Bölük: Fındıkta 3 dolar denge fiyatıdır

Fındıkta 3 dolar alım fiyatının yaklaşık 5 yıldır piyasalar tarafından kabul gördüğünü söyleyen UFK Başkanı Hamza Bölük, bu yıl dünyada fındıkta 200 bin ton arz fazlası olacağına dikkat çekti.

info@karadenizekonomi.com / 29.07.2022

Bölük: Fındıkta 3 dolar denge fiyatıdır

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Hamza Bölük, NTV kanalında canlı yayında yaptığı açıklamada üreticinin ve fındık piyasasının fındık alım fiyatı beklentisini açıkladı. Fındıkta 3 dolar alım fiyatının yaklaşık 5 yıldır piyasalar tarafından kabul gördüğünü söyleyen Hamza Bölük, bu yıl dünyada fındıkta 200 bin ton arz fazlası olacağına dikkat çekti.

Fındık fiyatının üreticinin bahçeye girerek üretim yapması için iyi bir fiyat olması gerektiğini söyleyen Bölük, “Verilen fiyatın üreticinin bahçeye girebilmesi için tatmin edici olması gerekir. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) vasıtasıyla devletimizin fındık üzerinde 5 yıldır yürüttüğü alım politikasına baktığımızda 3 dolar civarında bir fiyatla gerçekleştiğini görüyoruz. Dolayısıyla biz aynı politikanın devamını istiyoruz. Çünkü 3 dolarlık fiyat hem üretici tarafından hem sanayici tarafından 5 yıldır kabul görmekte ve piyasada dengeyi sağladığı gözüküyor” diyerek açıkladı.

 

3 dolarlık denge politikası bozulmasın

TMO’nun 3 yıldır aynı fiyat politikası üzerinden fındık alımı gerçekleştirdiğini ifade eden Bölük, “Bu fiyatlarda üreticiyi bahçeye girmede son 3-4 yıldır daha istekli olduğunu ve ürüne daha çok özen gösterdiğini görüyoruz. Aynı zamanda sanayicinin de bu ürünü alıp pazarlayabildiğini görüyoruz. Dolayısıyla 3 dolar üzerinde dengeye oturmuş bir fındık politikası var ve bunun bozulmamasını arzu ediyoruz. Çünkü daha altında bir fiyatta üretici bahçeye girmekten vazgeçiyor ve bu sefer ürün az oluyor, üretim düşüyor. Daha yüksek bir fiyat olduğunda da bu sefer fındık tüketimini yönetenler fındığın alternatif ürünlerine badem, ceviz, kaju gibi diğer ürünlere kayıyorlar. Bu sefer de ürettiğimiz ürünü satamaz noktaya geliyoruz. Çünkü fındık sonuçta yüzde 85'i ihraç edilen bir ürün” dedi.

Fındığın Türkiye’nin tarım ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Bölük, “Türkiye'de tarım ihracatı yaklaşık 25 milyar dolar ve 25 milyar doların içerisinde tek başına fındığın payı yüzde 12'dir. Yani ülke 2.5-3 milyar dolar arasında yıllık gelir sağlıyor. Fındığın girdisinde neredeyse hiçbir ithal yoktur, tamamı yerli bir üründür. Hepsi bu ülkenin imkânlarıyla oluşturulan bir üründür” ifadelerini kullandı.

 

Dünyada bu yıl 200 bin tonluk bir arz fazlası olacak

Tüm dünyada bu yıl fındıkta 200 bin tonluk bir arz fazlasının beklendiğine dikkat çeken Bölük, “765 bin ton bir rekolte Tarım Bakanlığımız tarafından açıklandı ama bizim dışımızda da hızla gelişen bir fındık alanı var. Örneğin bundan 5 yıl önce yaklaşık 30-35 bin ton fındık üreten Amerika bugün 74 bin ton rekolte açıkladı. Hakeza Şili 15 bin tonlardan 55 bin tona çıktı. Gürcistan ve Azerbaycan aynı hızla devam ediyor. Dolayısıyla biz bir yılda 765 bin ton üretirken dünyada 1 milyon 300 bin tonluk bir rekolteden söz ediliyor.  Oysa dünyanın tüketimi 1milyon 100 bin ton civarında,  200 bin tonluk arz fazlası var ve bu arz fazlası büyük bir oranda geçmişte yaşadığımız tecrübelere göre ülkemizde kalıyor. Bu konuda bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi ve devletimize çok büyük bir görev düştüğünü görüyoruz. Yani Türkiye'nin TMO tarafından arz fazlasının depolarına çekilerek piyasada dengenin oluşması gerekiyor ki fındık ticaretindeki fiyatın yerine oturması lazım. Aksi takdirde arz fazlasını kontrol edemezsek ve üreticimiz fındığını pazara indirme hızını bu yıl yavaşlatmaz ise fındık fiyatını TMO’dan beklediğimiz 54-55 lira fiyatın serbest piyasada oluşabilmesi için zorluklarla karşılaşabiliriz” açıklamalarında bulundu.

Bölük son olarak, “Ülkenin 2,5-3 milyar dolar girdi sağladığı bir ürünün 500-600 milyon dolarını bir yıllığına bu ürün için ayrılmasının da bir lüks olduğunu düşünmüyorum. O yüzden Cumhurbaşkanımızın bu konuda yarın açıklayacağı fiyatın hem ülkemize hem de fındık camiasında hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sezonun ülkemize ve fındık üreticilerine bereketli ve bol kazançlar getirmesini arzu ediyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar