Mobilyacılar zor durumda ! "Fiyatlarımızı sabitleyemeyiz"

Hammadde, lojistik ve işçi maliyetlerin rekor düzeyde arttığı bir dönemde fiyat sabitleme politikası uygulamanın mümkün olmadığını dile getiren mobilya sektörü temsilcileri, “Giderlerimizi karşılayabilmek için ürünlerimize mecburen zam yapıyoruz” diye konuştu

info@karadenizekonomi.com / 6.02.2023

Mobilyacılar zor durumda !

Türk mobilya sektörü, ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen ihracatını yüzde 11,2 artışla 4,7 milyar dolara ulaştırdı. Hammadde, lojistik ve işçi maliyetlerindeki artışın yanı sıra; döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketlilik ise sektörün geçen yıl yaşadığı temel sorunların başında geliyordu. İhracatta yaşanan olumlu gelişmelere rağmen 2023’te daha temkinli hareket etme yönelimi gösteren sektör temsilcileri, finansmana erişimde yaşanan soruna da vurgu yaptı. Sektörün yaşadığı sorunların başında ise sürekli artan girdi maliyetleri oldu. Sektör temsilcileri, maliyetlerin katlanarak arttığı bir dönemde fiyatların sabit kalmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

HAMMADDE KRİZİ YAŞANDI

Yekta Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Muti, 2022’de büyük bir hammadde krizi yaşandığını ifade ederek, “Bunun ana nedeni hammadde ihracatının üst düzeye ulaşmış olmasıydı. Bir dönem MDF ihracatını durdurdular. Daha doğrusu ham kereste satışını yasakladılar bu da insanları daha çok MDF satışına yönlendirdi. 2022’de, özellikle renk konusunda sorun yaşadık. Hammadde yetersizliği de biz mobilyacıları oldukça etkiledi” dedi.

Enflasyon paketinde en çok fiyatı artan ikinci ürünün mobilya olduğuna dikkat çeken Muti, “Bu durumun en büyük nedeni, hammaddeye erişimi sağlayamamak. Lojistik ve işçi maliyetinin artışı da diğer etmenler olarak karşımıza çıkıyor. Elektrik ve doğalgaza üst üste gelen zamlar, üreticileri zora soktu. Biz de giderlerimizi karşılayabilmek için ürünlerimize mecburen zam yapıyoruz” diye konuştu.

KALİFİYE ELEMAN BULAMIYORUZ

2023’te birçok sektör ve markanın fiyat sabitleme politikasına yöneldiği ancak sektörel olarak bunu hayata geçirmenin mümkün olmadığını dile getiren Muti, şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde daha önce görülmemiş durumlar oldu, yılın yarısında asgari ücrete büyük bir zam yapıldı, yeni yılda zaten tekrar zam geldi. Kaldı ki ben zaten asgari ücretle işçi çalıştırmıyorum. Çalışanlarımın hepsi, 12-13 bin TL maaş alıyor. Lojistik maliyetleri de üst düzeydeyken fiyat sabitleme politikası uygulamamız mümkün değil.  Herkes Artvin-Rize bölgesinde tırcılığı tercih ediyor. Mobilya ustalığı ciddi anlamda sanat gerektiriyor. Gençler öğrenmek istemiyor, aileler de doğru yönlendirmiyor. Böylelikle kalifiye eleman sorunu ortaya çıkıyor.”

HESAPLARIMIZ GÜNLÜK DEĞİŞİYOR

Tekin Mobilya İşletme Sahibi Celalettin Alptekin de artan maliyetler karşısında fiyat sabitleme politikası uygulamayacaklarını dile getirdi. Alptekin, “Bizim fiyat sabitleme politikası uygulamamız mümkün değil. 30 kişiye istihdam sağlıyoruz ve işçilik maliyetlerimiz çok yüksek. Asgari ücrete büyük bir zam geldi ve bir yılda iki kez artış yaşandı. Piyasa şartlarına göre hesaplamalarımız günlük değişir duruma geldi. O nedenle, fiyat sabitleme politikası uygulamamız mümkün değil” şeklinde konuştu.

ÇOK SANCILI BİR YILI GERİDE BIRAKTIK

Alptekin, 2022’nin her sektörde olduğu gibi mobilyada da zor bir sene olduğunu ifade ederek, “Hammadde ve tedarik sorunu yaşadığımız çok sancılı bir yılı geride bıraktık. İthal hammaddelerde, Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklı ciddi bir tedarik sorunu yaşandı. Yurtdışındaki üretim yerlerinde firmalar çalışamadı. Türkiye’de üretilen mobilya yan sanayinin iç pazarımıza yeterliliği zaten %10. %90 dışardan teminat ediliyor. Yurtdışından ürün gelemedi, fabrikalar çalışamadı ve ürün çıkamayınca da fiyatlar aşırı yükseldi. MDF grubunda 1 yıl içerisinde 5-6 defa fiyat artışı yaşandı. Biz de üretim yaptığımız için bu fiyatları direkt yansıtamıyoruz” diye konuştu.

Yaren kaya

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar