5.03.2024

Yeniden yapılanma projeleri raftan inebilir mi?

Holdingler, şirket grupları gelişmelere, ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara göre ortaklık yapılarını, grup organizasyonlarını zaman zaman değiştirmek zorunda kalıyorlar.

Yeni bir ortak almak, bir sektörden çıkmak, bir iş birimini elden çıkartmak, daha etkin bir yönetim yapısı oluşturmak gibi onlarca farklı nedeni olabilir.

Bölünme, birleşme, hisse değişimi gibi müesseseler vergi maliyetini ortadan kaldırarak yeniden yapılanmaları kolaylaştırma amacını taşısa da katı, önyargılı idari yaklaşımlar nedeniyle yeterli etkinlikten uzak.

Enflasyon düzeltmesi belki de istemeden yeniden yapılanmaların önünü açıyor olabilir.

Mali duran varlıkların enflasyon düzeltmesini bir tür 'bonus' olarak nitelendirirsek yanlış olmaz.

Bağlı ortaklıklar ve iştirakler gibi parasal olmayan kıymetler enflasyon düzeltmesine tabi tutuluyor. Kayıtlı maliyetleri alış tarihine, üfe artış oranına göre hesaplanan düzeltme katsayısına göre düzeltiliyor.

Mali duran varlıklar adı üstünde, her gün alınıp satılmıyor, uzun yıllar elde tutuluyor. Yüksek enflasyon dönemlerinde kayıtlı değerleri güncel değerlerinden çok uzaklaşıyor.

Şöyle düşünün, üfe endeksi 2004'ten bu yana 25 kat artmış.

2023 enflasyon düzeltmesi bu kıymetlerin maliyetlerinin güncellenmesini sağlıyor. 2024'den itibaren bunlar satılınca satış karı düzeltilmiş maliyetleri dikkate alınarak hesaplanacak. Daha az vergi ödenecek.

Bugün kayıtlarda maliyeti 100 lira gözüken, 2005 yılında edinilen bir bağlı ortaklığın düzeltilmiş maliyeti 2500 liraya yükselecek.

Sadece bağlı ortaklıkların, iştiraklerin satışlarında değil sermaye azaltımlarında da bu olumlu etki görülecek. Dahası, yurt dışında bulunan iştiraklerin sermaye azaltımlarında ortaya çıkan kur farkı vergilemesi sorunu kendiliğinden çözülecek.

Belirtmekte fayda var, yabancı para cinsinden hisse senetleri ve iştirakler düzeltme tarihindeki döviz kuru ile düzeltiliyor.

Şirketler yurt dışındaki ortaklıklarına yatırdıkları sermayeyi geri almak istediğinde kur farkı vergilemesine maruz kalıyorlardı. Yatırdıkları sermaye üzerinden vergileniyorlardı.

Enflasyon düzeltmesiyle bu kıymetlerin alış maliyetlerinin yabancı para cinsinden düzeltilmesi haksız vergilemenin de önüne geçiyor.

Hem yurtiçinde hem yurtdışında bulunan mali duran varlıkların maliyetlerinin güncellenebilmesi, şirket gruplarına yüksek vergi maliyeti nedeniyle erteledikleri yeniden yapılanma projelerini hayata geçirme fırsatı verecek.

Enflasyon düzeltmesi yeniden yapılanmaların vergi maliyetini önemli ölçüde düşürecek.

Ayrıca unutmayalım, KVK’na göre iştirak satış kazançlarının yüzde 75’i belli koşullarla istisna tutulabiliyor. Enflasyon düzeltmesine rağmen hala kazanç çıkıyorsa bu istisnadan yararlanmak mümkün.

VUK'nun değerleme hükümlerini değiştirmek neredeyse imkânsız. Maliyenin kırmızı çizgisi.

Enflasyon düzeltmesi sessiz sedasız bu kırmızı çizginin aşılmasını sağladı.

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar