17.12.2025
Başta oturdukları ZO’ların koltuklarını adeta “Ölene kadar kimseye bırakmama” yemini edenler olmak üzere, hesabı-kitabı kendine göre yapanların fındık için zikrettikleri “400’leri” hatırlayınca “Gel de yazma” bakayım!
“Hangi 400?” diye soruyor iseniz, sezon başındaki ile şimdiki “400 TL”den söz ediyorum!
Sezon başındaki 400 ne idi?
Fındığın fiyatı 350-360’ı gördüğünde, “Sakın satmayın. 400 lira olacak bekleyin.” demişlerdi.
Şimdi “400” dedikleri ne?
Fındığın fiyatı tepe taklak olmuş! 300’ü düşmüş!
Gerçek üreticinin elinde nerede ise fındık kalmamış.
Hemen hemen hepsi tüccarın deposunda yerini almış!
Ama bunlar vatandaşın, “360’a satmadık dane oldu?” isyanına rağmen aynı teraneyi sürdürmeye devam ediyorlar!
“400’ü bekleyin.”
Adeta hemen hemen her yıl gösterime soktukları sinemanın afişi gibi!
Çünkü bunların “Satmayın, bekleyin” afişleriyle filmlerini o kadar çok seyrettik ki!
Afişi her gördüğünde sinemaya gidenlere aynı filmi izlettiriyorlar. Gerçi bunlara inanıp, izleyenlere ne demeli? O da ayrı bir konu!
Ancak, bunlara, yani ben diyeyim “köylü”, siz söyleyin “çiftçi” adına yasalarla tescilli kuruluşlarda görev yaparken, bu tür söylemler ile üreticileri öyle veya böyle zarar ettirenler için daha önce de yapılmış yasal bir öneriyi tekrar hatırlatalım: “Mahkemeye verin. Kazanırsınız.”
*
Fındıkta ki DEM’ciler!
O ki, dünya ürünü, altın sarısından söz eyledik, tarımsal ihraç ürünlerimizin ilk sırasında yer alan fındıktan DEM vurmaya devam etmez isek, haksızlık etmiş oluruz!
Gerçi sektörde o kadar çok olup biteni göremeyen, geleceği tahmin edemeyen ve de “Bildiğim bildik, çaldığım düdük” diyerek DEM vuran o kadar çok HERBOLOG var ki!
Ama fındıktaki DEM’ciler diğerlerinden farklı.
Başta ZO’cular olmak üzere fındığa sadece fiyat, yani para gözüyle baktıkları için hep aynı yerde, aynı hatalarda DEM’lenip duruyorlar.
DEM’i iyi tutturamayınca, kabahati başkalarında, onda bunda arayıp, zeytinyağı gibi suyun üstüne çıkıyorlar! Daha doğrusu alemi kör görüp, çıktıklarını sanıyorlar!
Onlar sanıyor sanmasına da, kaç yıldır aynı teraneleri dillendirip, yalan yanlış fiyat tahminleri yapanlara kanmaya devam edenlere ne demeli?
Şunu unutmamak lazım: “Biri sizi bir kere kandırır, yanıltırsa kabahat onundur. Bu iki kere olur ise kabahat sizindir.”


