Rıfat Poyraz ''Dünya tüketimi'nin % 10'unu biz karşılıyoruz''

Poyraz &Poyraz GR ve Poytherm Isı Yalıtım YKÜ Rıfat Poyraz ,Bloomberg’de yayınlanan Sami Altınkaya'nın sunduğu ''Çıkış Yolu'' programına katılarak, ısı yalıtım alanındaki hedefleri ve fındıkta orta ve uzun vadede planlarına ilişkin soruları yanıtladı.

info@karadenizekonomi.com / 29.09.2016

Rıfat Poyraz ''Dünya tüketimi'nin % 10'unu biz karşılıyoruz''

Poyraz, üretim ve yatırım kervanında nasıl bir eğitimle başladınız sorusuna şu yanıtı verdi: ‘İlk olarak Amerika’da Pazarlama ve İşletme bölümü üzerine eğitimi tamamladım. Eğitimi hemen tamamladıktan sonra Türkiye’ye döndüm ve fabrikamız Poytherm firmamızda göreve başladım. Bu süreçte pazarlama ve ısı yalıtım konusunda önemli tecrübeler edindim ve bunun neticesinde Poytherm’in CEO'su oldum’ ‘dedi.

Her sene İSO 500 listesine girmeyi başardıklarına dikkat çeken Rıfat Poyraz,70’in üstünde ülkeye ihracat yaptıklarını söyledi.

Poyraz’ ‘Fındığı en çok pazarladığımız ülkelerin başında Almanya yer alıyor. Fabrikamızın yaklaşık % 70 ‘lik kısmı ihracata gidiyor. Bununla birlikte Amerika, Kanada olmak üzere 70’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. ‘dedi.

‘’Fındığın hasattan önce gelişmesi için üreticiye büyük görev düşüyor’’

Poyraz’ ‘Fındık 2009 yılından itibaren serbest piyasaya bırakıldı, şuanda serbest piyasada arz ve talebe göre fındığın fiyatı ve ortamı sağlanıyor. Bu tabi bizlerce tüketimi artırıcı bir neden oldu. Türkiye yaklaşık 280-300 bin ton civarında iç fındık üretiyor. Dünya’nın % 70 fındığını Türkiye tedarik ediyor. Devletin doğrudan çiftçilerime verdiği destek var, buda aynı zamanda çiftçilerimizin yüzünü güldürüyor ‘şeklinde konuştu.

Şuanda dünyada  artan bir talep olduğunu vurgulayan Poytherm Yönetim kurulu Üyesi Poyraz’ ‘Üretimi artırmak için bizim yaklaşık şuanda 400 bin civarında bir üreticimiz var. Bu üreticimizin bahçelerine ürünlerine verimli ve titiz bir şekilde bakmaları gerekiyor. Fındığın hasattan önce gelişmesi için gerekli olan minarelerin ve bakımları yapması gerekiyor’ ‘dedi.

Rıfat Poyraz, hepimizin isteği fındığı Türkiye’de ki fabrikalarımızda üretip katma değerli halde dünyaya satmak ,gelecekteki en büyük vizyonumuzdur dedi.

Poyraz’ ‘Fındık aroma olarak ,yardımcı madde olarak çikolata sektörünün içinde yer alıyor. Bunun dışında pasta sanayinde çerez olarak, dondurma sanayinde ve ayrıca şekerleme sanayinde tüketimleri gerçekleştiriliyor’ ‘dedi.

‘’Fındık hammadde olarak henüz iç piyasada istenilen seviyede değil’’

Poytherm Yönetim kurulu Üyesi Rıfat Poyraz, Türkiye iç piyasada istenilen seviyede mi sorusuna ilişkin ise şu yanıtı verdi.

Poyraz, ‘Yabancı firmalar çikolata ve kakao sektörüne Türkiye’den daha önce yatırımlarını yaptılar ve şuanda bunun verimini elde ediyorlar. Bu konuda Türkiye’den önce davrandılar. Tabi marka olmadan da alıcı pazarlarında yer almak pek mümkün değil’ ‘diye konuştu.

Fındığın üretim alanlarının farklı bölgelerde olmasına da değinen Poyraz, ‘Farklı bölgelerin farklı yapıları oluyor. Fındığın büyüme koşullarının eksi beşin altına düşmemesi ,otuz derecenin de üstünde olmaması gerekiyor. Bu şartlarda 1000 rakıma kadar Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde fındık yetiştire bilirsiniz. Buna en uygun yerlerimizde Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz Bölgelerimizdir’ ‘dedi.

Poytherm Yönetim kurulu Üyesi Poyraz ,Ordu’nun yüzde 70 geçim kaynağın ise direk fındıktan olduğuna işaret etti.

Poyraz çok tartışılan fındık fiyatları konusuna da ise şunları söyledi.

’’Fiyat konusu çok tartışılan bir unsur fakat Serbest piyasa koşullarında fındık fiyatları belirleniyor.400 bin üreticimiz istediği zaman ürünlerini satabiliyorlar. Piyasada talep alıcı olduğu sürece ve ihracatçılar çiftçilerden aldığı fındıkları talebe göre satıyorlar’ ‘dedi.

‘’Dünya tüketiminin % 10’nunu bizim firmamız karşılıyor’’

Poyraz’ ‘Dünyanın toplam üretim miktarı yaklaşık 400 bin ton iç fındıktır. Biz kendi fabrikamızda yaklaşık 50 bin ton iç ve kavrulmuş fındık işleme kapasitesine sahibiz. Bu rakamda dünya tüketiminin % 10’unu karşılayacak bir rakama denk geliyor. ‘dedi.

Poytherm Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Poyraz, Isılı Yalıtım konusunda da bilgiler verdi.

Poyraz’’2011 senesinde enerji kanunu çıkmasıyla beraber biz bu sektörde gelecek gördük. Çünkü Türkiye’de ki konut sayısı bugün yaklaşık 20 milyonun üstünde ve bunların sadece 2011 yılında % 10’u yalıtım yapmıştı.% 90 geri kalan binaların mantolama ihtiyacı gereksinimi vardı. Bizden buna yola çıkarak 2011 yılında yatırımımızı Ordu’ya kazandırdık’ ‘dedi.

Enerji kimlik belgeleri ‘nin tüm binanalar için zorunlu kılınmasının ardından gelişen süreci anlatan Poyraz şu bilgileri verdi.

‘’Şuanda sektörde Türkiye’nin üretimini karşılayacak kapasite mevcut. Önümüzde on yıl içerisinde bütün binalarımız yavaş yavaş mantolama yapmış ve gerekli yalıtımı sağlamış olacaklardır. Mantolama yapılan her binada yüzde 50’ye varan enerji tasarrufları elde ediliyor’ ‘dedi.

Ürün yelpazesinden de bahseden Poyraz açıklamalarına şöyle devam etti.

‘’Poytherm ısı yalıtım fabrikamızda yıllık 600 metre küplük ısı yalıtım levha üretim üretme kapasitemiz var. Şuanda biz Karadeniz Bölgesinde kapasitenizi yetiştirebiliyoruz. İlerleyen zamanlara gerekli talebi karşılamak için kapasiteyi artırmayı planlıyoruz’ ‘dedi.

Son olarak hedeflerine de değinen Poyraz Yönetim Kurulu üyesi Rıfat Poyraz şunları söyledi.

‘’Dünya şartları şuanda çok pozitif olmasa da bizler yatırımlarımızı durdurmayacağız. Ordu’da istihdam sağlamak için elimizden gelen bütün olanakları sağlayacağız.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar