26.09.2022

Karadeniz’de istihdamı artırmak

Karadenizde yatırımı ve istihdamı artıracak önemli çalışmalar yapılması gerektiğini Karadeniz Ekonomi olarak gündeme getiriyoruz.

Karadeniz’in potansiyelini kullanmadığınız zaman zaman ülke genelinde en büyük 500 ve en büyük ikinci 500 sanayi kuruluşları açıklandığında kocaman Karadeniz’den  toplamda 20 ‘ye yakın firmanın girmesinin Karadeniz bölgesinin potansiyelini kullanamadığını her alanda Karadeniz de yatırımı ve istihdamı artıracak önemli çalışmalar yapılması gerektiğini Karadeniz Ekonomi olarak gündeme getiriyoruz. Geçen hafta Samsun ili, Samsun Tüyap Tarım fuarına ev sahipliği yaparken önemli bir çalıştaya da ev sahipliği yaptı. ‘Karadeniz’de Mavi Ekonomi’ çalıştayı Samsun’da gerçekleştirildi. “Çalıştay, ülkemiz ve bölgemizin geleceği için önemli sonuçların olabileceği bir öneme sahip. Bu önemli çalıştayda Karadeniz için önemli istihdam yaratacak projeler de masaya yatırıldı” denildi.

 

----

“Karadeniz'de Mavi Ekonomi” çerçevesinde istihdam olanaklarının arttırılmasına yönelik Dünya Bankası tarafından fonlanan, PwC Türkiye'nin yüklenici firma olduğu "Mavi İşler Çalışması" kapsamında Samsun’da bir çalıştay düzenlendi. Gazetemizin manşetine aldığımız bu önemli çalıştayı kısaca hatırlayalım.

Samsun Ramada Plaza by Wyndham Otel’de düzenlenen çalıştayda Türklim Yönetim Kurulu Üyesi HOPAPORT Genel Müdürü’nün yanı sıra Dünya Bankasından Merve Kocabey Yurtkuran, Avrupa Konseyi temsilcisi Patrizia Busolini, Uzman konuşmacı olarak Karadeniz Ekonomi İşbirliği Örgütü’nden Mıguel Mergue, PwC’den Başar Yıldırım ve konusunda uzman akademisyenlerde çalıştaya katılarak sunumlar yaparak, Karadeniz Bölgesi’nde kıyı kirliliğine yönelik çözüm önerileri ile birlikte sürdürülebilir istihdamın sağlanması üzerine istişarelerde bulunuldu.

 

Karadeniz’de Mavi İşler çalıştayında, Karadeniz’de süregelen kıyı kirliliğinin başlıca sebepleri ve olası çözüm önerileri, Karadeniz’de özel bölgeler-çevre sorunları, katı atık yönetim ve deniz çöpleri ve kıyı temizliğinde önceliklendirilmesi gereken bölgeler ve politika uygulamaları değerlendirildi. İki oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayın ikinci oturumunda Karadeniz’de kıyı temizliğinin sürdürülebilir kılınması ve istihdamı destekleyecek potansiyel sektörler, yenilebilir enerji, katı atık yönetimi değerlendirildi. Oturumda yapılan konuşma ve sunumlarda Karadeniz’e mavi ekonomi kapsamında işgücü potansiyeli, ekosistemin rehabilitasyonu, kıyı kirliliği, balıkçılık ve yetiştiricilik, deniz taşımacılığı ve denizel yenilebilir enerji değerlendirildi ve ikinci oturum ardından çalıştay sona erdi.

 

“Dünya Bankasının destek verdiği, Avrupa Konseyinin ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün de içinde bulunduğu önemli bir çalıştay Çalıştay, Karadeniz için önemli istihdam yaratacak projeler de masaya yatırıldı. Bu kapsamda gemi onarım ve geri dönüşüm, geri dönüşüm ve atık yönetimi, kıyı ve deniz taşımacılığı, kıyı ve deniz taşımacılığı (eko turizm), liman faaliyetleri, mavi biyoteknoloji, deniz gözetimi, deniz teknolojileri ve alt yapısı ve desinilasyon konuları değerlendirdi. Çalıştay ülkemiz ve bölgemizin geleceği için önemli sonuçların olabileceği bir öneme sahip konuların değerlendirilmesi açısından ülkemiz ve bölgemiz açısından önemli görüyorum.  Karadeniz’de Mavi Ekonomi Çalıştayı’na Türklim olarak davet edildiğimiz için memnuniyet duydum ve organize edenlere teşekkür ediyoruz” dedi.

 

 

Bolaman Havzası’na 300 milyon dolarlık kaynak ne oldu Soran Yok!

2020 yılının 9. ayında Milletvekili Şenel Yediyıldız tarafından çok önemli proje olarak ortaya atılan, ‘Bolaman Havzası Projesi için Dünya Bankası tarafından gönderilen kaynak nereye aktarıldı?’ sorusu cevap aramaya devam ediyoruz. Çok büyük coşkuyla anlattığımız Ordu’da önümüzdeki sene bu zamanlarda uygulamaya geçmesi beklenen Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi ne oldu sonuçları nedir, cevap veren kimse yok! Ne acıdır ki projeyi ortaya koyan vekil de ne olduğunu bilmiyor. Güzel ülkemde bu olup bitenleri nasıl yorumlamak gerekiyor, takdir kamuoyunun diyoruz.

Halbuki Karadeniz’in güzel incisi Ordu’da önümüzdeki sene bu zamanlarda uygulamaya geçmesi beklenen Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi ile ilgili sorularımızı, 2020’nin 9. ayında UNECE/FAO Ortak Ormancılık ve Orman Ürünleri Birimi Başkan Yardımcısı Ekrem Yazıcı cevaplamıştı kısaca hatırlayalım ne konuşmuştuk.

 Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yazıcı, “Bunu yaparken yine yol, dereler, göletler, sulama suyu, içme suyu gibi su kaynaklarının kullanımının planlanması ve bu alanların özellikle dere havzalarının ıslah edilmesi, uygunsuz insan yapılarının uygun hale getirilmesi ki son dönemlerde yaşanan sellerin önemli bir kısmı da uygun olmayan yapılaşmadan kaynaklanmakta. Biz bunların hepsini tek bir yaklaşımla ele alacağız. Burada gerek eğitim, gerek bilinçlendirme çalışmaları olacak. Ayrıca bir fiil yapılacak altyapı çalışmalarına finansman sağlanacaktır. Küçük bir proje değil, Dünya Bankası kredisiyle finans edilecek bu projenin yaklaşık 300 milyon dolarlık bir kaynağı olacaktır.” ifadelerini kullandı. Evet sonuç büyük bir hayal kırıklığı oldu. O dönemde vekil Şenel Yediyıldız basına böyle bir projeyi sormuyorsunuz diye çıkışmıştı. Biz, dün de sorduk bugün de soruyoruz kamuoyu adına. 300 milyon dolarlık Bolaman projesinin akıbeti ne oldu? Kamuoyu yararına soru uzun zamandır cevap bekliyor. İlgililere tekrar tarihe not düşerek soruyoruz.

Haftanın sözü

Mücadele, yaşayabildiğiniz kadarını hayal edebilmektir.

Yazarın Diğer Yazıları

Karadeniz'in İlk ve Tek Ekonomi Portalı

Okumak İçin Resimlere Tıklayınız.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar