1.08.2021

RUSYA

Rusya, 2000 ve 2010 ‘da yayınladığı  ilk ikisinden  sonra  1 Temmuz 2021 ‘de  Vladimir Putin   onayıyla  yürürlüğe giren ‘’   BDT Ulusal Güvenlik  Strateji Belgesi ‘’ Rusya’nın  yayılmacı bir siyaset ‘’ izleyeceğinin açık ifadelerini içeriyor. 1,7 Trilyon

Ama  bu Belge ile , Putin  Rusya’da  3   sorunun panzehiri  hazırlıyor :

1-Ülkenin ,içe kapanan ve dünya ekonomisinden kopan yapısına  kılıf hazırlanıyor.Bu ülke uzun  bir süredir  rezervlerini altın  esaslı yaparak adeta  savaş ekonomisi stratejisi uyguluyor.

2-Rusya  büyümüyor ve ‘’keseden yiyiyor ‘’, yeni dönemde de büyümeyecek . Bunun yerine ekonomi siyasetinin  adını   ‘’kontrol  esaslı istikrar ‘’ adını koydu. Kişi başına geliri 11 bin $‘a gerileyen  ve süratle  ‘’orta gelir tuzağına’’ doğru   koşan  yurttaşına  daha az verecek.  

3-Putin desteğini  kaybetti,  muhaliflerini terörize  etmek  ve komşu ülkeleri tehdit

etmek için bu Belge’yi altlık olarak kullanacak.    

Bu  strateji  belgesi, öncekilerinden  farksız  yine  Rusça dilinde  ve  Rusya  Devlet Başkanlığı  web sitesinde yer aldı. Belgeyi, siyaset bilimci Doç. Dr. Muhittin Öztolga  Rusça’dan çevirdi ve  Kıbrıs Postası ‘nda 7 Temmuz’da  yayınlandı. Belge ezcümle  ‘’ Rusya’nın küresel  ve bölgesel olarak lider-öncü rolü ‘’ oynayacağının altını çiziyor.Rusya’nın  bu güne dek yayınladığı  strateji belgelerinin  en kapsamlısı. Çünkü ‘’ iç ve dış politikanın  birleştirildiği ilk metin ‘’ .Kapsamın genişliği  kadar net ifadeleriyle  Rusya’nın bir ‘’ dünya  gücü ‘’olma  yolunda her türden çabayı   göstereceğinin   mesajını veriyor.

Rusya,jeo- stratejik konumuna   öne çıkaran  stratejiler çıkarmayı  sever.  Daha önce  bu  amaca uygun olarak   ‘’ deniz ‘’  ve ‘’ kara ‘’ stratejilerini   kamuoyuna açıklamıştı. Bu bir  ‘’Putin Geleneği‘’. Bu anlamda  onun emperyal  özlemlerini  yansıtması  açısından yol   gösterici.

Bu strateji belgesinde  dikkatimi  çeken  Rusya’nın ‘’ Batı ‘’ olarak nitelenen   Doğu ve Batı Atlantik ülkeleri için kullandığı yeni dil. Batı dünyası için ‘’ Batı merkezli  liberal yaşam  biçimi red edilecek ‘’ deniliyor ve sonrası şöyle açıklanıyor :

-Rusya’nın tarihsel ve ve kültürel değerleri  korunacak  ve insan kaynağına  daha fazla önem verecek bir politika izlenecek.

Nüfusu  süratle azalan Rusya’da  insanlar için bir eğitim seferberliği  yapılacağı üstü örtülü  olarak ifade edilmiş olunuyor. ‘’Ulusal Kalkınmanın  yolu sosyal devlet anlayışından geçecek ‘’ sözleri,  bu alanda anahtar.  Ancak bunun dışında ‘’ iç  strateji ‘’  başlığı  altında 3 konunun  altı çiziliyor :

  1. Altyapı ve teknoloji yatırımları  arttırılacak.
  2. Ekonomik  denge korunacak ve  yolsuzlukla mücadeleye  devam edilecek .
  3. Enformasyon güvenliğine  (siber ataklar )  önem verilecek.

Belge, dünyadaki dengesizliği  ‘’ Batı dünyasının  hegomonyasını koruma hırsına ‘’ bağlıyor. Bununla ‘’faşizmin yeniden canlandığı’’  anlatılıyor.

Krizdeki Batılı liberal model  küresel  bir stagflasyon ve resesyonun nedeni olarak tanımlanıyor ve  ‘’  ABD bir  tehdit ‘’  olarak gösteriliyor.

Çaresi nerede bulunuyor  ?

-Rusya güçlü bir devlet olmalı...

Rusya,2015 ‘de öncüsü olduğu  ‘’Avrasya  Ekonomik Birliği’‘ni pekiştirecek.Oysa 1 Ocak  2015 ‘de  yürürlüğe giren  bu Örgüt  kurucu 3 üyeden ( Rusya, Belarus ve  Kazakistan )  sonra  sayısı  2 artarak ( Kırgızistan ve Ermenistan ) 5‘e çıkmış ve   örgüt bu sayıda donmuştu. O tarihten bu  yana  herhalde bir ciddi etkinliğini  bilmiyorum / duymadım.

Putin metninin  Şangay İşbirliği Örgütü’nü desteklemek yerine, öncüsü olduğu örgüte vurgu yapması,   Rusya’nın   Avrasya  ve Kafkasya  Bölgesinde  daha yayılmacı bir siyaset izleyeceğinin  kanıtı sayılmalı.  

Bununla  yetinmiyor, 2015 ‘de yayınladığı Rusya Deniz Strateji Belgesi’ne   atıfta bulunuyor, ve  münhasır ekonomik bölgeler  konusuna  ‘’ özel önem’’ verileceği  vurgulanıyor.

Rusya  önümüzdeki  dönemde   Akdeniz’de  daha fazla   konuşlanmış, Kıbrıs ,Suriye ve  Lübnan  siyaseti üstünde taraf olan bir  sıcak siyaset sürdürecek.Putin bu Belge ile bunun   ‘’ resmi ‘’  mesajını veriyor.

 

 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar