9.12.2016

Fındık Festivali

Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini, dünya fındık ihracatının ise yüzde 70-80'ini tek başına gerçekleştirmekte.

Fındık ülkemize her yıl ortalama 2300-2500 milyon dolarlık döviz kazandırmakta, bu da tarımsal ihracat gelirlerinin dörtte birini oluşturmaktadır. Fındığın tarımsal ihracat gelirleri içindeki payı da yüzde 25 civarındadır. Türkiye'nin fındık ihracatı içinde en fazla payı yüzde 55 naturel iç fındık, yüzde 45' ini ise işlenmiş iç fındık oluşturmaktadır. Fındık ithalatçısı ülkeler gelişmiş teknolojilerle donatılmış modern işleme tesislerine sahip olduklarından talepleri daha çok natürel iç fındık üzerine olmaktadır. 2000’li yıllara kadar sadece kabuklu ve iç fındık ihraç eden ülkemiz, fındık sanayisinin gelişmesi sonucu işlenmiş fındık ihracatına da ağırlık vermeye başlamıştır. Fındık işleme tesislerinin kurulmasıyla birlikte, ülkemizde ihraç edilen işlenmiş fındık ürünleri oranı yüzde 5’lerden yüzde 50'lere kadar yükselmiştir.

Fındık bütün dünyada çok geniş bir tüketim alanına sahiptir. Çerez olarak tüketilebildiği gibi, çeşitli işlemlerle (fındık ezmesi, fındık püresi, fındık krokanı vb. gibi) birçok yiyeceğe katılarak da tüketilmektedir. Dünya' da fındık yaklaşık yüzde 80 çikolata sanayinde, yüzde 10-12 pastane ve bisküvi mamullerinde, yüzde 3-4 dondurma yağ sanayinde tüketilmektedir. Kurutulmuş kabuklu fındıklar, fındık kırma tesislerinde kırılarak naturel iç fındık elde edilmekte; natürel iç fındıklarda, fındık işleme tesislerinde beyazlatılmış fındık, kavrulmuş fındık, fındık unu gibi çeşitli ürünlere dönüştürülmektedir. Fındık milli ürünümüzdür.2023 yılında 1 milyon ton kabuklu fındık üreten bir Türkiye olmalıyız.

Dikim sahalarında verimlilik 250-300 kiloya ulaşması gerekiyor. Lisanslı depoculuk hayata geçmelidir. Çözüm paydaşların birlik ve beraberlik içinde olmasından geçiyor.

***

Türkiye'nin en fazla fındığının üretildiği Ordu ilimize bal ve kividen sonra çok kapsamlı bir Fındık Festivali ve Fındık Müzesi yakışır. Sagra’yı bir dünya markası yapan rahmetli Ünal Sagra’nın bir heykeli Ordu Ticaret Borasının önüne koyulması ilimizin yöneticilerine yakışır. Bu eksikliklerin giderilmesini bekliyoruz.

Ordu Valimizden, Büyükşehir Belediye Başkanımızdan Fındık Festivali Ve Fındık Müzesi için 2017 yeni sezon öncesi güzel bir hazırlık istiyoruz

Değerlerimize sahip çıkmalıyız…

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar