik geçici tarım işçisine ulaşılarak, yapılan eğitimlerle işçilere kendi hakları hakkında ve tarımda iş sağlığı ve güvenliği konularında farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Ayrıca; Düzce’nin Akçakoca İlçesi’ne bağlı Esmahanım Köyü’nde kullanılmayan eski köy okulu binasının, tekrar yenilenerek Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ile işbirliği içerisinde mevsimlik geçici tarım işçilerinin çocuklarına Ağustos Ayı boyunca Halk Eğitim Merkezi destekli eğitim düzenlendiğini belirtti. Bu sayede ailelerin çalışma süreleri boyunca yanlarında fındık bahçesinde çocukların bulunması engellenmiş, aynı zamanda çocukların bakımları ve eğitimleri de aksatılmamış olmaktadır.

OLAM Türkiye olarak, bu yıl toplamda 32 köy ve mahallede çeşitli eğitimler düzenlendiğ ve 2016 yılında bu sayıları daha da ileriye taşıma hedefleri olduğu aktarıldı.Progıda Olam olarak verimliliğin ve kalitenin artması için düzenli olarak fındık dikim sahalarında üreticilerimizle bilinçlendirme toplantılarımız devam edecektir.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar