13.08.2022

İşletmeler, ekonomi yönetiminden 150 milyarlık paketi bekliyor

Ülkemiz ekonomisinde uzun zamandır iş dünyası, reel sektör temsilcileri, KOBİ’ler finansmana erişimde zorlandı.

‘Bankalarda sıkıntı yaşıyoruz’ çağrısını ekonomi yönetimine, hükümete uzun zamandır yapmaktadır. Son olarak TOBB Başkanı; Merkez Bankası başkanına ve bunların genel müdürlerine Türkiye genelinden, Anadolu’dan gelen sesi Ankara’ya hükümete taşıdır. İş dünyası 150 milyarlık ekonomik pakete erişmeye çalışıyor. Bu sıkıntıların büyüdüğünü son olarak TURKKONFED Başkanı Süleyman Sönmez gündeme getirdi. İsterseniz TURKKONFED Başkanının söylediklerinin basına yansımasını kısaca hatırlayalım.

TURKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, son dönemde finansmana erişimin ‘inanılmaz zorlaştığını’ söyledi. İşletmelerin, finansmana erişebildiği oranda üretime, yatırıma ve istihdama destek verebileceğini belirten Sönmez, hükümet ve ekonomi yönetiminin, özel sektörü kendisine ‘ortak’ olarak görmesi gerektiğini vurguladı.

İşletmeler 150 milyar liralık paketi bekliyor”

Hükümet tarafından KGF destekli 150 milyar TL’lik paketinin açıklanmasına rağmen henüz işleme alınmadığını hatırlatan Sönmez, şöyle devam etti: “İşletmelerimizin bu yöndeki beklentileri devam ediyor. Böyle bir dönemde kredi musluklarının bırakın kapanmasını, kısılması dahi ekonomide çarkları yavaşlatan bir süreci başlatabilir. Dolayısıyla işletmelerimiz, finansmana ne kadar uygun şartlarda ve ne kadar kolay erişebilirse, üretime, yatırıma ve istihdama da aynı oranda destek verebilir. Bu noktada özel sektör, kalkınmanın karşısında değil yanındadır, destekçisidir; yani ortağıdır. Hükümetimizin ve ekonomi yönetimimizin, kendisine özel sektörü ortak olarak görmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla özel sektörün, üretimde devamlılık sağlayabilmek adına gerçekleştirdiği stok mantığını, piyasada fiyat yükseltme ve manipülasyon odaklı stokçuluk anlayışından ayırmak ve öyle değerlendirmek daha uygun olacaktır.”

Bünyesinde 30 federasyon ve 286 dernek ve 50 bini aşkın şirketin bulunduğu Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez, ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Göreve gelmesinin üzerinden dört ay geçen Başkan Sönmez’in açıklamalarında, son günlerde işletmelerin finansmana ulaşmada yaşadığı sorunlar öne çıktı. İşletmelerin finansmana erişiminin ‘inanılmaz zorlaştığını’ ifade eden Sönmez, “Kredi alabilecek olsak da yüzde 50’lere dayanan kredi faizi, ne yazık ki yatırımcıyı yatırım yapabilecek durumdan uzaklaştırıyor. Bizler ekonomimizin, ekonomi yönetimimizin paydaşlarıyız, onların ortaklarıyız. Dolayısıyla yapmış olduğumuz çalışmaların, ülkeye bir katma değer yaratmanın dışında olmadığını da belirtmek istiyorum” dedi.

 

“CDS yatırımcının iştahını kapatıyor”

Ekonomi ikliminin üretim, yatırım ve istihdamı ‘güven, istikrar ve öngörülebilirlik’ olarak üç eksende beslediğini söyleyen Sönmez, “Hâlihazırda bu eksene en çok hasar veren unsur, ülkemizin yatırımcılar nezdindeki risk algısıdır. 850-900 bandında olan CDS, yani ülke risk algımız, 2008 yılındaki seviyenin üzerinde. Bu durum yatırımcıların iştahını kapatırken, işletmelerimizin de uluslararası fonlara ve kredi imkânlarına yüksek faizler ile ulaşmasına neden oluyor. Para ve maliye politikaları ile yürüyebileceğimiz yolu yürüdük. Artık köklü yapısal reformlar ile güven, istikrar ve öngörülebilirliği yakalamamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

İşletme sermayesi ihtiyacı giderek artan KOBİ’lerin, başta emtia olmak üzere girdi maliyetleri artışı kaynaklı sorunlar ve finansmana erişimde yaşadığı zorluklara rağmen iş dünyasının yatırım inancını kaybetmediğini aktaran Sönmez, “Bu durumun sürdürülebilir olması için ekonomide istikrarın sağlanmasına, yatırım iklimini güçlendirecek politikalara ihtiyaç duyuluyor. Rekabetçilikte sanayi odaklı, üretim odaklı yeni bir hikâye yazmamız gerekiyor. Ekonomimizin yaşadığı belirsizliği artırmanın kimseye bir faydası yok. Artık büyümeden ziyade, kalkınma odaklı bir ekonomik modele geçmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“Hukuk yoksa ekonomi yok”

Sönmez, faiz-kur-enflasyon sarmalından kurtulmanın ve riskleri düşürmenin yolunun hukuktan geçtiğini vurgulayarak, “Hukuk yoksa ekonomi yok. Adalet yoksa güven yok. Fikir ve ifade özgürlüğü yoksa girişimcilik, yenilik ve gelişme yok. O nedenle enflasyon dâhil yapısal sorunlarımızla mücadelenin yolu, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığından geçiyor” ifadesini kullandı.

FINDIKTA, TARIM BAKANI VE TMO SÜRECİ HIZLI TUTMALI

Fındık fiyatları açıklandı. Tarım Bakanı, ülkeye en fazla döviz girdisi sağlayan fındık konusunda bugüne kadar hiç açıklama yapmadı. Süreci iyi takip etmeli sahada hızlı alım yapılmasını sağlamalı. TMO Genel Müdürü Ahmet Gürdal, sahadan gelen talepleri dikkate alarak bakanlıkla beraber kota işini kaldırmalı. Bu sene 150-200 bin ton fındık alacak altyapıya sahip olduklarını depolarını ülke genelinde yayınlayarak alımları hızlı yapmalıdır. Yabancı alıcının TMO fiyatlarının gerisinde kalmaması fındık fiyatlarının düşmemesi için büyük önem arz etmektedir. Fındıkta TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun Dünya Fındık Haftası’nda Sakarya’da söylemiş olduğu gibi üretimdeki liderliği katma değerli ürünler üreterek ülkemize 2-3 milyar dolar döviz yerine 5-10 milyar dolar döviz getirecek politikalara yönelmeliyiz. Bunun için de devletin fındık sektöründe yapısal reformlara geçmesi şart. Bizim ülke olarak fındıkta günü, seneyi değil; geleceği kurtaracak sürdürülebilir politikalara ihtiyacımız var. Son olarak Dünya Fındık Haftası Trabzon’dan sonra başarılı bir şekilde Sakarya’da yapıldı. Emeği geçen tüm paydaşları tebrik ederek, Dünya Fındık Haftası’nın ülkemizde fındığın yetiştiği her yerde her yıl üzerine koyarak daha da geliştirilerek yapılmasını önemsiyor, emeği geçenleri tekrar kutluyorum.

 

HAFTANIN SÖZÜ

"Size inanan insanlarla çalışın, çünkü size inanırlarsa size yatırım yaparlar"

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar