28.06.2025

Deprem bölgesine indiğimde 13 Haziran’dı, dostlarım ’’Gabir-i Hum Bayramıza hoş gelmişsiniz ‘’ dediler.
Bayramı ilk kez duyuyordum, bu ülkemizin kültürel zenginliğiydi...
İnanışa göre, Hz. Muhammed MS 632’deki bir vaazında Hz. Ali’yi ‘’halefi ‘’ olarak ilan eder. İşte bu günü Arap Alevisi ve Alevi yurttaşlarımız ‘’En Büyük Bayram’’ olarak kutlarlar.
Cem tutuyorlar, adak yapıp paylaşıyorlar, Hitit’lere dayanan ‘’herese’’ ( Türkçe keşkek, Arapça Hırisi) yemeği pişiriliyor, dağıtılıyor. Yemek buğdayın etle birlikte kaynatıldıktan sonra dövülmesiyle hazırlanıyor. Gelenek, Ermeni yurttaşlarda da var, ‘’harisa’’ diyorlar, Meryem Ana yortusunda pişiriliyor.
Yurttaşlar, o gün Samandağ Hz. Hızır Mekânı’nı ziyaret ediyorlar, dua ediyorlar, çalışmıyorlar, Belediyeler onları ‘’ idari izinli ‘’ sayıyor.
Bir dilekleri var: Bayram ‘’ resmi ‘’ gün olsun!
Çok mu?
Depremin yaraları sarmakta hangi noktadayız?
6 Şubat Depremi üstünden tam 28 ay geçti.
Hatay’da 220.000 konteynerde yaşayan insanımız var. Nüfusu 2/ 3 /4 ile çarparak, burada yaşayan nüfusu ortaya çıkarabilirsiniz.
2025 sonuna dek 93.837 hak sahibine konutları teslim edilecek. Her gün 10.000 inşaat kamyonunun tekerlek döndürdüğü bir ortamda ve onlarca ‘’rezerv alan’’ belirlenmesiyle bu yükümlülüğün yerine geleceği ‘’kesin ‘’.
46 taş ocağı ve hammadde üretim sahası kurduran devletin bu işin üstesinden geleceğine dair hiçbir kuşku yok.
Sıkıntı maddi çerçevede: Devlet, Yerinde Dönüşüm için 750.000 TL hibe veriyor. Faizsiz ve 10 yıl vadeli 750.000 TL’sı da kredi var. Bunun yetmeyeceği kesin...
Bir de ‘’kuşku’’ var: Konut kura çekiminde nüfusun sosyal mühendisliği yapılır mı? İnsanlar mevcut yerleşimlerinden koparılıp, olmaz yerlere yerleştirilir mi?
Sivil toplum işin neresinde?
Deprem sonrası Hatay Ortak Meselemiz Platformu kuruldu. Yardımların dağıtımında büyük iş çıkardı. Bu platform daha sonra 163 tel’dan erişilen Hatay Ayağa Kalkıyor Platformuna dönüştü. Misyonunu doldurunca dağıldı. Ayhan Kara öncülüğünde İmece Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu. Kooperatif, Türkiye’nin 4. büyük ürün yetiştiricisi Hatay’da ‘’Gıda Terörüne Karşı Gıda Devrimi’’ sloganıyla çalışıyor.
Deprem Dayanışması Derneği (depremdayanisma.org) Samandağ yerleşkesindeki terapi, gıda ve elişi atölyelerinde 15-20 gönüllü çalışıyor. Sloganları ‘’Yaralarımızı Birlikte İyileştireceğiz! Dayanışma Yaşatır ‘’.
Hatay Valiliği 53 kadın kooperatifi için Belen Kadın Kooperatifi Lojistik Merkezi’ni kurdu. ‘’hayathatay.com’’ dan 9 yöresel ürünü sipariş edebiliyorsunuz. Kadın Araştırmaları Derneği Senin Gücün, Kendi Öykün adıyla gençlere eğitim veriyor.
Görmediğim daha nice sivil toplum çalışması var...
Ama yalın gerçek şu:
Antakya Medeniyetler Korosu kurucusu Yılmaz Özfırat’ın ‘’İnsanların hayalleri, hatıralarının önünde giderse gelecek olur ’’diyor. Hatay bölgesinde ikinci kreşini yapan Dünya Çocukları Vakfı Başkanı Ali Koban’ın sözleri tamamlayıcı: Umudun olduğu yerde mucizeler çiçek açar.
Dünyanın neresinde olursak olalım, deprem bölgesinde yeni bir yaşam döngüsü için bu sosyal kozalardan birine, 1 gün, 10 gün, 30 gün bir ‘’ gönüllü ‘’ olarak el verin...
İnsanlara elimiz değecek ki, 6 Şubat Depremi’nin yarası sarılsın.
Evet, ‘’el-ele’’...
Yaşar Kemal usta diyor ki: Selam ederim sizin ordaki dağlara, çiçeklere / Kurda kuşa, karıncaya , balıklara, böceklere / Hepinize canı gönülden selam ederim.
NOT 1: Tiyatro yönetmeni Nedim Saban ‘’Türkiye tiyatrosuna yeni anlatım kaynakları getiren ‘’Genç Tiyatrosu’’nu (1957-1963) bir bilim uzmanlığı tezi konusu yaptı, yazdı, savundu ve yayınladı.
NOT 2: Amazon sahibi Jeff Bezos’un Venedik St Marco Meydanı’nda yapmayı düşlediği düğün, Venedik’lilerin sürekli protestosuyla iptal edildi.