Çamsan başarısının sırrını açıkladı

MDF dendiği zaman yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da akla gelen ilk isim olan Çamsan Ordu A.Ş., “ISO ikinci 500” listesine 139’uncu sıradan girmesinin yanı sıra, yakın gelecek için de hedef büyüttü.

info@karadenizekonomi.com / 6.10.2020

Çamsan başarısının sırrını açıkladı

MDF dendiği zaman yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da akla gelen ilk isim olan Çamsan Ordu A.Ş., “ISO ikinci 500” listesine 139’uncu sıradan girmesinin yanı sıra, yakın gelecek için de hedef büyüttü. 366 milyon 462 bin lira toplam ciro ile yetinmek istemeyen firmanın hedefi, önümüzdeki yıl ilk 100 liste içerisinde yer almak. Kuruldukları günden itibaren kaliteden ödün vermediklerini söyleyen Çamsan, başarısını ise stratejik maliyet yönetimine borçlu.

İSO ikinci 500 firma sıralamasında 139. firma olarak yer aldınız. Neler söyleyeceksiniz? Pandemi sürecinde aldığınız hangi önlemler sizi bu başarıya götürdü?

1984'ten beri ekonomimizin lokomotif sektörü olan inşaat alanında, dünya standartlarında, nitelikli malzeme ihtiyacını karşılamak için çalışıyoruz. 2019 yılı dünya ekonomisinde yaşanan sıkıntılardan ötürü zorlu bir yıldı. 2020 yılı pandemi nedeniyle daha çetin koşullarda geçen bir yıl oldu. Ancak firmamızın almış olduğu doğru stratejik kararlar sayesinde yılı hedeflerimiz doğrultusunda kapatmayı öngörüyoruz. Firmamız adına İSO ikinci 500 firma arasında olmak gurur verici ancak daha iyi bir konuma gelmek için heyecanımız devam ediyor. Daha fazla ve daha katma değerli üretim, daha çok istihdam ve ihracat önceliklerimiz arasında. Hayata geçirmekte olduğumuz 70 milyon euro tutarındaki yeni üretim tesisimiz 2021 yılı başında devreye girecek. Önümüzdeki dönemde hedefimiz kalıcı bir şekilde İSO sıralamasında ilk 500 firma arasına girmek ve ülkemize hizmet vermeye hız kesmeden devam etmektir. Pandemi süresince her firma gibi biz de zor bir süreçten geçtik. Ancak evden çalışma uygulamalarının yaygınlaşması, insanların yaşam alanlarında eskisinden çok daha uzun zaman geçirmek zorunda kalmaları sebebiyle yaşam alanlarının iyileştirme ihtiyacı arttı. Çok şükür şimdiye kadar bu süreci iyi yönetmeyi başardık.

2011 yılından beri listede varsınız bu istikrarı neye borçlusunuz?

Kurulduğumuz günden beri kalitesinden ödün vermemiş, sattığı ürünlerin her zaman arkasında olan, müşteri memnuniyetini koşulsuz ön plana alan bir firma olduk. Türk malının kaliteli olduğu algısını yerleştirebilmek için her zaman yoğun gayret içerisindeyiz. İstikrarımızın arkasında bu çabamız vardır. Diğer taraftan, kriz dönemlerinde verimlilik ve maliyet optimizasyonu konuları daha da önem kazanmaktadır.  Biz de Çamsan Ordu olarak bu dönemde bir taraftan yeni yatırımlara devam ederken diğer taraftan tüm süreçlerimizi gözden geçirerek verimliliğimizi artırma ve kurumsallaşmamızı güçlendirme yolunda ilerliyoruz. Büyümemizin sürdürülebilir olmasını da önemsiyoruz.

İSO ilk 500’de olduğu gibi İSO ikinci 500’de de finansman giderleri katlanarak büyüyor. Peki, bu borçların çevrilebilmesi için neler yapılması gerekiyor? Bununla nasıl baş ediyorsunuz?

Katma değeri yüksek yeni ürünleri daha düşük maliyetler ile üreterek satış cirolarında ve kârlılıkta artış sağlamak, finansman giderleri dâhil diğer tüm giderlerin yönetilebilmesi için en sürdürülebilir yöntemdir. Bu anlayış ile 2019 yılında Ordu ilindeki ilk Ar-Ge merkezi olan Çamsan Ordu ARGE merkezini kurduk. Bir ilke daha imza atan Çamsan Ordu; ülkemizin değerli teknik üniversiteleri olan Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi ile üniversite-sanayi işbirliklerini oluşturmuştur. Bu bağlamda, yeni ve çok sevindirici bir gelişmeyi sizler ile paylaşmak istiyorum.Üniversite-Sanayi İşbirliği programı kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitemizin dâhil olduğu şirketimizin içerisinde bulunduğu proje TÜBİTAK’tan destek almaya geçtiğimiz ay layık görülmüştür.  Bu başarıyı sadece projemiz için alınan mali destek olarak görmüyoruz.  Destekleyeceği projeleri her zaman büyük titizlikle seçen TÜBİTAK’ın ve Karadeniz Teknik Üniversitemizin teknik birikimlerinden yararlanma fırsatı olarak da görüyoruz.

Çok yönlü bir firmasınız.  70 milyon euroluk yatırımın yanı sıra planlamalarınızda yeni bir yatırım var mı?

Mevcut yatırımın yanı sıra eş zamanlı yürüttüğümüz bilgi teknolojileri, kültürel ve organizasyonel değişikler bulunmakta olup uçtan uca tüm iş modellerini yeniden gözden geçirilmesi üzerine dijital dönüşüm projelerimizle pek çok iş fırsatı ve rekabet avantajı sağlayacağını düşünmekteyiz. Bunların başında kurumsal kaynak planlama yazılımı olarak seçtiğimiz SAP ERP değişimi ile yeni nesil iş süreçlerimizde hız, esneklik ve sadelik kazanarak finans, tedarik zinciri, üretim, satış ve satın alma gibi iş kollarında verimli bir etkileşim sağlayarak veriye dayalı karar destek sistemimizi oluşturmuş olacağız. Ayrıca tüm fabrika genelinde başlattığımız veri toplama projemiz kapsamında yürüttüğümüz büyük veri ile analitik ve yapay zekâ platformu olarak seçtiğimiz SAS yazılımı etkileşimi ile de ileriye yönelik simülasyonlar yaparak daha doğru ve rekabetçi stratejik kararlar alabilmeyi hedefliyoruz. Bundan sonraki süreçte 15 milyon euroluk bir yatırım ile Emprenye tesisi, Kaplama tesisi ve parke hattı yatırımlarını da planlamaktayız.

MDF sektörünün en büyük firmalarından birisiniz. Sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Ülkemizde ekonomik gelişmelere ve nüfus artışına bağlı olarak birçok üretim sektöründe olduğu gibi levha üretiminde de son yıllarda önemli kapasite artışı olmuştur. Yurtiçi talep artışının yanı sıra ihracatta özellikle Afrika ve Orta Doğu ülkelerindeki potansiyel pazar hızla büyümektedir. Kuzey Amerika ve Avrupa'da da yine MDF'ye olan talebin hızla arttığını güncel raporlardan takip etmekteyiz. Bunun yanı sıra mobilya ihracatında da her geçen yıl küresel pazardan daha fazla pay alınması, MDF’ye olan talebi de paralel şekilde büyütmektedir. Yaptığımız yatırımlardan sonra uluslararası pazarlarda da payımızı büyüteceğiz.

Pandeminin şirket aksiyonlarınızda nasıl bir etkisi oldu?

Pandeminin ilk etkileriyle karşılaştığımızdaki belirsizliği yönetebilmek için hızlıca önlemler almaya ve aksiyon planları yapmaya başladık. Biz yeni bir yatırım sürecinde 3. MDF üretim tesisimizin inşaatını tamamlamak üzereyiz ve montaj çalışmalarımız hızla devam ediyor. Fabrikamıza giriş ve çıkışlarda Çamsan Ordu personeli ve taşeron çalışanlarının ateş ölçümleri yapılıp, yedek maskeler veriliyor. Fabrikamız ilaçlanıyor. Pandemi süreci başlangıcı ile ilk önce yemekhanemizi kapattığımızdan her personel için ayrı kapalı kaplarda herkese yemeği teslim ediliyor, güvenli çalışma mesafesini oluşturmak için ofis ortamlarını dağıtarak belirli pozisyonlardaki çalışanlarımızı evden çalışmaya yönlendirdik. Personel servislerimizdeki kişi sayılarını yarıya düşürerek daha fazla servis aracı güvenli personel taşıması yapıyoruz. Bunlar gibi bir dizi önlem ile sahadaki üretim, inşaat ve montaj işlerini mümkün olduğunca aksatmadan çalışmaya devam etmeye gayret ediyoruz.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar