Mobilya sektörü çözüm bekliyor

Mobilya sanayisinde kullanılan kereste, kaplama, kontrplak, yonga levha, lif levha gibi hammadde ürünlerine gelen zamlar üreticiyi zor durumda bırakıyor, gelen zamlarla birlikte ham madde sorunu da yaşayan sektör 2022 için çözüm bekliyor.

info@karadenizekonomi.com / 27.09.2021

Mobilya sektörü çözüm bekliyor

Ordu Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Sefa Duran:  “Zamlar denetlenmeli ve durdurulmalıdır”

Ordu Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Sefa Duran mobilya sektöründe yaşanan sorunlara değindi ve özellikle anormal şekilde artan hammadde fiyatlarının kontrol edilmesi gerektiğini ifade etti. Ordu Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Sefa Duran mobilya sektöründe yaşanan sorunların geçen aylarda olduğu gibi devam ettiğini bunun sonucu olarak çok sayıda küçük esnafın üretim yapamayacak duruma geldiğini belirtti. Duran; “Mobilya hammadde üreten firmaların daha çok yurt dışına ihracat yapması ve bunun soncunda iç piyasanın ihtiyacını karşılayamaması; mobilya üretiminde kullanılan sunta, sunta lam, MDF, sünger, boya ve hırdavat malzemelerinin yüksek oranlarda zamlanmasına neden oldu. Bu zamlarla marangoz ve mobilyacıların büyük sıkıntılar çektiğini bunun da hizmet almak isteyen vatandaşa olumsuz yansımıştır.  Sektörü bir çıkmazın içine sokan ve nerdeyse durma noktasına getiren aynı zamanda hizmet almak isteyen bütün vatandaşları etkileyen bu zamların denetlenmesi ve durdurulması gerekmektedir.  Burada çözüm hammadde üreticilerinin önceliği iç piyasaya vermesinden dolayıdır. Ticaret İl Müdürlüğünü ve Rekabet Kurumu’nu göreve davet ediyoruz” açıklamalarını yaptı.

Has Mobilya Kurucu Ortağı Hasan Çolakoğlu; “2022’nin ilk çeyreği zor geçebilir”

2020 yılının şirket açısından iyi geçtiği ancak 2021 yılında artış gösteren zamların işleri olumsuz etkilediğini söyleyen Has Mobilya Kurucu Ortağı Hasan Çolakoğlu, inşaat ve mobilya sektörüne yönelik sağlanan kredi kolaylıkları sektör açısından hayati önem taşıdığını söyledi. Çolakoğlu; “MDF üreten fabrikalar doların yükselmesiyle ihracata yöneldiler. Biz de içerde mal bulmakta zorluk çekiyoruz ancak 3 ay sonraya mal bulabiliyoruz. İş insanları olarak yapısal reformların hayata geçmesi yatırım ikliminin oluşması noktasında büyük önem arz ediyor. İşleyecek hammadde ve yarı mamul bulamıyoruz. Döviz kurlarından kaynaklı fiyat artışları da yüksek oranda gerçekleşti. Bu fiyat artışları ve ham madde sıkıntısı böyle devam ederse 2022’in ilk çeyreğinde mobilya üreticileri zor günler geçirebilir. Bu zamlardan en son yine vatandaş etkileniyor. Burada en önemli husus enflasyondur. Enflasyon ile mücadele etmek gerekiyor. Eğer enflasyon düşerse tüm sektörler, vatandaşlar rahat bir nefes alabilirler. Devletimizin enflasyon konusuna yoğunlaşıp burada ciddi çalışmalar yürüterek bununla mücadele etmesi gerekiyor” dedi.

MOSFED Başkanı Ahmet Güleç; “Yeşil mutabakat mobilya ihracatında itici güç olabilir”

Yeşil Mutabakat hedeflerinin mobilya sektörüne entegrasyonuyla ihracatta hedeflenen 10 milyar doların üzerine çıkılabileceğini belirten Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, “Yeşil Mutabakat hedefleri, Türkiye mobilya ihracatında itici güç olabilir." dedi. Mobilya sektörünün Yeşil Mutabakat hedefleri kapsamında hayata geçireceği eylem planı içerisinde yer alan "yeşil dönüşüm için gereken Ar-Ge ve inovasyon desteklerinden", "bilinçlendirme faaliyetlerinden", "çevre dostu projelerin ve altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi için sağlanan fonlardan" bahseden Güleç, son derece önemli bir itici güç olacak bu plan ve teşviklerle mobilya sektörünün de ihracatını ve döngüsel ekonomiye katkısını artıracağını vurguladı. Güleç, "Avrupa Yeşil Mutabakatı ile beraber AB ülkeleriyle ticari ilişkisi olan birçok ülkedeki sektörlerin ekotasarım, ekoetiket, genel atık stratejisi hedefleri gibi yeni yaklaşımlar geliştirmesi gerekiyor. Yeşil mutabakatın mobilya sektörüne entegrasyonuyla ihracat rakamları 2023 için hedeflenen 10 milyar doların üzerine çıkabilir. Yeşil Mutabakat hedefleri, Türkiye mobilya ihracatında itici güç olabilir." dedi.

(KARADENİZ EKONOMİ- HALİL YILMAZER)

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar