20.08.2022

İhracatçı şirketlere verilecek destekler belirlendi

Tüm ekonomistlerce ülkemiz ekonomisinde seçim sonrasına kadar uygulanan ekonomik programdan dolayı kimse enflasyon ve doların ateşinin düşmesini beklemiyor.

Seçimden sonra kartların yeniden dağıtılacağının konuşulduğu bugünlerde, reel sektörün finansmana erişim sorunu devam ederken ihracatçı şirketlere verilecek destekler belli oldu. Kısaca yeni dönemde ihracatçı firmalara verilecek destekleri hatırlayalım.

İhracatın sürdürülebilir artışının sağlanması için şirketlerin ihracata hazırlanması ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı kazandırılması amacıyla Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu'ndan yapılacak ihracat destekleri belirlendi. İhracatçı şirketlerin pazara giriş belgeleri ile ruhsatlandırma ve kayıt işlemlerine ilişkin giderleri yüzde 50 oranında ve şirket başına yıllık 4 milyon TL’ye kadar desteklenecek. Karar; şirketlerin ihracata hazırlanması ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı kazandırılması amacıyla tasarım ve kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi, ürünlerinin yurt dışında tanıtımı, pazarlanması, tutundurulması ve markalaşmasının desteklenmesine yönelik giderler ile ihracatımızın sürdürülebilir artışının sağlanması için gerekli diğer faaliyetlere ilişkin giderlerin Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan karşılanmasını düzenlemek amacıyla hazırlandı.

Şirketler, marka tescili ve korunmasına yönelik destekten en fazla 4 yıl süresince yararlanabilecek. Verilen destekler ise şu başlıklardan oluşuyor; Pazara giriş projesi hazırlama desteği, yurt dışı fuar desteği, yurt içi fuar desteği, yurt dışı şirket ve yurt dışında yerleşik şirkete ait marka alım desteği, küresel tedarik zinciri desteği, birim kira desteği, tanıtım desteği, Eximbank’ın uyguladığı faiz oranı ile CIRR arasındaki farkın desteklenmesi ve Eximbank ihracat kredi sigortası tazmin desteği, tasarım ve ürün geliştirme projesi desteği, tasarımcı şirket ve tasarım ofisi desteği, gemi ve yat sektöründe faaliyet gösteren şirketlere tasarım desteği, marka ve TURQUALITY® desteği, çok kanallı zincir mağaza desteği, UR-GE projesi desteği, ihracat konsorsiyumu desteği, pazara giriş rapor desteği, sanal fuara katılım desteği, sanal fuar organizasyonu desteği, sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti desteği, sanal ticaret heyeti desteği, tasarım organizasyonu desteği, TURQUALITY® tanıtım projesi desteği.

Bu Kararın uygulanması için Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin TURQUALITY®/marka destek programı ile destek yönetim sistemlerinin yürütülmesine ilişkin istihdam, eğitim, organizasyon, tanıtım ve danışmanlık giderlerinin tamamı yıllık en fazla 100 milyon TL’ye kadar desteklenecek. Proje esaslı desteklerde, projelerin değerlendirilmesi için ve şirket satın alma desteğinde ileri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak şirketleri değerlendirmek için kurulacak komisyona teknik boyut ile iştirak edecek sektörel teknik uzman/öğretim üyelerinden alınacak danışmanlık hizmetine ilişkin giderlerin tamamı, değerlendirilen proje başına 1.500 TL’ye kadar desteklenecek.

 

REEL SEKTÖRÜN FİNANSMANA ERİŞİM SORUNU DEVAM EDİYOR

Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, ihracatçının finansmana erişim sorunun çözülmediğini belirterek kitabın ortasından konuşarak serbest piyasa fiyatlarını en büyük alıcı Ferrero olduğu için, onun açıklayacağı fiyatını bütün piyasada belirleyici olacağını söyledi. Karslıoğlu, “Şu an fındık tam piyasaya inmedi. O yüzden pek fiyat vermiyor kimse. Bir de küçük firmalar, büyük firmaların fiyat lanse etmesini bekliyorlar. Fiyat serbest piyasada belli olmadığı için bir belirsizlik var. En büyük alıcı daha fiyat anons etmedi. O firma, ‘ay sonu edeceğim’ diyor. Ay sonundan önce normal ortadaki ihracatçılar, fiyat anons etmediler fındık piyasaya inmedi diye. Önümüzdeki pazartesinden itibaren bu netleşecek yani. Şu anda tüccarlar fındık almıyor, emanete alıyor ürünü. Ama üretici illa satacağım derse, fiyat 45 TL” diyerek fındık piyasasında yaşanan belirsizliğin özetini yapmış.

 

Haftanın Sözü

Zor günler, güzel kapıların anahtarıdır.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar