Perşembe’den dünyaya

·Tempo Rulman Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Erol Batuk, “Vonalı bir işadamı olarak ülkeme ve ilçeme bir nebze katkım olabildiyse ne mutlu bana “ diyerek yatırımcıları Ordu’ya davet etti.

info@karadenizekonomi.com / 18.01.2018

Perşembe’den dünyaya
  • İş dünyasındaki tecrübelerini memleketi Ordu’nun Perşembe ilçesinde kurduğu fabrika ile hayata geçiren Tempo Rulman Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Erol Batuk, 5 bin 600 metrekare alanda, 40 çalışanıyla Ordu’nun gururu olmaya devam ediyor. Türkiye’de ilk ve tek rulmanlı asansör plastik makara üretimi yapan TPM firma sahibi Batuk, gelişime ve dönüşüme önem verdiklerini belirterek, “ Firmamız 10 farklı ürünle başladığı üretimine, bugün 500’ün üzerinde çeşitle devam etmektedir. Asansör sektörü ile başladığımız imalatımıza fotoselli kapı, yürüyen merdiven, sürgülü pencere, duşa kabin, mobilya ve özel birçok otomasyon makara üretimi ile devam ediyoruz. Ordu’nun memleketimiz olmasının yanı sıra, kalkınmada öncelikli il statüsünde olması ve bölgede istihdam sağlanacak üretici firmalara ihtiyaç duyulması nedeniyle de fabrikayı burada kurmaya karar verdik” dedi. 1985 yılında sanayi ve otomotiv rulman satışı ile ticaret hayatına başlayan Erol Batuk’un firması ve yatırımları ile ilgili açıklamaları şöyle:

Yüzde 90’ını biz sağlıyoruz

“Yıllık 7 buçuk milyon adet üretim seviyelerindeyiz. Üretimimizin yüzde 70’ini iç piyasaya, kalan yüzde 30’luk kısmını da yurt dışına yapıyoruz. İhracat yaptığımız ülkeler arasında Almanya, İtalya, Avusturya, İran, Cezayir, Tunus, Ukrayna, Rusya gibi birçok ülke var. Türkiye’de asansör üreten firmaların yüzde 90’ına biz ürün veriyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi ile yaptığımız ortak çalışmada 1 buçuk milyon açma-kapama test sonucunun raporunu aldık. Uluslararası açma-kapama normları 1 milyon seviyelerindedir. Bu alanda Avrupa’da 2 tane firma var. Bu firmalardan biri İspanya’da biri de memleketimiz Perşembe’de.”

Alt yapıyı sağlamak lazım

“ Bölgemize bizim gibi birçok firmanın gelmesi lazım. Bir bölgede üretim varsa buna bağlı ekonomik kalkınma ve istihdam da vardır. Ordu’da bu şansımız çok az çünkü organize sanayi bölgemiz yok. Hangi bölüm olursa olsun sanayicinin alt yapısını oluşturmak lazım. Sanayi dışındaki sektörlere de önem vermek lazım. Örneğin turizme. Bununa ilgili ciddi teşvikler var. Bunlardan faydalanmak lazım. Aynı zamanda Perşembe’de bir meslek yüksekokulu açılması ile ilgili de çalışmalarımız var. Eğer bunu başarabilirsek Perşembe’ye gelecek 1000 öğrenci buranın esnafına da ekonomik anlamda katkı sağlayacak.”

Öz sermayemizle kurduk

“Bütün sektörlerin olduğu gibi bizim sektörün de zorlukları var. Mesela Uzak Doğu ile rekabet edemiyoruz. Bölgemiz kalkınmada öncelikli iller arasında olmasına rağmen teşvikler yetersiz durumda. Ordu’da şu an KOSGEB’in sağladığı bir teşvik onun dışında herhangi bir teşvik açılmadı. Bu da buraya gelecek yatırımcıyı olumsuz etkiliyor. Fabrikamızın kuruluşunda 1 lira kredi çekmedik. Tamamı kendi öz sermayemizdir. Herkes bildiği işe yatırım yapmalı, yoksa yok olur. Bölgemiz kalkınma anlamında geri kalmış bir il ve bizim öncelikle ilimizi nasıl kalkındırırız diye düşünmemiz lazım. Bu nedenle de bölgenin alt yapısını iyi bilmek lazım. Buradaki yatırımların neredeyse tamamı toptancılık üzerine. Üretimin olmadığı yerde ekonomik bir girdi sağlayamazsınız ve dolayısıyla gerçek anlamda bir istihdam yaratamazsınız. Bu nedenle üretmek zorundayız.” Murat Gürsoy/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar