Aile şirketlerinde kurumsallaşma şart!

10 yıldır kurumsallaşma ile ilgili yürüttükleri çalışmalarla birçok aile şirketine örnek olan Erçal Group’un YKB Burhan Erçal, “Dededen, babadan kalma usullerle bu iş yürümez. Aile şirketlerinin kendi kendine büyümesi ve özellikle daha sonraki kuşaklara aktarılabilmesi için kurumsallaşma şart.”

info@karadenizekonomi.com / 20.01.2020

Aile şirketlerinde kurumsallaşma şart!

Türkiye’de aile işletmelerinin büyük bir kısmı sistemli ve planlı bir yapı ile kurulmuyor. Belirli bir büyüklüğe kadar kurucu ve çevresindeki az sayıda çalışanı ile hızlı ilerleyen işletmeler, büyüyüp daha fazla sorunlarla karşılaşmaya başlayınca krize giriyor. Kurumsal firmalarda sistem, bireylere bağlı kalmadan kendi kendine yürür. 30 yıllık ticari tecrübesiyle aile şirketleri için kurumsallaşmanın önemini fark eden ve bunun için 10 yıldır danışmanlık hizmetleri alan Erçal Group Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Erçal işleri büyütüp şube sayısını artırdıktan sonra kurumsallaşmayla ilgili çalışmalar yürütmeye başladıklarını belirterek, “Bir aile şirketiyiz ve fındık otomotiv ve inşat sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Ordu, Samsun, İstanbul ve Ankara’daki şubelerimle toplam 500 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bunları finansal ve insan kaynakları açısından yürütmek kolay değil. Bu nedenle işleri büyütüp şube sayımızı artırdıktan sonra kurumsallaşmayla ilgili bir arayış içine girdik.  Bu olmadan şirketlerin büyümesinin mümkün olmadığının ama Anadolu’da bu işin çok zor olduğunun farkındaydık. 2010 yılında İstanbul’da bir danışmanlık firması ile anlaşarak hizmet almaya başladık. Bu sürecin 2 ya da 3 yılda tamamlanabileceğini düşünüyordum. Fakat işin içine girdikten sonra aslında bu sürecin şirketlerin devam ettiği sürece olması gereken bir olgu olduğunun farkına vardık.”dedi.

10 yıl önceki halimizden çok farklıyız

Sürecin nasıl ilerlediğini aktaran Erçal şöyle devam etti; “Bu süreçte şirket danışmanlığı yanında eğitim ve insan kaynakları da aldık.  Öncelikle danışman firma şirketi ve aileyi tanıyor. Swot analizi ile artı ve eksi yönlerimizi ortaya koyup size bir rapor sunuyor. Bu rapor önümüze geldiğinde bizi olduğu gibi yansıttıklarını gördük, bu da onlara olan güvenimizi artırdı ve sürece başlamış olduk. Aile anayasası, kurumsal şirket anayasası, yönetmelikler, prosedürler, yönetim şemasının değişmesi, yeni alanların oluşması, yönetim kurulunu yeniden oluşturma ve şirket esas sözleşmeleri düzenlendi. Zaman ilerledikçe başka nerede eksiklikler olduğunu görmeye ve giderilmesi için gerekli işlemleri yapmaya başladık. Tüm bunları değerlendirdiğimizde on yıl önceki Erçal Group ile on yıl sonrakinin çok farklı olduğu gördük. Şu an Samsun’da şirket ana sözleşmesi Yeni Türk Ticaret Kanununa göre oluşturan bir başka aile şirketi olduğunu sanmıyorum.”

Gelecek endişelerinizi ortadan kaldırıyor

Dededen, babadan kalma usullerle bu işin yürümeyeceğini özellikle vurgulayan Erçal, Aile şirketlerinin kendi kendine büyümesi ve özellikle daha sonraki kuşaklara aktarılabilmesi için kurumsallaşma şart. Çünkü kurumsallaşma ile birlikte şirketle aileyi birbirinden ayrıştırıp şirketin gelecekle ilgili kariyer planlamasına da yol veriyorsunuz. Gelecek ile ilgili endişeleri ortadan kaldırınca hiçbir sorun olmuyor.” diyerek sözlerini noktaladı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar