Fındıkta TMO açıklaması  Fiyat Kargaşasına Son Verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplu açılış töreni için geldiği Ordu’da fındık fiyatını da 54 TL olarak açıklaması, memnuniyet yarattı. Sektörün önde gelen isimleri, açıklanan fiyatı ve önümüzdeki süreci Karadeniz Ekonomi’ye değerlendirdi.

info@karadenizekonomi.com / 8.08.2022

Fındıkta TMO açıklaması  Fiyat Kargaşasına Son Verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplu açılış töreni için geldiği Ordu’da fındık fiyatını da 54 TL olarak açıklaması, memnuniyet yarattı. Sektörün önde gelen isimleri, açıklanan fiyatı ve önümüzdeki süreci Karadeniz Ekonomi’ye değerlendirdiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ordu ziyaretinde, ortalaması 54 TL olarak açıklanan fındık fiyatlarının detayları TMO’dan yapılan resmî açıklamayla belli oldu. 2022/2023 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları %50 sağlam iç fındık esasına göre; Giresun kalite için 53,00 TL/Kg, Levant kalite için 52,00 TL/Kg, sivri kalite için ise 51,00 TL/Kg olarak belirlendi.

Açıklanan fiyatı ve yeni sezon öncesi Karadeniz Ekonomi’ye özel değerlendirmelerde bulunan sektörün önde gelen isimleri TMO alımlarının hız olması, yabancı alıcının fiyatının ne olacağı, sanayicinin finansman zorluklarının ortadan kalkması gibi konularda önemli değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplu açılış töreni için geldiği Ordu’da fındık fiyatını da ortalama 54 TL olarak açıkladı. Erdoğan, fındıkta rekoltesinin geçen yılın üzerine çıkmasını beklediklerini ifade ederek, "Bugün açıklayacağımız fiyatla hem üreticinin gelirini artıracağımıza hem de ihracatımızı yükselteceğimize inanıyorum" dedi.

 

54 TL AÇIKLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Toprak Mahsulleri Ofisi 2022 yılı fındık alım fiyatını, alan bazlı ödeme, mazot ve gübre destekleriyle birlikte kilogram başına 54 liraya yükselttiklerini açıkladı.

Bu yılın fındık alım fiyatının ülkeye ve üreticilere hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, "Böyle alavere dalaverecilere filan sakın parayı kaptırmayın. Toprak Mahsulleri Ofisimiz tüm hazırlıklarını tamamlamıştır. Hasat ve kurutma işlemlerinin ardından inşallah fındıklar depolara girmeye başlayacaktır" ifadesini kullandı.

FINDIK İHRACATI ÇOK ÖNEMLİ

İhracatta fındığın önemli bir yerinin bulunduğuna işaret eden Erdoğan, "Sadece geçtiğimiz yıl dünyanın 122 ayrı ülkesine 2 milyar 300 milyon dolara yakın bir bedelle 344 bin tondan fazla fındık sattık. Ordu hem üretim alanı hem rekolte itibarıyla ülkemiz fındığının yaklaşık üçte birini gerçekleştiriyor. Rekolte bakımından Samsun, Giresun, Sakarya, Düzce, Trabzon, Zonguldak gibi şehirlerimiz de Ordu'yu takip ediyor. Biz iktidara geldiğimizde fındığın alım fiyatı neydi? 1 doların altındaydı. Bu yüzden çoğu bahçe bakımsız kalmış, insanlar adeta üretime küstürülmüştür. Şimdi biz bu rakamı 3 doların üzerine çıkardık. Bu yıl da küresel ekonomik krize ve ülkemizin yaşadığı sıkıntılara rağmen fındık üreticilerimize emeklerinin karşılığı olacak bir alım fiyatı vermek için tüm şartları zorladık” diye konuştu.

 

2022 YENİ FINDIK SEZONU ÖNCESİ FINDIĞIN PAYDAŞLARINDAN KARADENİZ EKONOMİ’YE ÖZEL AÇIKLAMALAR:

Türkiye’de fındık endüstrisine yön veren isimler Karadeniz Ekonomi’ye yaptıkları özel açıklamalarla yeni sezon öncesi açıklanan fiyatı değerlendirdi. Uzman isimler; TMO alımlarının hız olması, yabancı alıcının fiyatının ne olacağı, sanayicinin finansman zorluklarının ortadan kalkması gibi konularda önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

TMO Genel Müdürü Ahmet Gürdal: “Üreticimiz rahat olsun”

Cumhurbaşkanımız, Tarım ve Orman Bakanımız; TMO kanalıyla fındık üreticimizi güçlü kılmaya Türk fındığının kazanımlarını korumaya her yıl olduğu gibi bu yılda devam edeceğiz. TMO alımları her sezon olduğu gibi 2022 sezonunda başarılı bir şekilde devam edecektir, üreticimiz rahat olsun.

Fındık üreticilerinin depolama ve finansman ihtiyaçlarının karşılanması ile pazarlama kaynaklı yaşanabilecek sıkıntıların giderilmesi amacıyla TMO kabuklu fındık alım fiyatları Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından hasat dönemi öncesinde açıklanmıştır.

2022/2023 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları %50 sağlam iç fındık esasına göre;

Giresun kalite için                      53,00 TL/Kg,

Levant kalite için                        52,00 TL/Kg,

Sivri kalite için ise                       51,00 TL/Kg’dır.

Bakanlığımızın üreticilere vereceği destek ödemeleri (alan bazlı, mazot ve gübre) ile birlikte düşünüldüğünde ortalama fiyat 54,00 TL/Kg olacaktır. Ayrıca yüksek randımanlı fındığa geçmiş yıllarda olduğu gibi randıman farkı ilave edilecektir.

TMO; fındık alımları konusunda her türlü teknik altyapı, depolama, personel ve finansman hazırlıklarını tamamlamıştır.

Kabuklu fındık alımlarına 22 Ağustos’ta başlanacak olup alımlar önceki yıllarda olduğu gibi randevulu yapılacaktır.

Üreticilerimiz 15 Ağustos’tan itibaren TMO iş yerleri ile www.tmo.gov.tr adresi üzerinden randevularını alabilecektir.

Üreticilerimizin TMO’ya ürün teslim ederken rutubetten dolayı sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini kurutmaya azami özen göstermeleri gerekmektedir.

Yeni hasat sezonu ve kabuklu fındık alım fiyatları üreticilerimize hayırlı olsun.

 

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Hasan Sabır: “İhracat hedefimiz için önemli”

Açıklanan fındık fiyatlarının üreticimizin çoğunluğunun memnun ettiğini söyleyebiliriz. Dünya çapında, ülkemiz haricinde 250 bin ton kabuklu üretim var. 2021 sezonu, 330 bin ton iç fındık ihracatıyla sonuçlanmasını bekliyoruz. 2022 yılı rekoltenin bol olduğu bir yıl. Ülke olarak taleplere nasıl cevap verdiğimiz 2022 yılı sezonu ihracat hedefimiz açısından büyük önem arz ediyor. Serbest piyasada arz ve talebe göre fiyatlar oluşacaktır. Bu yıl, finansmana ulaşımın zor olduğu bir yıl olacak. Yeni sezonunun ülkemize, üreticimize, ihracatçımıza tüm paydaşlara hayırlı olmasını diliyorum.

 

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Muzaffer Taviloğlu: “Güzel bir sezon olacak”

Fındık fiyatları, Batı Karadeniz açısından çok iyi bir fiyat olmuştur. Çünkü Batı Karadeniz’de üreticimizin maliyeti çok düşük. Fiyatlar noktasında büyük bir mutluluk yaşanıyor.2022 fındık sezonu ülkemiz açısından tarihi bir rekoltenin olduğu bir yıl olacak. Böylesine bir rekolteyi açıkçası ülkemiz fındık sektörü paydaşları ve Avrupalı alıcı dahi beklemiyordu. Avrupa’da resesyon var. Sanayici, ihracatçı finansmana erişimde zorluk yaşıyor. TMO’ya bu sene önemli görev düşecek çünkü rekolte çok. Bu ekonomide fındığı alarak depolamak bu finansman maliyetleriyle çok zor olacak. Al-satın yaşanacağı bir yıl olacak. Her şeye rağmen ülkemiz açısından güzel bir fındık sezonu olacağını düşünüyorum. Yabancı alıcının fiyatının son yıllara baktığımızda TMO fiyatlarına yakın bir fiyat olacağını son 4 yılda gördük. Yine öyle olacağını düşünüyorum. Üreticimiz fındığı hızlı bir şekilde piyasaya indirirse  piyasa boğulur veya TMO’ya verirse TMO alımlarının hızlı olması da önem arz edecek.

 

Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük: “Alımlar hızlı olmalı”

2022 yeni fındık sezonu fiyatlarının istikrarlı olması için TMO alımlarının hızlı olması, çok büyük önem arz ediyor. TMO’nun bu sene arz fazlası olacak. 200 bin tona yakın alım yapması, fiyatların daha iyi bir noktaya gelmesini sağlayacak ve düşmesini engelleyecektir.

 

Durak Fındık A.Ş CEO’su Kadir Durak: “Verimi artırmalıyız”

Cumhurbaşkanımız enflasyon üzerinde bir fiyat artışı verdi ve açıklanan fiyatın makul olduğunu düşünüyorum. Üreticimizin son yıllarda fındık bahçelerine iyi bakmalarından çoğunluğun fiyatlardan memnun olduğunu gözlemlemekteyiz. Yeni sezon öncesi ihracatçının finansmana ulaşım sorunu çözülmez ise bu fiyatları olumsuz etkiler. TMO’nun bu sene 150-200 bin ton kabuklu civarında fındık alması piyasanın dengelenmesini sağlar. Avrupa’da resesyon olması sanayicinin ülkemizde finansmana ulaşmakta zorluk çekmesi önemli sorunlar.2022 ihracatımız 2021 yılına göre %10 düşük olabilir. 300 bin ton iç fındık ihracatı bekliyorum. Sezon içindeki gelişmeler yapacağımız ihracatın artması ve düşmesi yönünde önemli belirleyici olacaktır. Hep söylüyorum; fındığın maliyetleri düşürmeli. Dönümden alınan verimi 150-200 kilolara ulaştırmalıyız. Yeni sezonun ülkemize üreticimize ,sanayicimize tüm paydaşlara hayırlı olmasını diliyorum.

 

Şenocak Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şenocak: “Destekler artmalı”

Fındık fiyatları, Cumhurbaşkanımız tarafından Ordu’da açıklanmıştır. Hasat öncesi fındık fiyatlarının açıklanması fındığın tüm paydaşları açısından çok olumlu oldu. Burada hep söylediğimiz konu, Ordu-Giresun üreticisinin alan bazlı destek ödemelerinin artırılması, daha fazla desteklenmesi büyük önem arz ediyor. 2022 yılı fındık sezonunun üreticimize, sanayicimize tüm paydaşlara ülkemize hayırlı bir sezon olmasını diliyorum.

 

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan: “Hasat öncesi açıklanması önemli”

Fındık fiyatının üreticiler ve bölge için çok önemli. Üretici, bütün bölge insanı fındık fiyatlarının açıklanmasına kilitlenmişti. Sayın Cumhurbaşkanımız da 30 Temmuz Cumartesi günü Ordu'ya teşrif ederek, 2022 yılı fındık fiyatlarını açıkladı. Açıklanan fındık fiyatlarının, özellikle hasattan önce olması bizim için çok önemliydi. TMO alımlarının hızlı olması, üreticiye kota koymaması fiyat istikrarı için büyük önem arz ediyor.

Son yıllarda TZOB ve ziraat odalarının hasattan önce fiyatların açıklanmasıyla ilgili talepleri oldu. Fındık fiyatının hasattan önce açıklanması, üreticinin fiyatları bilerek bahçeye girmesi, fındığını toplaması ve ona göre masraf, planlama yapması açısından önemli.

 

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça: “TMO, üreticinin güvencesi”

TMO fındıkta güvencedir. 54 lira olarak açıklanan fiyatın olumsuz karşılanmadı ancak gözleri Tarım Mahsulleri Ofisi’ne çevirdi. TMO'nun üreticinin güvencesidir. TMO kapılarını erken açarsa, serbest piyasada fındık fiyatlarındaki düşüşü yaşamamış oluruz. Ayrıca, 2014 yılından bugüne aynı olan dönüm başına ödenen alan bazlı destekler acilen artırılmalıdır.

 

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan: “Her randıman 1 TL demektir”

Fiyat, üretimden tüketime kadar olumlu etki yapacak. Sektörde ise her kesimin üzerine düşeni yerine getirmesi ile sağlıklı ve istikrarlı bir 2022 fındık piyasası yaşanabileceğine inanıyorum.

Her randımanın değeri yaklaşık 1 TL demektir. Bu da 53-54 randımanlı fındıkların fiyatlarının çok daha yüksek olacağı anlamına gelmektedir. Onun için üreticilerimiz kalite kaybına neden olan erken toplamaya asla yönelmesinler. Bundan sonrası içinde bahçelerine daha çok zaman ayırsınlar, daha çok ve kaliteli fındık üretsinler.

 

Düzce Borsa Başkanı Nurettin Karslıoğlu: “İhracatçının önü açılmalı”

Fındıkta serbest piyasa fiyatları yabancı alıcının açıklayacağı fiyata göre oluşacaktır. 2022 sezonu, ülkemizde iyi bir rekoltenin olduğu bir yıl. İhracatçının rekoltesi 800 bin ton kabuklu fındığın üzerinde. İhracatçının finansmana ulaşım zorlukları devam ediyor. Bunun yansımaları olacaktır. Acilen ihracatçının önü açılmalıdır. TOBB başkanımızın yaptığı çağrıyı destekliyor, bankaların finansman zorluklarını ortadan kaldırmasını bekliyoruz.

 

Poyraz –Poyraz Fındık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz: “TMO alımı istikrarlı olmalı”

Hasat öncesi fındık fiyatlarının açıklanmasını olumlu buluyoruz. Üreticimize, sanayicimize, ülkemize yeni sezon hayırlı olsun. Serbest piyasada yabancı büyük alıcının açıklayacağı fiyat, serbest piyasa fiyatları için de belirleyici olacaktır. Arz ve talebe göre fiyatlar sezon içinde değişkenlik gösterebilir. TMO alımlarının istikrarlı ve düzenli olması önemli, bu sene iyi bir rekolte var. Sanayicinin yaşadığı zorlukların ortadan kaldırılmalı ve finansmana erişim zorlaştırılmamalı. TOBB başkanının çağrısının olumlu sonuçları olması, ihracatçımız ve iş dünyamız açısından önemlidir.

 

Gürsoy Fındık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy: “Zor bir yıl olacak”

2022, fındık sektörü ve paydaşları adına zor bir yıl olacak. Maliyetler çok yüksek. Ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon, dövizde yaşanan oynaklık iş dünyasının finansmana ulaşmakta çektiği zorluklar, Avrupa’da yaşanan resesyon yeni sezon öncesi önümüzdeki zorluklar olarak karşımıza çıkıyor.

Bol rekolteli bir yılda TMO’nun alım politikasının hızlı olması, yabancı alıcının fiyatı nasıl bir sezon yaşanacağımızı gösterecek. Bu maliyetlerle kimse deposuna mal alamaz. Çok riskli bir sezon gözüküyor. Al-satın yaşanacağı bir sezon olacak. İhracatta ise parite kaynaklı riskler var. Yeni sezonun ülkemize, üreticimize, sanayicimize hayırlı olmasını diliyorum.

 

ASEL GÜRSOY

KARADENİZ EKONOMİ

 

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar