20.12.2016

Havalimanı ve Eksikleri

20 ay önce faaliyete geçen Ordu-Giresun Havalimanı’nda büyük eksikliği hissedilen DVOR-DME sisteminin kurulması için çalışmaların ağır gitmesi Ordu-Giresun havalimanı İstanbula gidiş dönüş biletlerinin Samsun ve Trabzona göre daha pahalı olması Ordu-Giresun havalimanına kapasitesi düşük yolcu uçaklarının verilmesi ve kışın sürekli uçuşların iptal olması geleceğini turizimde gören Ordu-Giresun bölge insanın isyan edecek düzeye getirdi. Özellikle iki ilin bir tarafta Numan Kurtulmuş ve Nurettin Canikli gibi iki bakana sahip olmasına rağmen bu haksızlıkların yaşanması son derece manidar bir durumdur. Bölge milletvekilleri eksikler gideriliyor demesinin üzerinden 4 ay gecmesine ragmen düzelen bir şey olmamasi çifte standartlarin devam etmesi kabul edilemez bir durumdur.Trabzon ,Samsun lobisine bölge insanı halen kurban ediliyor.İnsanlarımız bu eksiklikler nedeniyle Samsuna ve Trabzona eskisi gibi gitmek zorunda bırakılıyor.

22 Mayıs 2015 tarihinde hizmete giren ve bugüne kadar 800 bin yolcuya hizmet veren Ordu-Giresun Havalimanı’nda görüş mesafesinin düşük olduğu zamanlarda yaşanan uçuş iptalleri veya uçakların Samsun Çarşamba Havaalanı’na divert (yönlendirme) uygulanmasının vatandaşların tepkisine sebep olduğunu vurgulayan Milletvekili Gündoğdu, bu sorunun yakın zamanda ortadan kalkacağını belirtmişti. Aylar geçti düzelen hicbirsey yok.Kısaca milletvekilinin iyi niyetle en sön söylediklerini bir hatırlayalım;

Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, ”Yıllık yolcu kapasitesi bir milyona yaklaşan Ordu-Giresun Havalimanının eksiklerinin giderilmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürmektedir. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Ordu-Giresun Havalimanı için DVOR DME sistemini satın aldı. Sistemin kurulması tamamen teknik bir konudur. Bölgenin coğrafik yapısı nedeniyle sağlıklı sinyal alınamayabiliyor. DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak ile görüştük. Önümüzdeki hafta Genel Müdürlüğe ait özel uçak Ordu’ya gelerek cihazın koyulacağı yeri tespit edecek. DVOR DME cihazının yanı sıra havalimanımızda ILS sistemi de hizmet vermeye devam edecek. Hem DVOR-DME hem de ILS ile birlikte görüş mesafesi biraz daha düşecek ve inişler daha sağlıklı gerçekleşecektir” dedi.

Engebeli coğrafik durumlarda kullanılan DVOR-DME cihazı hava taşıtının istasyona göre manyetik yönünü belirlemek için yerden yayınlanan sinyallerin faz karşılaştırmasını yapar. Konum belirleme, istasyona doğru ve istasyondan radyal takip etme (tracking), bekleme paterni muhafaza etme ve alet inişi gibi amaçlarla alet uçuşunda yaygın olarak kullanılan bir seyrüsefer yardımcısıdır.

VOR cihazları çoğunlukla istasyona olan mesafeyi belirten DME ile birlikte (VOR/DME) kullanılır ve VOR için seçilen frekans aynı zamanda DME istasyonuna da bağlanır. Böylece hem radyal takibi, hem de mesafe bilgisi sağlanmış olaçan. Evet bölge insanımız en kısa zamanda bölge siyasilerimizden bu çifte standart uygulamanın sonlandırılmasını prestijli projenin artık bu eksikler nedeniyle gölge düşmesini önlenmesini bekliyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar