11.02.2019

​KARADENİZ POTANSİYELİNİ KULLANMALI

Ülkenin kalkınması ve stratejik bütünlüğü içinde Doğu Karadeniz bölgesinin potansiyelini tam olarak kullanması büyük önem arz ediyor.

Sanayiciler ve iş dünyası hükümetin yatırım ortamının iyileştirilmesini beklerken ülke genelinde ve Doğu Karadeniz bölgesinde OSB kuruluş ve genişleme alanlarının güçlü bir altyapı ile kamulaştırılması ve yatırımcının hizmetine sunulması büyük önem arz ediyor.

Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak manşetimizi Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu’nun yaptığı bölgemizin potansiyeline ilişkin açıklamasına ayırdık.

Karadeniz bölgesinin potansiyelini değerlendirmesi çok büyük önem arz ediyor. DOKAP Doğu Karadeniz bölgesinin kalkınması açısından büyük önem taşıyan bir kurumdur. Görev alanı Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon illerini kapsıyor. Yani Sarp Kapısı'ndan, Samsun'a kadar olan sınır ve arkasında Bayburt ve Gümüşhane de olmak üzere bütün bu havzanın birlikte kalkınmasını planlamak üzere bu Doğu Karadeniz Bölgesi'yle ilgili 2023 planını ortaya koymuştu. 2019 yılına kadar çok önemli çalışmalar hayata geçti.

Şimdi yeni dönemde 2023 yılına DOKAP başkanı Yusuf Mengi’nin “hedeflerimizi yakalayarak gireceğiz” açıklaması Doğu Karadeniz illeri adına bizim de ümitli ve umutlu olmamızı sağladı.

DOKAP’ta hedeflerden birisi, bölgeler arası kalkınma farklılıklarını gidermek. Dolayısıyla Türkiye'de 60'lı, 50'li yıllardan bu yana yaşanan dengesiz bölgesel göçleri durduracak, hatta her bölgeye uygulanacak bölgesel kalkınma planları ve teşvik programlarıyla tersine göçü belli bölgesel ekonomik çekim havzaları oluşturmak suretiyle daha dengeli bir ekonomik kalkınmayı sağlayacak.

Diğer bir önemli hedef de değişik gelir grupları arasındaki gelir farklarını giderecek şekilde çalışmaları sürdürmek ve kalkınmadan bütün toplumun eşit oranda pay almasını sağlamak; bir sosyal adalet perspektifini ortaya koymaktır.

DOKAP bu hedeflere ulaşmak için öncelikle eylem planında, şu alanda politikalar uygulayacak. Birincisi, ulaşım ve enerji alt yapısının üst standartlara çıkarılması; iki, insan kaynakları ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi; üç, modern sulama tekniklerinin uygulanması ve etkin kullanılması; dört, işletmeler arası işbirliğinin ve kümelenme faaliyetlerinin artırılması; beş, bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline getirilmesi; altı, doğal ve kültürel dokunun değerlendirilmesi. Bütün bu hedefler bağlamında beş ana eksenden oluşan bir eylem plan birincisi, turizm ve çevresel sürdürülebilirlik; ikincisi altyapı ve kentsel gelişme; üç, ekonomik kalkınma; dört, sosyal gelişme; beş, yerel düzeyde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi.

Yazımı DOKAP’ın eylem planı çerçevesindeki raporundan bir bölümle noktalamak istiyorum:

"Dört yıl içinde DOKAP çerçevesinde plânladığımız bu çalışmalarla Doğu Karadeniz'in ulaşım altyapısı itibarıyla görünümünü değiştireceğiz. Turizm bölgesi olması itibarıyla Doğu Karadeniz'in bu güzel yaylalarını, denizini, dağlarını, kültürel ve tarihi mirasını dünyaya açacağız. Organize sanayi bölgeleri, spor yatırımları ve eğitimde yapacağımız hamlelerle de burada doğrudan insanımıza hitap eden ve ekonomik kalkınmayı, Türkiye'nin bütünündeki ekonomik kalkınmayı bölge, bölge içinde de birbirine entegre şekilde kalkınma planlarıyla da 8 ilimizi birbirine bağlayan bir projeyi hayata geçecek.”

Evet Trabzon TSO Başkanımızın da vurguladığı gibi bütün bu çalışmalar Doğu Karadeniz bölgesinin potansiyelini iyi kullanmasını sağlayacaktır..

***

Bölge kalkınma ajanslarının projelerinde başarılı olması için bölgedeki meslek ve sivil toplum kuruluşlarının vereceği motivasyona da büyük ihtiyaç bulunuyor. 

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar