6.09.2020

Fındık ihracatında rekor

Covid 19 salgını ülkemizde etkisini olanca hızıyla sürdürürken bütün bu olumsuzluklara etkisi uzun zamandır artarak devam eden Doğu Akdeniz'deki kriz eklendi.

Covid 19 salgını ülkemizde etkisini olanca hızıyla sürdürürken bütün bu olumsuzluklara etkisi uzun zamandır artarak devam eden Doğu Akdeniz'deki kriz eklendi. Yansımaları döviz kurları ve altında tırmanış olarak karşımıza çıktı. Bölge açısından baktığımızda Karadeniz’de Ağustos ayından başlayan ve yılbaşına kadar devam edecek olan süreçte fındıktan gelen sıcak parayla krizin yerel anlamda etkisi pek hissedilemeyecek ama ya sonrası?

Geçen hafta Giresun ve ilçelerini etkileyen sel felaketi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, yanına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal’ı da alarak Giresun’a gitti. Biz de bu ziyarette TMO’nun başarılı genel müdürü ile Giresun’da buluşarak 2020 yeni sezon değerlendirmesi için sayfalarımıza taşıdığımız güzel bir Karadeniz Sohbetleri yaptık. Kırmızı çizgilerini ülke menfaati için üretici ve sanayicileri korumak olarak açıklayan ve bu çizgiden ayrılmayacaklarını ifade eden TMO Genel Müdürü geçen sezon tepkiye yol açan fındık ihalesi için “bu fiyatlar serbest piyasada oluştu. Biz de son fiyatı baz alarak ihale yaptık” dedi. Sektörde birlik ve beraberlik mesajı vermeyi de ihmal etmeyen Güldal, “rekor ihracat için üreticimizi ve tüm ihracatçılarımızı kutuluyorum” dedi. Daha fazlasını gazetemizin Karadeniz Sohbetleri sayfasında okuyabilirsiniz.

2019 yılı rekor ihracatla sonuçlandı.

Evet… Karadeniz de yine yeşerdi fındık dalları beraberinde yeni bir rekoru da getirdi. Türkiye'den 2019-2020 ihracat döneminde 343 bin 561 ton iç fındık ihraç edilirken karşılığında 2 milyar 312 milyon dolar gelir elde edildi. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı Edip Sevinç, 2019-2020 ihracat döneminde 343 bin 561 ton iç fındık ihraç edildiğini ve miktar bazında Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşılarak yeni bir rekor kırıldığını kamuoyu ile paylaştı. Şimdi Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç’in yaptığı açıklamayı kısaca hatırlayalım. Sevinç, yaptığı yazılı açıklamada, "2019-2020 ihracat döneminde 343 bin 561 ton iç fındık ihraç edilmiş ve miktar bazında Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşılarak yeni bir rekor kırılmıştır. Bu ihracat karşılığında ülkemize sağlanan döviz girdisi ise 2 milyar 312 milyon 45 bin 738 dolardır." ifadelerini kullandı.

Edip Sevinç, fındığın ihracattaki önemine vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"Bilindiği üzere, genel ihracatımız içerisinde 2,2 milyar dolar ile küçük bir paya sahip gibi görünmekte olsa da her fırsatta öne çıkardığımız gibi sıfıra yakın ithal girdi içerdiği dikkate alındığında fındık ihracatı net döviz girdisi bakımından ülkemiz genel ihracatı içerisinde önemli bir konuma sahiptir. Esasen, pandemi şartlarının gölgesi altında geçen 2020 yılı 8 ayındaki Türkiye genel ihracatı içerisinde, tüm sektörleri geride bırakarak döviz bazında ihracatını en çok artıran sektörün fındık ve mamulleri sektörü olması ve cari açığımızın finanse edilmesine doğrudan sağladığı katkı sektörün önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir."

Sevinç, fındık sanayicisi, ihracatçıları, üreticiler ve devlete düşen görevlerin olduğuna da işaret ederek, şunları belirtti: "Fındık sanayici/ihracatçısına düşen görev; ihracatımızın sürdürülebilir bir şekilde artırılmasını sağlamak, üreticilerimize düşen görev, global tüketim için ihtiyaç duyulan miktarda kaliteli fındıkların Türkiye orijinli fındıklarla karşılanmasına imkan verecek şekilde kalite ve verimi artırmak, devletimize düşen görev ise fındığın yüzde 90'a yakın kısmının ihraç edilmekte olduğunu hiç hatırdan çıkarmadan, dünya fındık piyasaları ve ikame ürün piyasalarını değerlendirmek suretiyle alınacak kararların ve uygulanacak politikaların ihracat odaklı olmasına öncelik vermektir.”

Enflasyon

Tüketici fiyatları 2020 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,86, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,77 arttı. Ağustos ayında fiyatı en çok artan ürün yüzde 25.17 ile salatalık oldu. Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon tahmini ise yüzde 8.9. Uzmanlara göre, Merkez'in enflasyon beklentisine ilişkin yukarı yönlü riskler artmış durumda. Yılsonu enflasyonu yüzde 12'nin üzerinde gelebilir. Ama sokaktaki vatandaşa göre bu rakamlar marketler ve pazarlardaki rakamların çok uzağında.

Tıbbi malzeme firmaları zorda

Gazetemizin bu sayısına taşıdığımız bir başka gelişme de tıbbi malzeme firmalarının kamudan alacaklarının uzun zamandır ödenememesi oldu. Haberi takip etmeyi sürdüreceğiz. Görünen o ki 16 aydır bekleyen 17 milyar liralık bir alacak firmaları bir hayli zora sokmuş

Şükrü Kahraman

Ordu’da fındık sektöründe herkesin sevdiği saydığı bir isim değerli büyüğümüz Şükrü Kahraman geçtiğimiz haftalarda “eskiden toz ilaçlar varken fındıkta aflatoksin yoktu. Sulu ilaçlar başladı aflatoksin konuşur hale geldik” dedi. Biz de konuyu Ordu Tarım İl Müdürü Kemal Yılmaz’a sorduk. İşte aldığımız yanıt; “Aflatoksin sulu ilaçlara geçtiğimiz için değil bölgemizin özellikle yüksek kesimlerinin çok yağış almasından kaynaklanmaktadır.” Biz de eski çınarlardan Şükrü amcamızın bu hassasiyetini gidermiş olduk.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar