Ordu’da imar sorunu çözüm bekliyor

Revizyon imar planı ile ilgili itiraz ve taleplerini Büyükşehir Belediyesi ile Altınordu Belediyesi’ne sunan OMDER Başkanı Kadem Adalı, Ordu’da imar sorununun çözüm beklediğini açıkladı. Adalı, müteahhitler olarak iki belediyeden de itirazlarının dikkate alınmasını istediklerini belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 7.05.2022

Ordu’da imar sorunu çözüm bekliyor

Ordu Müteahhitler Birliği Derneği (OMDER) Başkanı Kadem Adalı, dernek üyelerini ve sektörü ilgilendiren paydaşların 1/1000’lik plan notları ile ilgili itiraz, öneri ve talepleri ile ilgili raporu Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Altınordu Belediyesi’ne sunduklarını açıkladı.

Gerekli düzenlemenin yapılmaması halinde Ordu’da müteahhitlik sektörünün olumsuz etkileneceğini belirten Adalı, “Özellikle plan ve plan notlarının askıdaki hali ile geçmesi ile en büyük hak kaybı ve ekonomik yansıma arsa sahipleri, konut alacaklar ve şehir ekonomisinin daha da kötüye gitmesi üzerine olacaktır. Bu sebeple, süreçte etkilenecek tek yapının müteahhitlik sektörü olacağı bilgisinin yanlış olacağını ifade etmek isteriz. Müteahhit mevcut şartlarda proje üretir ve karını üzerine koyarak satışını yapar” dedi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne ve Altınordu Belediyesi’ne 1/1000 lik planlar ve plan notları ile ilgili itiraz ve taleplerini gerek yazılı gerek ise sözlü sunumlar ile yaptıklarını ifade eden Adalı, 3. kez revize edilen raporun belediyelerin ilgili birimleri ve belediye başkanlarına iletildiğini söyleyerek, “Ordu Büyükşehir Belediyesi Plan notlarının hazırlanmasında büyükşehir vizyonun, estetik değerlerinin, gelecek planlanmasının ticari ve turizm alt yapılarının tasarlamasının yanında maliyet unsuru ve mesleğin sürdürülebilir olarak şehrimizde özellikle de yerli müteahhitler tarafından yapılabilmesi için taleplerimizi ilettik. Sağlıklı ve modern şehirleşme ile marka değeri artacak ilimizin tüm sektörlere fayda sağlayacağı gibi sektöre de olumlu katkıları olacağı için biz müteahhitlerin sadece emsal odaklı yaklaşımı da söz konusu olamaz bizim içinde estetik ve planlı bir şehrin oluşması önemlidir” diyerek açıkladı.

İnşaat ve müteahhitlik sektörünün şehir ekonomisinin önemli aktörlerinden birisi olduğunu söyleyen Adalı, “300’ün üzerinde sektörü harekete geçiren durduğunda ise ciddi manada şehir ekonomisi ve işsizlik üzerinde olumsuz etkileri olan bir sektördür. Sektör paydaşları devlet bütçesine % 25 lik bir katkı ve ülke istihdamına ise % 30 luk önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu kadar önemli olan sektörün ordu ilimizde imar revizyonuna bağlı olarak 16 aydır yeni yapı ruhsatı alınamaması, plan tadilatı yapılamaması, bunlara bağlı olarak sürecin iyi yönetilememesi sektörü durdurmuştur” ifadelerini kullandı.

Altınordu Belediyesi’nin emsalleri maksimum 1.3’te bırakmak isterken Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin girişimiyle maksimum 1.5 olarak düzenlenmesiyle aynı bölgede herkes için eşit hale getirilmiş olmasının sektör için sevindirici olduğunu belirten Adalı, “Büyükşehirler açısından baktığımızda en düşük emsallere sahip olduğumuzu ve geçen yayınlanan TÜİK raporlarına göre en düşük gelir sıralamasında ve en yüksek maliyetlere sahip il konumunda olduğumuzdan bu emsallerle şehrimizde ucuz konut üretmek imkansız hale gelmiştir. Bu sebeple emsalin minimum 1.5 maksimum 2.5 olması gerekmektedir. Aksi halde şehrimizde yeni konut ihtiyaçları karşılanamayacak olup vatandaşların ucuz konut sahip olması mümkün olmayacaktır” diyerek belediyelerden çözüm beklediklerini söyledi.

Müteahhitler olarak imarın en önemli paydaşlarından biri olduklarını hatırlatan Adalı, “OMDER ailesi olarak yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden ötürü ilimizin geleceği ve sektör adına kaygılanmaktayız. Süreç daha fazla uzatılmadan paydaşı olacağımız bir plana ve plan notuna ivedilikle sahip olmak istemekteyiz” diyerek açıkladı.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar